Ga terug

Vegan Gehaktbrood

Maak indruk op je gasten met deze gezonde en smakelijke vegan gehaktbrood. Perfect voor een etentje met vrienden of voor een speciale gelegenheid.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Rusttijd 15 minuten
Gang Avondeten
Keuken Nederlands
Porties 8

Equipment

  • 1 Cakeblik van 25 cm

Ingrediënten
  

  • 200 gram linzen uit blik of pot
  • 1 el olie om te bakken
  • 1 ui gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook uitgeperst
  • 75 gram havermout glutenvrij indien nodig
  • 2 el lijnzaad
  • 400 gram kidneybonen uit blik of pot
  • 100 gram amandelen
  • 100 gram zonnebloempitten
  • 200 gram wortels geraspt
  • 200 gram champignons fijn gesneden
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el grove mosterd
  • 2 el sojasaus glutenvrij indien nodig
  • 1 tl kurkuma
  • peper en zout naar smaak

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚ en vet een cakeblik in. Leg een stukje bakpapier op de bodem zodat de meatloaf er makkelijk uit komt. Zet apart.
  • Neem een koekenpan en verhit hier de olie in. Fruit de ui tot deze glazig wordt en voeg dan de knoflook toe. Bak kort totdat de knoflook geurig wordt. Haal uit de pan en zet apart.
  • Maal de havermout met de lijnzaad fijn in een keukenmachine met messen.
  • Voeg de kidneybonen, linzen, amandelen, zonnebloempitten, gebakken ui met knoflook toe met 3 el water en pureer tot je een soort van grove gehakt consistentie hebt.
  • Stort het mengsel in een ruime kom en voeg nu de wortels, champignons, kruiden, tomatenpuree, mosterd, sojasaus en genoeg peper en zout naar smaak toe en kneed alles goed. Als het wat droog lijkt voeg je wat extra water toe. Lijkt het nat? Voeg dan wat meer havermeel toe.
  • Druk het vegan gehaktmengsel in het bakblik en verdeel het goed. Zet in de oven en bak in 30 minuten gaar.
  • Je kunt ook een hartige glazuur maken door 2 el tomatenketchup met 2 el zure jam van bijvoorbeeld rozenbottels of cranberries te combineren en dit na 10 minuten op de meatloaf te smeren. Dit is optioneel maar wel erg lekker.
  • Haal de vegan gehaktbrood uit de oven en laat 15 minuten afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt. Snij aan plakken en serveer met een frisse salade!

Notities

Restjes blijven ongeveer 2 - 3 dagen goed in de koelkast. Hij vriest niet mooi in, de textuur wordt erg kruimelig nadat hij ontdooid is. 
Wil je een gewoon ei gebruiken? Vervang de 2 el lijnzaad dan door 2 eieren en voeg geen water toe tijdens het pureren. 
Zoek je goeie kwaliteit biologische kruiden en specerijen? Klik dan eens hier! 
Trefwoord Eivrij, Glutenvrij, Vegan