Ga terug
Amandelmeel Cake Abrikozen Kardemom

Amandelmeel Abrikozen cake met Kardemom en Vanille

Heleen Quantrill
Deze cake is mijn idee van een perfecte cake: Eenvoudig om te maken, prachtig om te zien en heerlijk van smaak. Abrikozen en kardemom geven de cake een Duizend en Eén Nachten tintje.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Koek en Gebak
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 250 gram gedroogde abrikozen
  • 2 kardemompeulen
  • 250 ml water
  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram griesmeel
  • 100 gram oerzoet of ander 'droog' zoet naar keuze
  • 1/2 bicarbonaat
  • 2 el citroensap
  • 5 eieren
  • 1 vanillestokje uitgeschraapt
  • 1 el abrikozenjam ik gebruikte Smaakt

Instructies
 

  • Doe 150 gram van de abrikozen met het water en de kardemompeulen in een steelpannetje en laat ze op een middelhoog vuur 10 minuten zachtjes koken. Loop er niet bij weg, want het moet niet helemaal inkoken.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Als het water tot de helft is ingekookt, draai je het vuur uit en zet je het even apart.
  • Neem nu een keukenmachine met messen en doe hier de droge ingredienten in.
  • Schenk nu de abrikozen met de kardemompeulen en al het water in de keukenmachine en maal even flink door.
  • Breek ondertussen de eieren één voor één in het beslag terwijl de machine draait.
  • Voeg het citroensap en de vanille toe en maal nog even kort.
  • Vet een springvorm van 28 cm in en bekleed de bodem met een velletje bakpapier.
  • Verdeel op de bodem de overige abrikozen in een mooi patroon en schenk het beslag er over.
  • Klop even op de rand om de luchtbelletjes te verwijderen en zet de cake in de oven.
  • Bak de cake in 45 - 50 minuten gaar. Een tandenstoker moet er schoon uit komen.
  • Laat de cake 30 minuten afkoelen voordat je hem voorzichtig op een bord omdraait en de vorm loshaalt.
  • Besmeer de cake met wat verwarmde abrikozenjam en decoreer met pistachenoten.