Ga terug
Kruidige Pruimenchutney

Kruidige Pruimenchutney met Rozemarijn, Piment en Kaneel

Een echte herfstchutney die het ook straks met de feestdagen erg goed zal doen!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Gang Dips en Sauzen
Keuken Nederlands
Porties 30 porties

Ingrediënten
  

  • 1 kg verse pruimen
  • 2 rode uien
  • 1 Spaanse peper
  • 1 el verse rozemarijnblaadjes
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl gemalen piment
  • 1 tl gemberpoeder
  • 300 gram oerzoet of kokosbloesemsuiker
  • 1 tl zeezout
  • 1 citroen
  • 100 gram rozijnen
  • 450 ml appelcider azijn of witte wijnazijn

Instructies
 

  • Neem een grote pan en verhit hier een beetje olijfolie in.
  • Snijd de uien klein en snipper het Spaanse pepertje. Bak dit totdat de ui zacht wordt.
  • Was ondertussen de pruimen en snijd ze in kwarten. Verwijder de pit.
  • Bak kort de rozemarijn en specerijen mee en voeg vervolgens de pruimen en rozijnen toe. Roer even om op hoog vuur.
  • Rasp de citroen en pers hem uit. Voeg dit met het suiker, zout en azijn toe.
  • Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat langzaam inkoken.
  • De chutney is klaar wanneer de pruimen helemaal zacht zijn en de chutney de textuur heeft van hele dikke jam.
  • Verdeel de chutney over schone, gesteriliseerde glazen potten en draai de deksels er stevig op. Zet ze op de kop op een theedoek en laat zo afkoelen. Alle potten waar het deksel van ingedeukt is, zijn goed dichtgetrokken. Als een deksel nog 'popt', maak je die als eerste op. Zet die in de koelkast en consumeer binnen twee weken.

Notities

Deze pruimenchutney wordt met de tijd lekkerder. Laat de potten sowieso een maand op een koele, donkere plaats staan om de smaak volledig te laten ontwikkelen.