Dit is alweer de derde week dat we lekker bezig zijn in de keuken, het hart van het huis, om deze helemaal spic & span te krijgen. We zijn bovenin begonnen met het plafond en boven de kastjes, vorige week deden we de bovenkastjes met het serviesgoed en vandaag zakken we verder af naar beneden en doen we de werkvlakken: het aanrecht, de gootsteen en het fornuis.
Dit zijn de plekken waar je je eten bereid en die moeten natuurlijk goed schoon zijn. Veel mensen grijpen dan naar bleekwater, want dat ontsmet zo lekker en zeker als je een wit formica aanrecht hebt, zoals wij helaas, of een witte gootsteen, dan wil je nog wel eens naar de chloorfles grijpen, want dat spul bleekt zo mooi en dan is alles weer wit… Niet doen!!
Geen Chloorbleekmiddel!
Hier in huis zul je geen flessen bleekwater vinden, al zeker 15 jaar niet meer. Om verschillende redenen niet.
Ten eerste kan ik zelf erg slecht tegen chloor. Als voorheen fervent zwemster, heb ik er vast te veel van binnen gekregen, geen idee. Feit was wel dat ik altijd last kreeg van mijn holtes, als ik veel in chloorwater zwom, terwijl ik geen last kreeg als ik in een ozonzwembad zwom. Hier lees je meer over de gevaren van het zwemmen in een chloorzwembad (Engels).
Zelf ken je het vast ook wel, dat je aan het schoonmaken bent met chloorbleek en dat het zo vreselijk op je keel slaat of dat je er zelfs onpasselijk van word? Het kan niet goed voor je zijn en dat is het ook niet, als je de lijst van klachten ziet die het kan veroorzaken (1):
- Ademhalingsmoeilijkheden
- Pijn op de borst
- Verergert Astma
- (Long)oedeem
- Hoofdpijn
- Misselijkheid en overgeven
- Brandwonden
- Groter risico op sommige kankersoorten
- Ongelukken door inslikken (slokdarm brandt weg..)
- Chemische reactie waarbij zeer giftige gassen ontstaan, als chloor in aanraking komt met ammonia, zuur of organisch materiaal.
Ik bedank!
Ik ben dan ook erg blij dat er in Nederland in ieder geval praktisch geen chloor in ons leidingwater zit. Wel allerlei andere zaken, maar dat is een ander verhaal…
Helaas wordt er in België wel chloor gebruikt, als ik het goed begrepen heb…
Alternatief voor Bleekwater
Natuurlijk wil je je werkoppervlakken in de keuken graag goed schoonhouden en vrij van mogelijke infectiebronnen met bijvoorbeeld salmonella of E. coli bacteriën. Zeker nadat je bezig geweest bent met rauw vlees zoals kip.
Nu is er een verschil tussen schoonmaken/reinigen en ontsmetten/desinfecteren.
Schoonmaken is het verwijderen van vuil, stof en levende organismen. Dit doe je eerst voordat je gaat desinfecteren, wat het doden van micro-organismen is.
Voor veel klusjes is het recept voor sinaasappelazijn voldoende om oppervlakken te desinfecteren, maar wil je het extra goed doen, dan kun je na het schoonmaken met azijn er ook nog overheen gaan met waterstofperoxide. Andersom kan trouwens ook: eerst afnemen met waterstofperoxide en daarna met azijn. Beide versterken elkaar en deze methode is 10 keer effectiever dan ieder van zich op apart (2).
Combineer beide stoffen niet, de stof die ontstaat door de chemische reactie die dan plaatsvindt kan slecht voor je zijn en werkt bovendien niet zo goed als beide stoffen afzonderlijk.Azijn en andere zure middelen niet gebruiken op hardstenen aanrechtbladen en ook opletten met morsen op een eventuele hardstenen vloer!
Het voordeel van waterstofperoxide is ook nog dat het licht bleekt en dus hardnekkige vlekken en verkleuringen kan wegnemen.
