Vandaag trakteer ik jullie weer op een gastblog over Besparen op je Boodschappen. Deze hele maand zullen jullie meerdere gastbloggers voorbij zien komen, elk met hun eigen inzichten en ideeën over besparen op boodschappen en gezond(er) eten. Geef ze dus een warm welkom en vraag ze het hemd van het lijf. Het woord is vandaag aan Ikke van Mijn Nieuwe Levenswijze, onze eerste Belgische gastblogster!
Bezuinigen op boodschappen, kan het Hollandser? Voor een Vlaams-Brabantse (jaja, dat is een Belgische provincie) met een Zuid-Hollands vriendje die in ondertussen in Belgisch Limburg woont is het nochtans een wekelijkse bezigheid. Gelukkig niet omdat het echt moet maar omdat zinloos geld uitgeven zonde is. En omdat ook Belgen zuinig kunnen zijn 😉
Als je 1 of 2 keer per jaar gaat kledingshoppen kan je daar op bezuinigen maar op wekelijkse boodschappen letten brengt minstens evenveel op. En moeilijk is het niet. De makkelijkste manier is om marketing te doorzien.
Spaaracties
Op elke mogelijke manier wordt er geprobeerd om je dingen te laten kopen die niet nodig zijn of je te lokken naar een duurdere supermarkt. Zo kreeg ik onlangs reclame van C1000. Je kan sparen voor een boodschappenpakket ter waarde van wel 43 euro. Wat moet je daar voordoen? Zegeltjes plakken. Klinkt makkelijk toch. Je moet gewoon 40 zegeltjes verzamelen. Even lezen en tellen leert me dat je per 10 euro die je besteed een zegeltje krijgt. Je moet dus eerst 400 euro uitgeven in de C1000 om iets van 43 euro te krijgen? Op de48dagen dat de actie loopt. Dat is 57 euro per week. Dat haal ik niet.
Natuurlijk kan je bij bepaalde producten extra zegeltjes krijgen A-merk wasmiddel of deodorant bijvoorbeeld. Iets wat u anders nooit zou kopen als u wil bezuinigen.
Als je altijd boodschappen doet bij C1000 kan dit een leuk cadeau zijn maar anders niet de moeite waard. Maar hoeveel mensen denken niet: ‘Laat ik deze week maar naar de C1000 gaan, sparen voor dat leuke cadeau.’
Cadeautjes
Een gratis mok bij een pak waspoeder, meenemen die handel. Een gratis glas bij een bak cola, inslagen maar. Alsof je die tas of dat glas nodig hebt? Zoja ga dan naar de kringloopwinkel en koop u voor 10 euro een heel servies + bestek en koop voor de rest huismerk waspoeder of cola. Toch blijkt dat acties waarbij je rommel gratis krijgt te werken want anders zouden we dat niet meer zien in de winkel.
Gratis
3 blikken boontjes voor de prijs van 2; 50% extra cornflakes gratis; gratis fles wijn bij aankoop van 5 flessen;…
Allee seg, dat er daar nog steeds mensen intrappen. De gratis promoties gelden voornamelijk enkel op a-merken. (de xxl op Lidl huisproducten is de enige uitzondering hierop die ik ken).
50% gratis op Persil power waspoeder en dan betaal je 15 euro voor 68 wasbeurten. Door die50% gratis lijkt het een koopje maar voor 2 dozen aldi-waspoeder betaal je 10 euro, en dan heb je 100 wasbeurten. En ze wassen evengoed. Waarschijnlijk dat de dure doos alleen een lekkerder chemisch luchtje heeft.
Reclame en kwaliteit
Overal zie je productreclame: tv; radio; bushokjes; geschreven pers; internet…. Je ontkomt er niet aan. De bedoeling van reclame is heel simpel dat je de naam herkent en dat neemt in de supermarkt. Waarom zijn merkproducten duurder dan huismerken? Omdat mooiere verpakkingen meer kosten; omdat reclame duur is; omdat mensen denken dat duurder ook betere kwaliteit betekent terwijl dit niet altijd zo is. Mijn grootvader die vroeger als melkboer werkte had hier een leuke anekdote over. (in de tijd dat melk niet in flessen verkocht werd maar de melkkannen nog gevuld werden)’Op de melkronde was er een vrouw die al een aantal keer gevraagd had of ik geen betere melk had want deze was te waterachtig.
