In het rijtje probiotica en prebiotica hoort resistent zetmeel ook. Wat het is en waarom het belangrijk voor je gezondheid is, lees je hier.
We horen vaak over het belang van probiotica en terecht. Ze helpen om onze spijsvertering, uitscheiding en immuunsysteem te verbeteren en gezond te houden.
Probiotica zijn levende bacteriën en/ of gisten die in je darmen leven. Ze komen in ons systeem terecht via ons eten, supplementen en de aarde. Dit zijn de goede bacteriën die we graag willen. Maar net als met elk ander levend organisme, moeten probiotica ook gevoed en ondersteund worden. En dan komen PREbiotica om de hoek kijken.
Voed je Goede Bacteriën
Prebiotica zijn opneembare stoffen die in onze darmen terechtkomen en daar de groei van goede bacteriën bevorderen. Dit zijn eigenlijk suikers en vezels, korte en lange keten koolhydraten, die als voedsel fungeren voor onze darmflora.
Prebiotica rijke voedingsmiddelen zijn o.a. chichorei, paardebloembladeren, bananen, aardperen, uien, knoflook en prei. Toch zal dit niet altijd lukken en sommigen van jullie zullen mogelijk negatieve reacties hebben op knoflook, ui en prei. Gelukkig is er een eenvoudiger manier.
Resistent Zetmeel
Eén van de makkelijkste, goedkoopste en meest krachtige manieren om je prebiotica inname te verhogen is door het eten van resistent zetmeel. Resistent zetmeel werkt net als de prebiotica hierboven beschreven. Maar daar komt nog bij dat resistent zetmeel de fermentatie en productie van de korte keten vetzuren als butyraat bevordert. Waarom dit belangrijk is? Omdat deze vetzuren de pH waarde van onze darmen verlagen, zodat het minder gunstig is voor nare pathogenen en bacteriën om te overleven. Daar komt bij dat butyraat ingezet wordt door de cellen in de darmwand om deze te repareren en gezond te houden. Win-Win-Win…Win… ja, zoiets 🙂
Gezondheidsvoordelen van Resistent Zetmeel
Al meer dan drie decennia lang hebben onderzoekers de gezondheidsvoordelen van resistent zetmeel onderzocht. Verschillende studies laten behoorlijk interessante resultaten zien in zowel dieren als mensen. Resistent zetmeel blijkt gunstig te zijn bij:
- Het verhogen van de opname van belangrijke mineralen als calcium en magnesium;
- Een verminderde opname van giftige en kankerverwekkende stoffen;
- Het bewerkstelligen van positieve veranderingen in de microflora, met name bij het vermeerderen van bifidobacterium;
- Het positief beïnvloeden van insuline overgevoeligheid;
- Het verlagen van de bloedglucose;
- Het toenemen van een gevoel van verzadiging.
Ziet er goed uit, of niet? Dus, hoe krijgen we er meer van binnen?
Hoe kun je meer Resistent Zetmeel in je voedingspatroon krijgen?
De voedingsmiddelen met de hoogste hoeveelheid RZ zijn groene bananen, gekookte en afgekoelde rijst, aardappels en peulvruchten. Er zijn nog wel meer voedingsmiddelen die resistent zetmeel bevatten, maar dit zijn over het algemeen granen. Dit Engelstalige overzicht van Free the Animal geeft je een idee van hoeveel. Klik hier om te openen (PDF)
Is Resistent Zetmeel goed voor iedereen?
Nee, er zijn een aantal randvoorwaarden. Niet iedereen is hetzelfde, dus niet iedereen zal direct goed reageren op het toevoegen van extra resistent zetmeel.
- Heb je nog last van een lekkende darm? Wees dan terughoudend. Werk eerst aan het genezen van je darmwand en gebruik daarna RZ om je darmflora op te bouwen.
- Heb je een auto-immuunziekte? Dan kan het zo zijn dat het invoeren van RZ in je dieet je klachten juist erger maakt. Dit heeft wederom te maken met de gezondheid van je darmen. Experimenteer met kleine hoeveelheden en kijk hoe je er op reageert. Als reacties uitblijven, kun je het langzaamaan opvoeren om zo wel de voordelen van RZ binnen te krijgen.
- Ben je over het algemeen gezond en wil je graag meer doen met je darmflora? Voer RZ dan langzaamaan in. Begin met een dessertlepel en richt je op verschillende soorten RZ in plaats van de focus op 1 soort te leggen. Check het PDF om te kijken welke voedingsmiddelen in jouw voedingspatroon passen. De meeste studies die de gezondheidsvoordelen van RZ hebben onderzocht, gebruikten een hoeveelheid van 30 gram per dag.
Conclusie
Resistent zetmeel is een veilige manier om aan je darmflora te werken. De beste bronnen van RZ zijn gekookte aardappelen, rijst en cassave omdat deze door de meeste mensen erg goed verdragen worden. Een gezonde darmflora kan niet buiten voeding en ondersteuning en resistent zetmeel levert precies dat.
Bronnen gebruikt:
You have received a message № 443. Read >>> https://teletype.in/@bitpay/ciVZ5xVbHZc?hs=f553537efa0e66cfbeb8802f085b9df2& zegt
i5gbt6