Go Back
Zuurdesembrood

Zacht Zuurdesembrood

Heleen Quantrill
Een heerlijk zacht zuurdesembrood dat iedere keer lukt. Begin 's avonds zodat het de tijd heeft om te verzuren. Dit recept geeft je twee broden.
Voorbereidingstijd 7 uur
Bereidingstijd 40 min
Totale tijd 7 uur 40 min
Gang Brood
Porties 2

Ingrediënten
  

  • 200 gram zuurdesemstarter
  • 250 ml melk
  • 150 ml water
  • 50 gram gesmolten boter of kokosolie
  • 50 gram honing
  • 600 gram volkorenmeel ik gebruik een combinatie van rogge, spelt en volkoren
  • 3 tl zeezout

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten behalve het zout in een keukenmachine met deeghaken en kneed alles door elkaar tot er een deeg ontstaat.
  • Laat 20 minuten rusten en voeg dan het zout toe.
  • Kneed het deeg flink gedurende vijf minuten. Ik gebruik de keukenmachine, maar je mag dit ook met de handen doen.
  • Plaats het deeg in een ruime, geoliede kom en laat het deeg vervolgens 3 - 4 uur rusten en rijzen.
  • Verdeel het deeg in tweeën, kneed elk nog even door en doe het vervolgens in een vorm naar keuze. Je kunt hiervoor een broodblik gebruiken, maar ook een springvorm of in dit geval een gietijzeren pan.
  • Laat het deeg nogmaals 2 -3 uur rijzen.
  • Snijd de bovenkant van het brood in en verwarm de oven voor op 210 graden.
  • Bak de broden in 30 - 40 minuten gaar. Draai ze halverwege om, om ze gelijkmatig te laten kleuren.
  • Haal de broden uit de oven een laat 10 minuten afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.
  • Buiten de koelkast blijft dit brood ongeveer een week goed.