• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Vlierbessensiroop tegen Verkoudheid

geschreven door Heleen Quantrill 16 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

VlierbessensiroopDe ‘R’ zit weer in de maand! Dus snotneuzen, griep en verkoudheid komen er weer aan. Als jij of je kind ooit eens flink verkouden is geweest, weet je hoe ellendig dat is en hoe je je dan voelt. En er is niks ergers dan je kind ziek te zien. Een goed middel om dan in te zetten, maar ook om ter voorkoming dagelijks een beetje van te geven, is vlierbessensiroop.

Vlierbessen zijn nu volop te vinden aan de struiken, dus nu is je kans om hiermee aan de slag te gaan! Vanaf morgen wordt het weer goed weer, dus neem mee die emmers en een schaar en ga je buurt eens langs.

Vlierbessen bevatten grote hoeveelheden vitaminen A, B en grote hoeveelheden antioxidanten genaamd anthocyanen die het immuunsysteem op een goeie manier stimuleren. Pas wel op! Je kunt vlierbessen beter niet rauw eten, ons verteringsstelsel is daar niet op ingesteld. Lees meer over vlierbessen hier. 

In de opmerkingen kreeg ik wat vragen over vitamine C. Dit gaat grotendeels verloren tijdens het koken, maar waar vlierbessen ook erg rijk aan zijn, zijn bioflavonen en antioxidanten. Die helpen ook om de weerstand een boost te geven en dat zijn de werkzame stoffen in deze siroop.

Je kan online en in winkels ook wel vlierbessensiroop vinden, maar vaak zijn die erg prijzig. Dit recept maakt gebruik van wat de natuur op dit moment volop biedt en behalve mogelijk de honing, zul je de andere ingrediënten waarschijnlijk al in huis hebben. Dit recept levert een halve liter op.

Vlierbessensiroop

Vlierbessensiroop

Heleen Quantrill
Zet vlierbessensiroop in bij griep of verkoudheid en maak hem heel eenvoudig zelf!
Recept afdrukken Pin recept
Gang Dranken
Keuken Nederlands
Porties 500 ml

Ingrediënten
  

  • 100 gram vlierbessen
  • 750 ml water
  • 2 el verse gember
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 100 gram honing

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten behalve de honing in een steelpan en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat drie kwartier tot een uur zachtjes pruttelen totdat het vocht gereduceerd is tot de helft.
  • Laat iets afkoelen en zeef de vlierbessen en gember uit het sap.
  • Laat verder afkoelen tot lauwwarm. Roer dan de honing er goed door.
  • Schenk de siroop over in een fles en zet in de koelkast. Je hebt zojuist vlierbessensiroop gemaakt!
  • Geef dagelijks een halve tot een hele theelepel aan je kids en een halve tot een hele eetlepel voor volwassenen. Als je toch geveld bent door griep of verkoudheid, geef of neem je deze dosis elke drie uur tot de symptomen verdwijnen

Notities

Je roert de honing door lauwwarme sap, omdat door hitte enzymen in de honing vernietigd worden. Op deze manier profiteer je optimaal van alle goeds van honing!

Heb jij wel eens vlierbessen ingezet bij ziekte? Hoe is jou dat bevallen?

Ook leuk om te lezen!

  • Bereid je Kinderen voor op een Gezond SchooljaarBereid je Kinderen voor op een Gezond Schooljaar
  • De vele mogelijkheden van KokosolieDe vele mogelijkheden van Kokosolie
  • Balinese Kip CurryBalinese Kip Curry
  • Kokosmeel Wrap – glutenvrij, lactosevrijKokosmeel Wrap – glutenvrij, lactosevrij
  • Op een milde manier Ontgiften & Give-AwayOp een milde manier Ontgiften & Give-Away
Bijgewerkt op 7/09/22

Categorie: Drankjes, Gezondheid Algemeen, Recepten Tags: immuunsysteem, verkoudheid, vlierbessen

Reacties

  1. Frank zegt

    om

    Hoi

    Een vraagje waarom mag een kind geen vlierbessensiroop nemen ?

    MVG

    Frank

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hallo Frank,

      Ik denk dat je iets verkeerd hebt gelezen, ik noem namelijk twee keer dat het ook aan kinderen gegeven kan worden. Wel moet je oppassen dat kids de besjes niet rauw eten, maar dat is het enige.

