Ga terug
mulligatawny soep

Indiase Mulligatawny Soep

Mulligatawny (spreek uit: moelie-gha-tahwnie) is een Indiase soep op basis van kippensoep, linzen en geurige specerijen. Serveer met gehakte cashewnoten en verse koriander.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Soep
Keuken Indiaas
Porties 12 porties

Ingrediƫnten
  

  • 3 el ghee of kokosolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 flinke wortel fijn gesneden
  • 3 stengels bleekselderij fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook gesnipperd
  • 3 cm verse gember geschild en fijn gesneden
  • 2 appeltjes geschild en klein gesneden
  • 1 rode chilipeper fijn gesneden, al dan niet zonder zaadjes
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 el currypoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl Kurkuma
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl gedroogde tijm
  • 1/4 tl versgemalen zwarte peper
  • 125 gram rode linzen gedroogd
  • 1 liter kippenbouillon of groentebouillon liefst zelfgemaakt
  • 400 ml kokosmelk

Instructies
 

  • Neem een pan met een dikke bodem of een gietijzeren pan en verhit hierin de ghee of kokosolie.
  • Doe de ui, wortel, bleekselderij, gember en rode peper hier in en roerbak tot de ui glazig wordt.
  • Voeg de knoflook en alle specerijen toe en roerbak tot die geurig worden. Laat de knoflook niet aanbranden!
  • Doe de tomatenblokjes, de appelstukjes, bouillon en kokosmelk er bij en breng aan de kook.
  • Zodra het kookt, voeg je de linzen toe en draai je het vuur laag.
  • Laat het geheel een half uur pruttelen en check dan of de linzen gaar zijn. Zo niet, check dan elke tien minuten weer tot ze gaar zijn.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en pureer hem ietwat. Ik hou van 'chunky' soep, maar wellicht vind jij een gladde soep lekkerder. Gebruik hiervoor een blender of staafmixer.
  • Serveer de soep eventueel met licht geroosterde noten en verse koriander.
  • Ga terug naar de keuken voor een tweede kom en daarna voor een derde kom.
  • Stop daarna, anders krijg je buikpijn omdat je teveel gegeten hebt.
  • Warm de soep de volgende dag weer op en herhaal de laatste drie stappen. Of vries hem in ;)

Notities

Een goed gesorteerde voorraadkast is zijn gewicht in goud waard. Alle droge ingrediƫnten die hier genoemd worden, kun je kopen bij De Notenshop.