Koffie is de grootste bron van cafeïne in ons dagelijks leven. Per koffiekopje van 200 ml kun je ongeveer 95 mg cafeïne verwachten. Maar deze hoeveelheid varieert enorm tussen de verschillende soorten koffie en hoe de koffie gemaakt wordt. Hieronder vind je meer details over de hoeveelheid cafeïne in jouw favoriete kop koffie.
Wat bepaalt de hoeveelheid cafeïne in je koffie?
Soort koffiebonen: Er zijn veel verschillende soorten koffiebonen verkrijgbaar, elk met hun unieke hoeveelheid cafeïne.
Gebrand: Lichter gebrande koffiebonen bevatten meer cafeïne dan donker gebrande koffiebonen. De donkere variant heeft wel een diepere smaak.
Soort koffie: De hoeveelheid cafeïne hangt ook enorm af van hoe de koffie bereid is. Filterkoffie, espresso, instant koffie en decaf koffie.
Hoeveelheid: ‘Een kopje koffie’ kan in grootte variëren tussen de 30 – 700 ml, wat natuurlijk van invloed is op de hoeveelheid cafeïne.
Hoeveel Cafeïne zit er in een kop koffie?
De grootste bepalende factor van hoeveel cafeïne er in de koffie zit, is het soort koffie dat je drinkt.
Filterkoffie
Filterkoffie is nog altijd de meest gedronken koffie. Het wordt ook wel reguliere of ‘slow’ koffie genoemd omdat het hete water langzaam door een filter met koffie loopt. Het is ook het filter dat er voor zorgt dat de hoeveelheid cafeiïne in filterkoffie naar verhouding meevalt.
Een kop filterkoffie van ongeveer 200 ml bevat tussen de 70 en 140 mg cafeïne.
Espresso
Espresso wordt gemaakt door een kleine hoeveelheid heet water of stoom door heel fijngemalen koffie heen te persen. Hoewel espresso gram voor gram meer cafeïne bevat dan filterkoffie, valt het uiteindelijk mee omdat espresso vaak in kleine hoeveelheden gedronken wordt.
Eén shot espresso is meestal ongeveer 30–50 ml en bevat ongeveer 63 mg cafeïne. Dit geldt ook voor Nespresso cups, hoewel de sterkste variant daar tot wel 100 mg cafeïne kan bevatten.
Koffiespecialiteiten
Veel populaire koffiespecialiteiten zijn gemaakt op basis van een espressoshot en hete melk. De verschillende verhoudingen daarin geven dus de verschillende koffiespecialiteiten. Denk bijvoorbeeld aan latte, cappuccino, macchiato en Americano. Omdat melk geen cafeïne bevat, is de hoeveelheid cafeïne dus afhankelijk van de hoeveelheid espresso die gebruikt wordt. Een kleine shot bevat dus ongeveer 63 mg cafeïne en een dubbele shot ongeveer 125 mg.
Instant Koffie
Instant koffie wordt gemaakt door heet water over gevriesdroogde koffie te schenken. Die gevriesdroogde koffie is dus reguliere koffie. Ikzelf kan het niet wegkrijgen, maar mijn schoonfamilie in Engeland drinkt alleen dit soort koffie. Reguliere koffie of zelfs espresso is niet gebruikelijk om thuis te drinken. Dan ga je naar een koffiehuis. Tsja…
Evengoed bevat instant koffie een kleine hoeveelheid cafeïne. Een kop koffie bevat tussen de 30 en 90 mg, afhankelijk van het soort instant koffie.
Cafeïnevrije koffie
Hoewel de benaming anders doet vermoeden, kan cafeïnevrije koffie evengoed een zeer kleine hoeveelheid cafeïne bevatten. Dit varieert ook wat en schommelt tussen de 0 en 7 mg cafeïne per kop koffie. Gemiddeld dus zo’n 3 mg. Deze variaties worden bepaald door het soort koffiebonen, de methode die gebruikt wordt om de cafeïne te verwijderen en de hoeveelheid koffie die je uiteindelijk serveert. Dus als je heel gevoelig bent voor cafeïne, kan het een goed idee zijn om koffie in zijn geheel gewoon niet meer te drinken.
Is Koffie gevaarlijk?
Koffie bevat heel veel antioxidanten en er zijn studies die gezondheidsvoordelen opmerken bij koffieconsumptie. Maar hier zit wel een limiet aan qua hoeveelheid koffie die gedronken wordt. De meeste studies laten zien dat ongeveer 5 kopjes koffie op een dag de meeste gezondheidsvoordelen oplevert. Meer dan dat geeft niet extra voordelen, maar kan bijvoorbeeld wel de aanmaak van melatonine verstoren en een opgefokt gevoel geven. Ongeveer 400 – 600 mg cafeïne per dag is voor de meeste mensen een prima hoeveelheid met de daaraan gerelateerde gezondheidsvoordelen. Dit komt dus neer op 4 – 6 kopjes koffie per dag.
Maar hoe cafeïne in het lichaam verwerkt wordt is voor veel mensen heel verschillend. De één reageert veel sterker op cafeïne dan de ander. Dus in dit verhaal is het goed om dat in je achterhoofd te houden.
Voor iedereen die graag koffie drinkt en er niet direct last van heeft: Wat voor koffie drink jij het liefst? Wij hebben nu een automatische espressomachine thuis en Simon drinkt op werk uit een Nespressomachine en koopt zelf zijn favoriete Nespresso cups. Maar koffie bij mijn oma is gewoon lekkere filterkoffie die met veel zorg gezet wordt. Dus wat is jouw favoriete manier van koffiedrinken? Deel het hieronder!
M.v.V zegt
Filterkoffie met verse opgeklopte melk. Heerlijk.
Koffie is de ideale substantie, die blijf uit m’n buurt verandert in Goedemorgen!