• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Pannenkoekjes van Kastanjemeel met Gebakken Pruimen {glutenvrij}

geschreven door Heleen Quantrill 2 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Kastanjemeel Pannenkoeken

Een tijdje terug was er een lezer van dit blog die zocht naar een recept voor glutenvrije pannenkoeken. Nu weet ik dat Heleen op dit blog al wel eens een recept heeft geplaatst voor glutenvrije pannenkoeken met amandelmeel, maar omdat ik graag varieer en ook liever niet te vaak amandelen wil eten, heb ik ook eens iets anders geprobeerd om pannenkoeken van te bakken, namelijk van kastanjemeel.

 

Kastanjemeel om Uit te Proberen

Onlangs was ik bij de boekpresentatie van Richard de Leth zijn nieuwe kookboek Oersterk Eten (daarover binnenkort meer) en die werd gehouden in de Concept Store van Ekoplaza op de Stadhouderskade in Amsterdam. Natuurlijk heb ik ook even in de winkel rondgelopen en zo zag ik een zakje kastanjemeel staan. Ik kende het wel, maar toen ik het GAPS-dieet volgde mocht ik het niet gebruiken en daarvoor hield ik me niet zo bezig met alternatieven voor granen. Nu dus wel en het mag weer, dus pakje meegenomen om eens te proberen.

 

Tamme Kastanjes

Bij ons in het dorp staan een paar hele grote tamme kastanje bomen (niet te verwarren met de wilde kastanje, die zijn namelijk niet eetbaar) en daar probeer ik er altijd wel een aantal te rapen. Het liefst had ik zo’n boom op mijn tuin, van een goed soort dat grote kastanjes geeft, maar  daarvoor worden de bomen helaas te groot. Ik krijg dan vast bonje met het bestuur of mijn buurman…

 

kastanjemeel
Tamme Kastanjes

Het is niet makkelijk om een flink aantal beetje grote kastanjes te vinden, maar al heb ik er een paar, het is altijd weer leuk om ze met de kinderen te kunnen poffen. Ze smaken een beetje zoetig en een beetje nootachtig en een beetje melig en dat verwachtte ik van het meel dus ook. Daarom leek het me ideaal voor een zoet ontbijtgerecht of een dessert, pannenkoeken of iets dergelijks.

 

Kastanjemeel Niets Nieuws Onder de Zon

Hoewel je het meel tegenwoordig steeds meer tegenkomt als graanvervanger, is het zeker geen nieuw product, in tegendeel! Zowel in Amerika als in Europa was de kastanje een veel gebruikt product. De kastanjes werden honderden jaren geleden op allerlei manieren gegeten, rauw, gepoft of gemalen tot meel of gekookt en gepureerd en was (en is) een goede vervanger van granen. Niet voor niets werd de tamme kastanje ook wel de broodboom genoemd!

 

Voedingswaarde van Kastanjes

Kastanjes van de tamme kastanje bevatten veel koolhydraten met name in de vorm van zetmeel en voedingsvezels. Ze zijn dus erg verzadigend en ze bevatten zelfs twee keer zoveel calorieën als aardappelen. Ze bevatten echter ook tal van mineralen, vooral kalium is zeer rijkelijk aanwezig, veel meer ook dan in aardappelen en ook voor magnesium is het een goede bron. Rauw bevatten ze ook nog vitamine C en ook ijzer is aanwezig.

 

Pannenkoekjes van Kastanjemeel met Gebakken Pruimen

En omdat die vraag er was en ik dat zakje meel in mijn handen had, leek me het een uitgelezen experiment om met dat meel pannenkoeken te gaan bakken. En dat was een geslaagd experiment! Bij het opruimen en leeghalen van de vriezer een paar weken terug ontdekte ik nog een vergeten zak pruimen van mijn pruimenboom, die heb ik er lekker bij gedaan om het geheel compleet te maken. Uitstekend om zowel als toetje, eventueel met een lekkere dot crème fraîche of als ontbijt van te genieten!

 

kastanjemeel

Kastanje Pannenkoekjes met Gebakken Pruimen

Iris Maier
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Ontbijt of Dessert
Porties 16

Ingrediënten
  

Voor de Pannenkoeken

  • 135 gr. Kastanjemeel
  • 2 Eieren
  • 1/2 tl. natriumbicarbonaat
  • 1/2 tl Kaneel
  • 250 ml Kokosmelk
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Kokosolie om in te bakken

Voor de Pruimen

  • Een pond pruimen ontpit en in kwarten
  • 2 el. boter
  • 1/4 tl. gemalen kardemom
  • 1/2 tl. kaneel
  • scheut ahornsiroop of kastanje honing

Instructies
 

Het beslag

  • Doe het kastanjemeel met de kaneel en de bicarbonaat in een kom en maak een kuiltje in het midden.
  • Tik een ei stuk boven het kuiltje, klop het los met wat van het meel en herhaal met het tweede ei.
  • Giet de kokosmelk scheutje voor scheutje bij het meel, terwijl je blijft kloppen of mixen.
  • Roer tot je een glad beslag hebt en roer er vervolgens de sinaasappelrasp doorheen.
  • Laat het beslag een kwartiertje rusten.

De Pruimen

  • Smelt de boter in een sauspan tot deze begint te kleuren. Roer er de kaneel en kardemom door en bak deze kort mee.
  • Haal van het vuur af en laat 10 minuten rusten.
  • Zet de pan weer terug op het vuur, verwarm de boter weer en bak de pruimen tot ze zacht zijn. Roer er naar smaak wat ahornsiroop of honing door.

Pannenkoeken Bakken

  • Verhit een koekenpan op het vuur en smelt hierin een klont kokosolie.
  • Giet met een sauslepel 3 hoopjes beslag in de pan.
  • Wacht een paar minuutjes tot de pannenkoekjes van onder bruin gebakken zijn en van boven het beslag gestold is.
  • Keer ze om en bak de andere zijde ook bruin.
  • Serveer met de gebakken pruimen en eet smakelijk!

 

 

 

Ook leuk om te lezen!

  • 10 Tips voor Gezonde Darmen tijdens de Feestdagen10 Tips voor Gezonde Darmen tijdens de Feestdagen
  • Zo maak je een goede vullende smoothieZo maak je een goede vullende smoothie
  • Bespaar op je Boodschappen Dag #31: Gastblog Allerminst SaaiBespaar op je Boodschappen Dag #31: Gastblog Allerminst Saai
  • 3 Recepten voor gezonde Collageen Latte3 Recepten voor gezonde Collageen Latte
  • Give-Away Zin in Zomer! Winnaars!Give-Away Zin in Zomer! Winnaars!
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Lunch, Ontbijt, Pannenkoeken, Recepten Tags: Pannenkoekjes van Kastanjemeel met Gebakken Pruimen

Trackbacks

  1. Castagnaccio - Italiaanse Vruchtencake op basis van Kastanjemeel schreef:
    om

    […] had nog altijd een pot kastanjemeel op de plank staan. Lekker, maar het kwam er maar niet van om er wat mee te doen. Plus, ik wilde er […]

    Beantwoorden
  2. 10 Gezonde Cadeaus voor Foodies schreef:
    om

    […] Ook zo’n bijzonder meel en niet iedereen is er bekend mee. Je kunt er heerlijke pannenkoeken mee bakken en het is rijk aan koolhydraten en glutenvrij. Een fervent glutenvrij bakker zal hier […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2022 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in