Op een dag besloot ik een extra kleiner vatje melk mee te nemen. Ik vertelde deze vrouw dat ik nu extra romigere melk had maar dat die wel duurder was. Geen probleem, ze wilde deze romigere melk. De volgende week zei ze dat deze melk veel lekkerder was en ze is altijd die ‘duurdere kwaliteitsmelk’ blijven kopen, terwijl het natuurlijk dezelfde melk was.’ Misschien niet helemaal correct van mijn grootvader maar veel mensen denken dit nog steeds: het is duurder dus het zal wel beter zijn. Die tijd licht ondertussen wel achter ons maar 1 kleine waarschuwing: als je gaat voor ongezonde producten zoals koekjes of frisdrank kan het zijn dat er meer suiker zit in de budgetmerken omdat suiker een goedkoop product is. Maar dit geldt niet voor alles en de hoeveelheid suiker kan je lezen op het etiket. En als je goedkoop wil winkelen is het altijd zinvol om niet teveel snacks te kopen want hoe meer er in huis is, hoe meer er gegeten wordt 😉
Nutteloze producten
Tijdens het boodschappen doe zie je vaak nieuwe producten die je moeten verleiden. Vaak worden hiervoor allerlei acties gebruikt (proeven, 50% gratis, gratis gadget,…).Dit kunnen leuke producten zijn maar soms zie je dingen waar je verstand niet bij kan. Kookbuiltjes voor rijst bijvoorbeeld. Waarom laat je de fabrikant beslissen hoeveelrijst je moet maken en koop je duurder rijst?(als je naar verpakking kijkt misschien niet maar naar gewicht wel). Je kan ook losse rijst koken en die afgieten. Ander voorbeeld wat ik onlangs zag: wasmachine tabletten. Ja, want wasmiddel doseren is hogere wiskunde dus iemand moet dit voor mij doen? Waarom kopen mensen dit? Een oudere collega had onlangs 5 euro (u leest het goed, vijf euro) betaald voor een pot (500gr) Becel. Ik dacht dat margarine ooit was uitgevonden als goedkoop boter alternatief? Voor 5 euro heb ik minstens 2 kilo roomboter. Maar de Becel verlaagde haar cholesterol, zodat ze zich minder schuldig moest voelen. Zo is er van alles te vinden in de supermarkt dat tot mijn verbazing goed verkoopt.
Visite
Veel mensen kopen voor zichzelf wel huismerk maar schamen zich daarvoor als er bezoek is. Dan moet het Lays chips zijn en echte cola. Waarom? Zou u het erg vinden om bij vrienden Ice tea van de aldi te krijgen? Of M&M’s zonder de m erop? Zet toch ongegeneerd huismerk op tafel. Mensen die zich daar te goed voor voelen lijken me nu ook niet echt gezellig bezoek.
Conclusie
Met deze ideeën in je achterhoofd wordt het net iets simpeler om in de supermarkt iets van het onderste schap te nemen, de kopkanten met dure promoties te vermijden, na te denken of een product echt een aanwinst is en zo veel te bezuinigen op boodschappen zonder er ook maar iets voor te laten. Misschien is het omdat ik grootgebracht ben op aldi-eten maar er is echt niets waarvan ik het A-merk beter vindt dan de goedkopere rip-off.
Ik hoop dat dit stukje ene kleine bijdrage kan brengen aan het verkleinen van je boodschappenbudget. Zo niet, er komen nog leuke bijdragen van andere 😉
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Anonymous zegt
Lekker nuchter stuk. Mee eens. We worden veel te vaak ‘verleid’, ofwel”: we laten onszelf verleiden. GOed om na te denken voordat je wat in je kar legt: Heb ik dit nodig? Soms leg ik ook nog wel eens wat terug. Andere tip die ik eens gehoord heb: als je de folders bekijkt, heb je wel eens zoiets van: O dat MOET ik kopen deze week! Schrijf het dan op en bekijk einde van de week of je nog steeds vindt dat je het nodig hebt. Grote kans dat er dan een heleboel van je lijstje gaat. HEt werkt!
Petra
Heleen Quantrill zegt
Inderdaad Petra, vaak zijn het impulsaankopen die je strikt genomen niet echt nodig hebt. Toen wij het vorig jaar met flink minder moesten doen, maakte ik van te voren een boodschappenlijstje met bovenaan: Heb ik dit ECHT nodig? geschreven. Niet leuk, wel effectief 😉
Gelukkig is het tij nu gekeerd en kan ik wat makkelijker inkopen doen, maar bij de meeste materiële dingen passen wel altijd een afkoelperiode toe. Ook voor kleding maak ik nog altijd een lijstje. Winkelt een stuk rustiger ook!
adrielle de hoog zegt
Een vraagje want het lukt mij nog steeds niet: wat kun je bii de lidl kopen zonder suiker en E-nrs? sinds kort haal ik daar de rauwe cashew, dat scheelt flink. Al langere tijd de blikjes tomatenstukjes, de olijfolie, schoonmaakdoekjes, wasmiddel, soms zalm maar verder……..? de appelsap is bij de Jumbo goedkoper, de bananen ook 😉 Ik zou graag advies krijgen! Groetjes, Adrielle
Anonymous zegt
Mij lukt het ook niet zo goed.