Hoe ga je te werk?
Het Fornuis
Een fornuis, of het nou wit geëmailleerd is, van rvs of een glazen plaat (lucky you, geen pandragers!), dit kun je prima afnemen met een schuursponsje met wat baking soda erop. Dit werkt licht schurend en vet oplossend. Je kunt ook een plantenspuit nemen en die vullen met lauw water met daarin bicarbonaat opgelost. Spuit het fornuis in met de oplossing, schuur schoon met een schuursponsje en neem af met een vochtig doekje.
Bij hardnekkig, aangekoekt vuil, kun je het fornuis eerst goed inspuiten met de bicarbonaat oplossing en het even laten intrekken.
Wil je je rvs fornuis mooi laten glimmen, dan kun je deze na het schoonmaken nog even oppoetsen met een doekje met een beetje olijfolie.
De Gootsteen
We beginnen met het ontstoppen van de gootsteen, of het voorkomen van een verstopping. Als je dit iedere maand een keer doet, loop je minder risico op een verstopping:
- Breng een ketel water aan de kook
- Doe 250ml azijn in een pannetje en breng dit aan de kook.
- Neem een flinke beker vol soda en maak hier een bergje mee bovenop het afvoerputje.
- Giet heel langzaam de kokende azijn over de soda.
- Giet nu het kokende water erachteraan.
- Herhaal bij een hardnekkige verstopping dit meerdere keren, verspreid over de dag.
Heb je een witte gootsteen, dan kun je vlekken en verkleuringen bleken door deze eerst met wat citroensap of waterstofperoxide in te wrijven en dit even te laten intrekken.
Daarna kun je, net als het fornuis, je gootsteen over het algemeen prima schoon krijgen met een schuursponsje met wat bicarbonaat. Eventueel kun je het effect versterken door het te combineren met zout (meer schurend) of vaatwasmiddel.
Spoel ‘m even goed na met water en droog daarna met een wonderdoekje de gootsteen tot hij mooi gaat glimmen, eventueel kun je ‘m net als een rvs fornuis mooi laten glimmen door ‘m op te poetsen met wat olijfolie.
Het aanrecht en je Snijplanken
Eerst halen we het aanrecht leeg en eventueel ook alles dat aan de muur erboven hangt halen we weg.
Voor de muur, onderkant van de bovenkastjes en een eventueel hardstenen aanrecht blad kun je een oplossing gebruiken van 2 eetlepels groene zeep in een halve liter water met enkele druppels lavendelolie en tea tree olie. Doe dit in een spuitbus en spray het schoon te maken oppervlak in en neem af met vochtige zachte doek, zoals een wonderdoekje.
Het aanrechtblad, de knoppen van de kraan en de snijplanken maken we schoon door deze eerst in te spuiten met (sinaasappel)azijn, vervolgens af te nemen met een vochtige doek en daarna weer in te spuiten met waterstofperoxide.
Vervolgens neem je de spullen die je op je aanrecht hebt staan af. Overweeg voordat je deze terugplaatst of je ze wel echt op het aanrecht moet hebben staan. In een kastje worden ze veel minder snel vuil en ze ontnemen je werkruimte en belemmeren het vlot schoonmaken van je werkblad.
Fotocredits: Ann Gordon, leosaumurejr
corine zegt
Wat nu als je iets wil bleken? Werkt waterstof peroxide net zo goed?
Ik heb namelijk nog allemaal verkleuring in mijn wasmachine van het kleding verven
Heleen Quantrill zegt
Hoi Corine,
Dit artikel is door Iris geschreven en die is niet meer verbonden aan deze blog. Zelf heb ik geen ervaring met waterstof peroxide. Heb je je wasmachine al een keer op een hete was gewassen met bicarbonaat zonder was er in? Wellicht dat dat helpt.
Groetjes,
HEleen