Warm de oven voor op 220 graden (houd 200 graden aan bij een elektrische oven).
Snijd ondertussen de onderkant van de bol knoflook eraf om zo de knoflooktenen deels bloot te leggen. Laat de rest van de schilletjes gewoon zitten.
Zet de bol knoflook met de open onderkant in een pyrex bakschaal met een laagje olijfolie.
Zet de bakschaal in de oven.
Laat de knoflook zo 45 minuten roosteren.
De knoflook is klaar, als hij zo zacht is dat je een teentje zonder al te veel moeite uit zijn schilletje kunt knijpen.
Maak vervolgens een basissoep van twee middelgrote, grof gesneden uien, de geschilde aardappel, de bloemkoolroosjes en twee tenen knoflook.
Breng deze ingrediënten in één liter water aan de kook en laat 25 minuten op een laag pitje trekken.
Knijp de geroosterde knoflooktenen uit en doe deze bij de soep.
Pureer met een staafmixer tot een glad geheel.
Maak de soep af met een eetlepel bouillonpoeder, gesnipperde bieslook, peper en een scheutje droge witte wijn.