Sta weleens met een klein bodempje in de kar bij de kassa.
Kom maar op met de tips.
Groet, sabine
Heleen Quantrill zegt
Hoi Sabine,
Ik koop zelf wat ik noem ‘de basis producten’ bij Lidl. Die zijn standaard zonder suiker en bevatten geen of geen schadelijke e-nrs. Denk hierbij aan eieren, yoghurt, boter, karnemelk, koffie en koffiemelk, WC papier, tomatenblokjes en-puree, naturel chips, rijstwafels… dat soort. De specifieke dingen als bakbenodigdheden en keukenkruiden haal ik of online of bij De Tuinen en dergelijke. Door de basis bij Lidl te halen, scheelt dat enorm op mijn boodschappenbudget. Ook dingen als schoonmaakartikelen haal ik daar. Diksap, hondenvoer en afwasserzout haal ik bij de Jumbo. Ik denk ook niet dat je al je boodschappen bij 1 winkel kan halen als je bewust boodschappen doet, maar ik denk ook dat je meer bij Lidl kan krijgen dan je denkt. Ga alleen niet op zoek naar typische producten, maar vul er wel je basisvoorraad aan. Zo doe ik het in ieder geval.
Groetjes
Heleen
Anonymous zegt
Dankjewel.
Ik ga het toch nog maar eens proberen.
Groet, sabine
Anonymous zegt
Heel erg leuk stuk om te lezen groetjes Bianca
Fabienne Verkoulen zegt
Wij bukken ons een ongeluk (o wat houd ik nog steeds van de Euroshopper en weiger te bukken voor de basic, dus daag Appie) en maken aan de hand van de boodschappenlijst een verdeling van de winkels, 90% wordt bij de L.idl gehaald, enkele dingen die ze echt niet hebben (bv suikervrije sojayoghurt (ja duurhuur, dus een traktatie zo nu en dan)) worden bij de natuurwinkel, de toko of de appie gehaald. Het enige wat ik nooit van een ander merk kon eten was de Kwinkslag van Venz, maar nu ik een jaar geen suiker meer eet, eet vriendlief de Twinkelz van de kleine 🙂
izerina zegt
Wat visite betreft,als die zelf niet biologisch eten,maak/bak ik regelmatig”normale” hapjes voor hen. En de goedkoopste thee voor hen die roepen”geef maar wat”. Dat is echt voordeliger.
Maggie zegt
Wat een leuk blogje, het lijkt wel alsof ik mezelf hoor praten 🙂 Hoewel er een aantal A-merken zijn die ik toch koop In het geval van Calvé pindakaas omdat ik alle andere pindakaas echt ranzig vind. Ik proef zelfs het verschil als mensen zonder dat ik het weten pindakaas van een ander merk in een Calvépot hebben gedaan. Maar vaak ook omdat ik geen goedkoper alternatief weet (bv. basterdsuiker). Hoe kom je trouwens aan 2 kilo roomboter voor 5 euro? Voor 1,09 koop ik zo’n klein pakje van Euroshopper… ben benieuwd 🙂
ikkenormaal zegt
Fijn om te horen dat je mijn stukje leuk vond. Voor meer blogjes van mij kan je terecht op http://mijnnieuwelevenswijze.blogspot.nl/
Heleen Quantrill zegt
Hey Ikke,
Ik zet de link in het artikel!
Lot zegt
Leuk blogje Ikke, net weer even de puntjes op de i.
Nu ik in Zeeland woon doe ik ook regelmatig in Belgie boodschappen en zijn enthousiast over de Clruyt, het is even zoeken en goed rondkijken want het is een winkel met hele volle stellages, doet me denken aan de Al*di van vroeger. Maar we zijn alle goede aanbiedingen tegen gekomen. Ik kom ook regelmatig bij de “goedkope” winkels in zowel Frankrijk als Duitsland en verbazen ons ook over de verschillende prijzen van dezelfde produkten maar in elk land anders geprijsd.
Heel soms koop ik een A-merk, voornamelijk omdat ze bv verschillende soorten ontbijtkoek hebben en ik ben gek op gemberversie, die doe ik mezelf dan wel eens cadeau. Eet het heel weinig omdat ik suiker vermijdt. Zelf maken heeft nog niet een ontbijtkoek opgeleverd waarmee ik tevreden was.