Go Back
zure room 2

Zelf Zure Room maken

Met deze biologische startersculturen kun je eenvoudig je eigen zure room bereiden. De zure room heeft een heerlijke volle en romige smaak.
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 45 min
Totale tijd 19 uur
Porties 1 liter

Ingrediƫnten
  

  • 1 zakje Zure room culturen
  • 250ml tot 1 liter (kook) room (vetpercentage tussen de 20% en 35%)
  • 1 schone glazen pot + deksel Zorg dat de pot steriel is door pot en deksel 5 minuten in water te koken en daarna helemaal op te laten drogen.
  • 1 au-bain-mariepan of 2 pannen die in elkaar passen
  • 1 (suiker) thermometer
  • 1 zeef
  • 1 kaasdoek of koffiefilter
  • 1 elastiek

Instructies
 

  • Giet de room in een au-bain-marie pan. Je kunt ook twee pannen in elkaar zetten en in de grootste pan een laag water doen.
  • Zet de au-bain-marie pan op het fornuis en verwarm de room tot 65 graden en houd deze temperatuur aan gedurende 45 graden. Het is wel wat lastig om deze temperatuur aan te houden. Als de temperatuur stijgt, haal de pan dan even van het vuur om het weer te laten zakken. Anticipeer hierop want de temperatuur stijgt nog een paar graden nadat je het van het vuur hebt gehaald.
  • Haal de pan van het vuur en laat de room afkoelen tot 25 graden. Je kunt dit versnellen door de pan in een kom met ijswater te zetten. Het is belangrijk dat de room voldoende afkoelt zodat de levende bacteriĆ«n in de starterscultuur door de hitte niet gedood worden.
  • Houd de zeef boven de pot en schenk hier de room in.
  • Roer met een schone lepel de culturen in de room tot deze opgelost zijn.
  • Dek de pot af met een kaasdoek of koffiefilter en bind het elastiek er omheen.
  • Laat de room 16 tot 18 uur op keukentemperatuur (23 tot 25 graden) staan. Zet de pot niet in direct zonlicht.
  • Controleer om de paar uur of de room dikker wordt. Na 16 tot 18 uur kan de koffiefilter of kaasdoek vervangen worden door het deksel en kun je de pot in de koelkast zetten.

Notities

Er kan wat wei ontstaan bij het dikker worden van de zure room. Dit is helemaal normaal. De wei kun je afgieten en eventueel voor iets anders gebruiken of door de zure room roeren voor een iets 'lossere' room.