• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Courgette Champignon Quiche

geschreven door Heleen Quantrill 12 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Courgette QuicheWe zitten nog volop in courgette tijd en ook champignons blijven lekker goedkoop en prima overal te krijgen. De combinatie van die twee is erg lekker en valt altijd wel in de smaak, zowel als bij volwassenen als bij kinderen. Nu was ik laatst op zoek naar een recept dat ik op tijd in de middag klaar kon maken, omdat dochterlief om zes uur in de sportzaal moest wezen. Ik had nog een courgette, prei en champignons in de koelkast liggen. En zodoende kwam het idee op om een quiche zonder bodem te maken.

Het idee hierachter is tweevoudig: Enerzijds is een quiche een heerlijke manier om veel verschillende soorten groenten te verwerken en anderzijds door de bodem achterwege te laten, is het sneller klaar (de bodem hoeft niet voorgebakken te worden) en koolhydraatarm. Ook koud is deze quiche erg lekker. Je kan hem de volgende dag prima meenemen naar werk of school of wat dan ook, als lunchgerecht.

Courgette Quiche

Verder is dit recept heel eenvoudig, los van de hoeveelheid verschillende groenten, bevat deze quiche maar vier ingrediënten die je meestal wel in huis hebt. En je kunt de basisingrediënten naar eigen voorkeur aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan geitenkaas in plaats van cheddar of plantaardige of geitenmelk in plaats van koeienmelk.

Je kunt hier ook tomaten aan toevoegen, maar verwijder dan wel de zaadjes. Deze zijn erg nat en hierdoor blijft de quiche erg kledderig. Als je groenten als wortel of boontjes wilt gebruiken, adviseer ik deze eerst kort te koken. Op deze manier zijn ze niet ongaar als de quiche zelf verder wel gaar is.

Courgette Quiche

Courgette Champignon Quiche

Heleen Quantrill
Een quiche kan ook prima zonder bodem. Zoals deze quiche waarin heerlijke seizoensgroenten verwerkt zijn.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 25 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 min
Gang Lunch
Porties 4

Ingrediënten
  

  • 6 porties
  • 1 grote courgette
  • 250 gram champignons
  • 1 prei
  • 250 ml melk naar keuze ongezoet!
  • 2 eieren
  • 200 gram kaas naar keuze geraspt
  • Zout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Snijd met een mandoline of keukenmachine de courgette in fijne schijfjes.
  • Doe de courgette in een kom en bestrooi met zout. Laat dit even staan.
  • Na ongeveer een kwartier zul je zien dat er veel vocht uit de courgette is gelopen.
  • Spoel de courgette af onder stromend water en dep droog met een theedoek.
  • Snijd de overige groenten ook in plakjes en stukjes.
  • Verdeel de groenten over een quiche vorm en bestrooi ze met een beetje zout en peper.
  • Kluts in een schenkkom de melk met de eieren en helft van de kaas door elkaar.
  • Schenk dit mengsel over de groenten.
  • Bestrooi met nog een beetje zout en peper en het restant kaas.
  • Zet de quiche in de oven en bak in 50 - 60 minuten gaar.
  • Serveer met lekkere rauwkost met een iets zure dressing.

Notities

Je kunt heel goed voorbereidend werk doen door de courgette op een eerder moment op de dag al te snijden en met zout te bestrooien. Zet de kom dan in de koelkast en haal hem er uit wanneer je er aan toe bent om de quiche klaar te maken.
Als je de stap van het zouten en uitlekken van de courgette overslaat, wordt de courgette tijdens het bakken erg nat en krijg je een plas groentenat onderin je quiche. Het zouten en uitlekken voorkomt dit.

 

Welke bijzondere groentecombinatie doe jij in een quiche? Of weet jij nog een supertip om een lekkere quiche te maken? Deel het hieronder!

Ook leuk om te lezen!

  • Wat kun je doen met Nectarines?Wat kun je doen met Nectarines?
  • Mijn Zwangerschapsverlof gaat beginnen!Mijn Zwangerschapsverlof gaat beginnen!
  • Budget dag 81: Vreselijk over de schreefBudget dag 81: Vreselijk over de schreef
  • Aardbei IJsthee FrisdrankAardbei IJsthee Frisdrank
  • Zelfgemaakte Baileys – VeganZelfgemaakte Baileys – Vegan
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Groenten, Lunch, Recepten

Reacties

  1. Kells zegt

    om

    Hoi Heleen,

    Bij mij was de 250 ml melk juist te weinig. De groenten werden hierdoor niet helemaal ondergedompeld, waardoor de bovenkant sneller gaar was dan de rest.

    Maar de smaak is echt geweldig! Ik ga de volgende keer een andere vorm gebruiken (hogere), misschien dat dit nog iets uithaalt.

    Beantwoorden
  2. Tonny van Doren zegt

    om

    Kan ik ook eerst de groente wat aanfruiten ?Dan hoeft het ook niet zolang in de oven misschien ?

    Beantwoorden
  3. Gerry herbrink zegt

    om

    Volgens mij staat er ook 250 ml melk in het recept! Of heb je het aangepast Heleen?
    Ik ga het zeker proberen. Dank voor je recept.

    Beantwoorden
  4. anna zegt

    om

    lijkt me een heerlijk recept, kan je dit ook maken zonder kaas? of vervanging voor kaas?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Als je een lekkere kaasvervanger hebt, kan dat zeker. Ik weet dat mijn oma gebruik maakt van gistvlokken (nutritional yeast) vanwege de B vitaminen, maar dat het ook een kaas smaak heeft. Als het je om de koeienmelk gaat, kun je het ook prima vervangen door geitenkaas.

      Beantwoorden
      • anna zegt

        om

        dank je Heleen ik vraag me alleen af of dit bindt? alleen melk met edelgistvlokken, blijft dit niet waterig?

        Beantwoorden
        • Heleen Quantrill zegt

          om

          Ik gebruik de kaas niet als bindmiddel maar als smaakmaker en met dat in gedachte noemde ik de edelgistvlokken. Je zou de melk dan achterwege kunnen laten en alleen de gistvlokken kunnen gebruiken. Maar ik weet niet hoe het recept er dan uit komt.

          Beantwoorden
          • anna zegt

            om

            ik ga het zeker proberen, dank je wel!

  5. Mirjam zegt

    om

    Hij was lekker maar veel te nat. Volgende keer doe ik Max 250 ml melk en een ei erbij.
    Smaak was goed.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Had je de courgette op voorhand gezouten en afgespoeld? Dat onttrekt veel vocht van de courgette zodat ie inderdaad niet zo nat wordt. Ik had precies hetzelfde probleem eerst namelijk. Goed om te horen dat de smaak je in ieder geval wel beviel!

      Groetjes
      Heleen

      Beantwoorden
      • Mirjam zegt

        om

        Ik had exact de instructies gevolgd. Het stond lang in het zout.
        Zelf denk ik dat 400ml melk teveel is. Met 250 ml en 3 eieren ga ik het een volgende keer proberen.

        Beantwoorden
        • Heleen Quantrill zegt

          om

          Bedankt voor je feedback!

          Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in