Sporttape is een hulpmiddel dat ingezet kan worden bij blessures die ontstaan tijdens sporten. Het werkt omdat het de bloedtoevoer naar de beschadigde plek toe laat nemen, waardoor genezing kan versnellen. Met sport tape kunnen blessures op een effectieve en natuurlijke wijze worden behandeld. Hier lezen jullie 10 toepassingen daarmee.
1. Schouderblessure
Sporttape op een geblessuurde schouder geeft compressie en dit zorgt voor een versnelde herstelperiode. Daarnaast ondersteunt en beschermt het de schouder voor verdere blessures wanneer je weer gaat sporten.
2. Verrekte Enkel
Een enkel verrekken gebeurt regelmatig, helemaal als je fanatiek aan het sporten bent. Maar ook wanneer je graag wandelt of – net als ik – lekker in de tuin bezig bent. Een misstap op een oneven ondergrond kan al een verrekte enkel opleveren. Intapen geeft de enkel daarna extra stevigheid zonder dat je de enkel er minder door kunt bewegen. Dit is wel het geval wanneer je de enkel zou zwachtelen.
3. Tenniselleboog
Een tenniselleboog ontstaat wanneer je vaak dezelfde beweging met je elleboog maakt. Dit komt vaak voor bij kassières bijvoorbeeld. Maar ook het overstrekken van een elleboog kan soortgelijke klachten geven. Sporttape breng je vanaf de hand tot boven de elleboog aan, om zo meer stabiliteit te geven. Dit helpt het herstelproces en pijnklachten worden verminderd.
4. Overbelaste pols
Wanneer je pols overbelast is, doet elke beweging zeer. Dan kom je erachter hoe cruciaal het kunnen draaien en tillen is! Sporttape zet de pols in de correcte positie en zorgt voor een verbetering in de doorbloeding.
5. Zere knie
Mijn man doet aan gewichtheffen en de squats die bij doet, geven nog wel eens klachten aan zijn rechterknie. Sporttape verstevigt de knie beter dan zo’n band is zijn ervaring en hij kan gewoon door met zijn oefeningen.
6. Whiplash (zweepslag)
Toen ik 19 was, ben ik van achteren aangereden in de auto. Hier heb ik een whiplash aan overgehouden waar ik in de jaren daarna regelmatig klachten van had. Intapen gaf altijd veel verlichting. Mij is uitgelegd dat dat komt omdat de huid door het tapen iets wordt opgetild waardoor de doorbloeding flink verbetert.
8. Hielspoor
Als er iets pijnlijk is, is het hielspoor. In een moment van verstandsverbijstering ben ik een keer gaan hardlopen met een vriendin van me. Mensen die mij kennen, zullen nu smakelijk lachen want alles aan mij schreeuwt ‘zware dingen tillen’ en niet ‘hardlopen’. Gevolg: hielspoor. Ik liep op krukken en kon niks meer. Sporttape zou dan geholpen kunnen hebben, omdat dat er voor zorgt dat de peesplaat niet te ver opgerekt kan worden. Dit zorgt ervoor dat het peesweefsel wordt gestimuleerd waardoor de blessure sneller geneest.
Tips bij Sporttape
Sporttape kun je zelf aanleggen, bijvoorbeeld op je knie of voet. Maar beter is het om dit door je fysiotherapeut of sportmasseur te laten doen. Die zien beter waar de tape geplaatst moet worden en zijn – in mijn ervaring – veel scheutiger in het opplakken. Dit komt herstel en vermindering van pijn helemaal ten goede. Evengoed vind ik het prettig om altijd een rol sporttape in huis te hebben. Hier koop ik de sport tape. Simon gebruikt het voor zijn knie en ik plak het ook wel op zere plekken bij de kinderen bijvoorbeeld. Op YouTube zijn heel veel filmpjes te vinden van hoe je het moet opplakken. Het is geen hogere natuurkunde 🙂
Zorg dat de huid schoon en droog is. Lotion, zweet en vuil zorgen er voor dat de tape niet goed plakt. Je kunt er gewoon mee douchen. Na een tijdje laat de tape vanzelf los. Ik knip eerst de losse eindjes er nog af, maar op een gegeven moment laat het helemaal los en dan haal ik het er van af. Overleg met je therapeut wat dan de vervolgstap is.
Al met al kan ik het iedereen van harte aanbevelen om dit te doen. Het is een eenvoudige en doeltreffende manier om blessures te ondersteunen.
Laat een reactie achter