Ga terug
Yoghurt maken

Zelf (Lactose-arme) Yoghurt Maken

Heleen Quantrill
Je kunt ook heel eenvoudig yoghurt maken in een yoghurtmachine!
Gang Ontbijt

Ingrediënten
  

  • Easiyo yoghurtmaker*
  • 800 ml melk

Instructies
 

  • Los de inhoud van één zakje yoghurt culturen op in 800 ml melk in de bijgevoegde maatbeker van de Easiyo yoghurtmaker.
  • Vul de Easiyo yoghurtmaker tot iets boven de rode rand van het inlegstuk met kokend water.
Zet de maakbeker in de yoghurtmaker en sluit deze. Laat dit 12-15 uur staan.
  • Na 12-15 uur is de yoghurt klaar. Door de fermentatie kan een laagje water op de yoghurt ontstaan. Schenk dit af voor dikkere yoghurt of roer de yoghurt goed door. Neem 6 eetlepels af voor een volgende bereiding. Doet dit vóór consumptie, koeling of extra toevoegingen. Het restant zet je in de koelkast. Laat dit enkele uren opstijven voor consumptie. De yoghurt is 72 uur houdbaar in de koelkast.
  • Doorkweken kan door de 6 eetlepels yoghurt van de laatste bereiding te mengen met een nieuwe hoeveelheid melk. Je kunt de hoeveelheid melk variëren van 400 ml tot een maximum van 800 ml, afhankelijk van de hoeveelheid yoghurt die je wilt bereiden. Gebruik in alle gevallen wel 6 eetlepels yoghurt. Laat de nieuwe bereiding opnieuw 12-15 uur staan in een met kokend water gevulde Easiyo yoghurtmaker.
  • Stap 3 en 4 kunnen ten minste 10x herhaald worden. Wil je zuurdere of dikkere Yoghurt? Laat de bereiding langer dan 12-15 uur staan, voeg meer dan 6 eetlepels van de vorige bereiding toe of gebruik minder melk.

Notities

Je kunt ook een elektrische yoghurtmaker gebruiken bij het bereiden van yoghurt met de culturen van yoghurt.nl. Hanteer dan een fermentatietijd va ongeveer 6 uur.