      Groeten,
      Heleen

      Beantwoorden
  2. Wil v.d. Berge zegt

    om

    Zit in vlierbessensiroop vitamine K in. Ik slik n.l bloedverdunners..

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Wat ik zo kan vinden bevat het geen vitamine K.

      Beantwoorden
  3. Kim zegt

    om

    Heleen Quantrill,

    Ja, klopt, de Vlaamse oma 😉

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Dat dacht ik al! Mijn kinderen noemen mijn oma ‘omi’. Ik vind dat echt iets vertederend hebben. Net als mijn Engelse eega die oma dus ook gewoon ‘oma’ noemt, want ja, ze is toch oma?!

      Ik heb iets met grootmoeders, dat merk je denk ik wel 🙂 Fijne dag Kim!

      Beantwoorden
  4. Kim zegt

    om

    Mijn bomma maakte dit vroeger altijd, die is pure nostalgie. Tijd om het een keertje zelf te maken.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Terug naar vroeger zeggen ze wel eens 🙂 Leuk zoals jij je oma (toch?) noemt.

      Beantwoorden
  5. Rosie zegt

    om

    Heleen Quantrill,

    Oke, dat van rauw eten wist ik niet…. Best wel eens gedaan…. Oeps,…. Bedankt!

    Beantwoorden
  6. elly zegt

    om

    Ik ben, net als Rosie, ook benieuwd waar je die percentages vandaan haalt. Want inderdaad, vitamine C kan juist helemaal niet tegen verhitten. sommige vitamines gaan pas kapotbij 100 graden of meer, maar vit C juist al veel eerder en is een klein beetje verhitten al funnest.

    Heleen Quantrill:
    Jawel hoor, niet alle vitaminen en mineralen gaan 100% verloren tijdens het koken. Bij vitamine C moet je uitgaan van 22% tot 40 % verlies afhankelijk van het soort groente of fruit dat je kookt.

    Beantwoorden
  7. rosie zegt

    om

    Euh…..,???? Juist vitamine C is erg gevoelig voorhoge ttemperaturen! NS zo’n tijd verhitten is ongeveer 80% vergaan. Nogmaals, een lekker recept. Maar geen hulp tegen verkoudheid. Dan kan je de vlier bessen beter onverhit verwerken en eten.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Hoi Rosie,

      Vlierbessen moet je koken, rauw bevatten ze stoffen die niet geschikt zijn voor de mens. En naast vitamine C bevatten vlierbessen erg veel antioxidanten die sterker zijn dan vitamine C. Dus al met al kun je vlierbessen beter koken en dus bijvoorbeeld sap van maken, en kun je die sap wel degelijk inzetten bij verkoudheid. Ik zal dit direct in het artikel aanpassen, bedankt voor je feedback!

      Groeten
      Heleen

      Beantwoorden
  8. Rosie zegt

    om

    Klinkt lekker! Maar is er nog wel een vitamine te vinden in de siroop als je het 3 kwartier kookt?/prutteld?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Jawel hoor, niet alle vitaminen en mineralen gaan 100% verloren tijdens het koken. Bij vitamine C moet je uitgaan van 22% tot 40 % verlies afhankelijk van het soort groente of fruit dat je kookt.

      Beantwoorden
      • rita zegt

        om

        hoi Heleen,

        Interessant stukje, gelijk maar aan de slag gegaan.
        heb nu 2 flessen in de koelkast staan, de rest in de diepvries om later weer siroop te maken.
        Even een paar vraagjes:
        Hoelang kan ik het goedhouden in de koelkast?
        en hoeveel mag je maximaal per dag? Kids vinden het hier super lekker, wilde wel een scheut in hun glas. vinden het naar de sap van stoofperen smaken…
        Is het een probleem als je dit na het avond eten geeft, kids eten een schaaltje yoghurt toe, is dat soms een slecht combi, ivm opname van de vlierbessen.

        Bedankt weer.

        groetjes rita

        Beantwoorden
        • Heleen Quantrill zegt

          om

          Goeiemorgen Rita,

          Leuk om te horen! Je kunt vlierbessensiroop wel een aantal maanden goedhouden in de koelkast. Ik heb genoeg voor twee maanden hier en het blijft ook echt zo lang houdbaar. Als je sap maakt zonder honing, denk ik dat dit een stuk korter zal zijn.

          Groetjes
          Heleen

          Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in