Ga terug
Kokos en Banaan Plaatcake

Kokos en Banaan Plaatcake - Glutenvrij, Lactosevrij

Een heerlijke kokos en banaan plaatcake zonder gluten of lactose. Heerlijk zoet, dus een echte traktatie, ook voor je gasten die niet per sé gluten en suiker vermijden.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Porties 16 stukjes

Ingrediënten
  

  • 100 gram kokosmeel
  • 1/2 tl bicarbonaat
  • 1 tl kaneel
  • 1/2 tl xanthaangom
  • 1/8 tl zeezout
  • 15 gram kokosrasp

Natte ingrediënten

  • 3 rijpe bananen geprakt
  • 3 eieren
  • 25 ml kokosmelk
  • 50 ml kokosolie
  • 1 el appelcider azijn
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • 3 el vloeibare honing of ahornsiroop

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Neem een vierkant bakblik van 20 x 20 cm (ongeveer) en knip een stukje bakpapier uit om de bodem te bedekken. Vet de randen goed in en zet apart.
  • Zeef in een ruime kom alle droge ingrediënten goed door elkaar.
  • Smelt de kokosolie en kluts de natte ingrediënten daar door. Dit kan gewoon in het steelpannetje want de kokosolie hoeft alleen maar te smelten, niet te koken. Blijf er dus bij!
  • Schenk het natte in het droge en roer goed door met een lepel.
  • Stort het beslag in het bakblik en zet in de oven.
  • Draai de temperatuur terug naar 150 graden en laat de cake 1 uur en 10 minuten bakken.
  • Laat de cake na de tijd nog een half uurtje afkoelen eer je hem uit het bakblik haalt.
  • Snijd de cake in stukjes en druppel er nog wat dikke kokosmelk overheen ter decoratie. Eet smakelijk!

Notities

  • Xanthaangom geeft glutenvrije baksels een fijn mondgevoel en voorkomt dat het veel gaat kruimelen. Het is dus niet een verplicht onderdeel, maar ik kan het je aanraden. Xanthaangom is te krijgen bij grote supermarkten, reformwinkels en Holland & Barret.
  • Vierkante bakblikken zijn ideaal voor glutenvrije baksels. Omdat ze niet altijd enorm rijzen, noem je het gewoon plaatcake :)