• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Hooikoorts en Quercetine

geschreven door Heleen Quantrill 3 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken
quercetine
Iedereen wordt vrolijk van de lente. Nou ja, bijna iedereen. Want net als de zon lekker begint te schijnen en we massaal naar buiten trekken, steekt bij jou de hooikoorts de kop weer op.
Wat is het?
Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten die voor de bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Hooikoorts veroorzaakt niezen, jeukende of tranende ogen en ‘loopneuzen’.
Wat zijn de klachten? Ԭ
De klachten die gepaard gaan met hooikoorts ontstaan doordat de stuifmeelkorrels die op het slijmvlies terecht komen het afweersysteem aanzetten tot een ontstekingsreactie.
Neusklachten
Door de activatie van het immuunsysteem ontstaat zwelling van het neusslijmvlies en ontstaan klachten die aanvankelijk lijken op een neusverkoudheid. Er ontstaat een branderig en jeukend gevoel dat zorgt voor flinke niesbuien. Ook kan een loopneus ontstaan. Door de zwelling van het slijmvlies in de neus kan de afvoer van de bijholtes naar de neus gestremd raken. Hierdoor kan een zwaar gevoel of hoofdpijn laag op het voorhoofd en rond de ogen ontstaan.
Oogklachten
Jeukende, branderige en tranende ogen kunnen ontstaan als gevolg van het contact van het stuifmeel met het slijmvlies van de oogleden.
Andere klachten
De allergische reactie op het stuifmeel kan soms ook hoestklachten veroorzaken en zwelling en irritatie van de huid. Deze klachten  komen echter relatief maar weinig voor.
De anti- stoffen tegen pollen worden niet alleen in de neus gevormd, maar ook in de ogen. Ook hier komt dus dezelfde stof vrij (histamine). Histamine is een chemische stof die allergische reacties veroorzaakt, zoals jeuk, niezen en zwellingen.
Uiteraard zijn er veel verschillende middelen hiervoor op de markt. Helaas werken deze niet even effectief voor elk persoon. Het kan dus interessant zijn om met natuurlijke middelen de histamine te blokken. Al eeuwenlang worden er natuurlijke middelen ingezet om ziekten en ongemak te verdrijven. Tegenwoordig hebben wij de wetenschap om deze kennis door middel van onderzoeken te onderbouwen en die stoffen te lokaliseren die een gunstige uitwerking hebben bijvoorbeeld op allergische reacties. 
Quercetine is zo’n stof. 

Wat is quercetine

Quercetine komt van nature onder andere veel voor in ui. Het is een belangrijke bron van bioflavonoïden in de Nederlandse voeding.
Bioflavonoïden staan bekend om hun bloedvat versterkende werking. Ze worden vaak gegeten om het te snel ontstaan van blauwe plekken te voorkomen.
Quercetine is een stof die hooikoorts, sinusitis en astma-aanvallen vermindert. Het blokkeert allergische reacties op pollen en vermindert in belangrijke mate ontstekingsreacties in de luchtwegen. Bij allergische reacties ontstaat het zogenaamde stofje histamine, dat mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van allergieën en ontstekingsreacties.

Ui(t) je dak!

Ui is dus zeker aan te raden om als natuurlijk middel in te zetten bij o.a. hooikoorts! Het maakt niet uit op wat voor manier de ui genuttigd wordt. Zowel rauw als gekookt werkt het prima. En om direct het woord bij de daad te voegen, bij deze een recept voor heerlijke uiensoep!

UIensoep

Heleen Quantrill
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 20 min
Totale tijd 35 min
Gang Soep
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 2 grote uien in ringen
  • ½ liter krachtige kippen bouillon
  • 1 teentje knoflook gesneden
  • 1 volle el mosterd
  • 1 laurierblad
  • 50 gr. Boter
  • Keltisch zeezout en zwarte peper

Instructies
 

  • Neem een pan met een dikke bodem en laat hier de boter in smelten.
  • Bak de ui en knoflook op een laag vuur tot ze goudbruin en zacht geworden zijn.
  • Voeg de mosterd, bouillon en laurierblad toe en breng aan de kook.
  • Laat de soep inkoken tot het de gewenste dikte heeft.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer eventueel met wat verse kruiden.
  • Eet smakelijk en goede gezondheid!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • 7 Natuurlijke Remedies bij Hooikoorts7 Natuurlijke Remedies bij Hooikoorts
  • Havermout 101: Tips en TrucsHavermout 101: Tips en Trucs
  • Power Ontbijt voor TienersPower Ontbijt voor Tieners
  • Magnesium is een essentieel MineraalMagnesium is een essentieel Mineraal
  • Gastrecept Gevulde (Choco-) Speculaas – VeganGastrecept Gevulde (Choco-) Speculaas – Vegan
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Gezondheid Algemeen, Recepten, Soepen Tags: hooikoorts, quercetine

Reacties

  1. Rianne zegt

    om

    Moet je de ui in de hooikoorts periode veel gebruiken of juist voordat je hooikoorts echt begint. En welke hoeveelheden van ui ga je dan verschil merken.

    Beantwoorden
  2. Olga zegt

    om

    Interessant, dit ga ik eens uitproberen.
    Bedankt voor de informatie.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. 7 Natuurlijke Remedies bij Hooikoorts - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] mooi stofje dat helpt hooikoortsklachten te verminderen is quercitine. Deze bioflavoon komt van nature voor in uien, broccoli en citrusvruchten. Maar om genoeg binnen te […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in