Ga terug

Pastasaus met Zeven Groenten

Een heerlijke, gezonde en verse pastasaus waarbij je gebruik maakt van al het lekkers van de zomer.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Gang Avondeten
Keuken Nederlands
Porties 3.5 liter

Ingrediƫnten
  

  • 3 kilo tomaten tweede klasse
  • 1 flinke courgette of twee kleinere
  • 2 uien
  • 2 paprika's
  • 4 bleekselderij stengels
  • 2 kleine prei
  • 2 penen
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • 2 el Italiaanse kruiden

Instructies
 

  • Neem een grote pan, een soeppan of iets van die orde en verhit olijfolie op een laag pitje.
  • Snipper de ui, schil de wortels en snijd ze fijn en snijd de paprika in kleine stukjes. Fruit dit in de pan onder regelmatig omroeren.
  • Snipper de prei en bleekselderij en voeg die ook toe. Bak gedurende vijf minuten totdat de ui en beekselderij glazig worden.
  • Snijd ondertussen de tomaten in 8 stukjes elk en snijd de knoflook fijn.
  • Snijd de courgette in kleine stukjes en doe die met de tomaten en knoflook ook in de pan. Draai het vuur hoog en bak even heel goed door.
  • Zodra de tomaten hun vocht verliezen, draai je het vuur laag en voeg je de kruiden en azijn toe.
  • Doe de deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes garen.
  • Als alle groenten gaar zijn, pureer je de saus heel goed met een staafmixer. Neem hier even de tijd voor. Zet de pan weer op het vuur en breng op smaak met zout en peper. Proef of het goed is, voeg eventueel extra azijn toe of roer er nog extra kruiden door, net wat nodig is.
  • De saus is nu klaar. Je kunt hem direct gebruiken of invriezen voor later. Wacht dan tot de saus is afgekoeld en hevel het over in vriesvaste bakjes. Noteer de hoeveelheid, datum en naam op een etiket zodat je het van de winter terug kunt vinden. Voor een familie van 5 is 500 ml voldoende voor bijvoorbeeld spaghetti. Ik gebruik 1 liter als ik lasagne of soep wil maken.