Ga terug
Kip ui de oven met mandarijnen

Kip uit de oven met Mandarijnen en Appels

Zondagse kost, deze kip met verse spruiten en geroosterde aardappels om het af te maken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Gang Avondeten
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Equipment

  • Braadslee

Ingrediënten
  

  • 1 hele kip van een ruime kilo
  • olijfolie
  • 2 uien in grove stukken gesneden
  • 1 tl gedroogde salie
  • 1 tl zout
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 mandarijnen
  • 2 appels

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Doe de gesneden ui in de braadslee en verdeel een beetje. Je legt daar straks te kip op.
  • Haal het elastiek rondom de kippenpoten weg en dep de kip droog.
  • Meng in een kommetje het zout met de kruiderijen en wat olijfolie, genoeg om de kip mee te bestrijken.
  • Smeer hier de kip royaal mee in, schenk wat over is, in de holte van de kip.
  • Snijd de twee mandarijnen door midden en doe ze in de holte van de kip.
  • Leg de kip in de braadslee op de uien en dek af met een vel bakpapier en aluminiumfolie.
  • Zet in de oven en laat 1 uur garen.
  • Haal na dat uur de folie en papier er af en check of de kip al zo goed als gaar is door in het dikke gedeelte van de poot te prikken. Komt er nog roze vloeistof uit? Dek de kip weer af en laat hem nog 15 minuten garen. Check daarna steeds totdat het vocht doorzichtig is.
  • Hol de appels uit en bestrooi ze met tijm en salie.
  • Haal de folie en papier weg, draai de oven op naar 210 graden en leg de uitgeholde appels in de braadslee.
  • Zet het geheel weer in de oven en laat zo nog 20 tot 30 minuten knapperig worden.
  • Kook ondertussen de spruiten gaar en maak ze af met een klont boter en nootmuskaat.
  • Serveer het geheel op een mooie schaal en snijd aan tafel aan voor extra wow-factor. Lekker met rettich en een goed glas rode wijn. Eet smakelijk!

Notities

Wil je ook geroosterde aardappels maken? Kook dan voldoende kruimige aardappels gaar in goed zout water. Giet ze af en hussel ze even om in de pan zodat ze kruimig worden. Stort ze in een andere ovenschaal en besprenkel met olijfolie en gemalen zwarte peper en tijm. Zet de schaal in het laatste halve uur zo hoog mogelijk in de oven en rooster ze totdat ze goudbruin zijn. Ze zijn al gaar, het is dus puur dat lekkere korstje dat je nu wilt.