• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Paleo Peperkoekmannetjes

11 december 2012 geschreven door Heleen Quantrill 7 Reacties

Afgelopen weekend heb ik weer lekker veel gedaan in de keuken. Ik heb rode kool zonder suiker gemaakt en ingevroren voor Kerst, de eerste lading Mince Pies werd gemaakt en verorbert en de kinderen wilden graag koekjes bakken. En met het slechte weer, was dat een goed idee! Ik had een zakje koekkruiden gekocht bij Gekruid en mijn handen jeukten om Peperkoekmannetjes (Gingerbread men) te maken. Met amandelmeel uiteraard.

Volgens mij kent iedereen wel peperkoekmannetjes, maar toch zijn ze hier totaal nog niet ingeburgerd. Ik heb zelf echt de Amerikaanse associatie erbij. Desalniettemin zijn ze leuk om te maken en smaken ze heerlijk. Door te kiezen voor goeie, voedzame ingrediënten als amandelmeel, biologische eieren en melassesuiker zijn deze koekjes niet alleen erg lekker, maar nog gezond ook!

Gebruik kleine rozijntjes of ongezoete, gedroogde cranberries om ze te decoreren. Overigens staat het je vrij om andere vormpjes te gebruiken! Het gaat tenslotte om de smaak!

Paleo Peperkoekmannetjes
Ongeveer 20 stuks, afhankelijk van de grootte van je koekvormpje

300 gram amandelmeel
1/2 tl Keltisch zeezout
1 volle eetlepel Koekkruiden
100 gram zachte kokosolie
1 biologisch ei
150 gram melassesuiker of melassestroop (te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel)
Eventueel 3 el kokosbloesemsuiker als het wat zoeter moet worden
Rozijntjes, gedroogde cranberries of andere dingetjes om je mannetjes mee te versieren

  1. Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in. Roer even door om klontjes te verwijderen.
  2. Kluts in een schenkbeker het ei, het zoet en de zachte kokosolie door elkaar.
  3. Schenk dit bij het meel en roer goed door. Er moet een samenhangend deeg ontstaan.
  4. Als het wat nat blijft, voeg dan wat meer amandelmeel toe.
  5. Neem je deeg en wikkel het in plasticfolie en leg minstens een half uur in de koelkast. Deze stap is cruciaal om het deeg beter uit te kunnen rollen. Eventueel verdeel je het deeg in twee delen zodat je snel kan werken.
  6. Verwarm voordat je gaat uitrollen, de oven voor op 180 graden.
  7. Neem twee velletjes bakpapier en rol hier het deeg tussen plat, tot ongeveer een halve cm dikte.
  8. Verwijder het bovenste vel en steek vormpjes uit.
  9. Versier ze nu met je ‘snoepjes’ naar keuze.
  10. Leg de koekjes op het bakpapier op een bakplaat en bak in ongeveer 15 gaar en knapperig.
  11. Laat de koekjes eerst afkoelen voordat je ze verplaatst. Amandelmeelkoekjes zijn breekbaar als ze warm zijn.
  12. De afgekoelde koekjes zullen knapperig zijn.
  13. Bewaar de koekjes in een doos in de koelkast of op een koele plaats.

Tip: Vries een deel van het deeg in voor later gebruik.

Welke kerstkoekjes maak jij dit jaar? Of heb je een ander favoriet recept dat je elk jaar rond deze tijd maakt? Deel het!

Wil je meer heerlijke Paleo Recepten? Klik dan hier!

Ook leuk om te lezen!

  • Budget Week 3: Gezond Eten is Duur?Budget Week 3: Gezond Eten is Duur?
  • Slow Cooker Runder GoulashSlow Cooker Runder Goulash
  • Amaranth pap met Bosvruchten – een Review Gezonde Noten KopenAmaranth pap met Bosvruchten – een Review Gezonde Noten Kopen
  • Verzadigd Vet is Gezond!Verzadigd Vet is Gezond!
  • Krijg je familie mee op de gezonde toerKrijg je familie mee op de gezonde toer
Bijgewerkt op 1/04/17

Categorie: Koek en gebak, Recepten

Reacties

  1. annemarie zegt

    12 december 2012 om 22:09

    Weer een heerlijk recept om uit te proberen! Ik mis vlgns mij gember in het recept of hoeft dag er gewoon niet in? Lijkt me juist zo passen…
    Hartelijks, Annemarie

      annemarie(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  2. Linda zegt

    11 december 2012 om 19:42

    Hoi Heleen, ik heb een vraagje. Als er bij de ingredientenlijst staat ‘zachte kokosolie’ bedoel je dan verwarmde kokosolie want anders is het toch hard? Of zit er verschil tussen verschillende olieen?

      Linda(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. Fotografie Ilse zegt

    11 december 2012 om 17:52

    Wat leuk om je blog tegen te komen tijdens het googlen op ‘paleo-receptjes’. Ik eet al een 7-tal jaren lactose-en glutenvrij (fibromyalgie)en voor de rest zoveel mogelijk biologisch en mijd alles wat geraffineerd is, heb me er ondertussen in verdiept! Sinds een jaar een hardnekkige schimmel in de darmen die maar niet weg te krijgen is of steeds terug komt? Vandaar dat ik nu het paleo-dieet een keertje wil proberen! Ga je blog zeker blijven volgen; je werkt met de ingrediënten waar ik het liefste mee werk! Grtjes Ilse

      Fotografie Ilse(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Anonymous zegt

    11 december 2012 om 09:33

    ik ben benieuwd naar je idee w.b.t oliebollen en appelflappen met oud en nieuw,zelf kwam ik niet verder dan volkoren bladerdeeg met appel,kaneel en rozijntjes en voor de oliebollen speltmeel en frituren in ossewit..ben benieuwd of jij meer kan bedenken…de mini worstenbroodjes en mini saucijzenbroodjes die standaard op tafel staan zou ik nog wel kunnen laten staan,maar appelflappen en oliebollen pfff… ik maak wel je mini pizza muffins,dus een lekkere en gezonde snack heb ik zowiezo op tafel staan!! maar sorry,loop te hard van stapel,eerst kerst!!! gr peggy.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    11 december 2012 om 09:25

    leuk idee,nieuwe traditie wordt ingevoerd!!

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  6. blog-mam zegt

    11 december 2012 om 08:05

    Dat lijkt me leuk om in de kerstvakantie te doen! Dank je wel!

      blog-mam(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.