Ga terug
vijg en notenbrood

Vijg en Notenbrood - Glutenvrij, Lactosevrij

Dit heerlijke vijg en notenbrood is binnen een uur klaar en blijft wel een week goed. Het is heerlijk zoet zonder extra suikers en vult goed. Gauw aan de slag, dus!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten
Porties 1 brood

Ingrediënten
  

  • 200 gram amandelmeel
  • 50 gram kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/4 tl zout
  • 1 el kaneel
  • 1 tl xanthaangom
  • 3 eieren
  • 7 verse vijgen
  • 75 ml kokosolie zacht of gesmolten
  • 2 el amandelpasta
  • 2 tl vanille extract
  • 100 gram gedroogde vijgen klein gesneden
  • 75 gram pistachenootjes gehakt

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met een stuk bakpapier.
  • Roer in een ruime kom de droge ingrediënten door elkaar.
  • Neem 5 van 7 verse vijgen en pureer die tot een moes.
  • Roer dit door de eieren en doe de kokosolie, amandelpasta en vanille hier bij. Kluts even goed door.
  • Schenk dit bij de droge ingrediënten en roer tot je een mooi beslag hebt.
  • Voeg nu de gehakte pistachenootjes en stukje gedroogde vijg toe en roer nog even door.
  • Stort het beslag in de cakevorm.
  • Snijd de achtergehouden vijgen in plakken en verdeel die over het brood.
  • Bak het vijg en notenbrood in ongeveer 40 - 45 minuten gaar. Een sateprikker moet er schoon uit komen.
  • Laat het brood volledig afkoelen in het cakeblik voordat je het aansnijdt.
  • Bewaar dit brood in een luchtdichte doos.

Notities

Dit brood kan niet ingevroren worden. De textuur is daarna niet lekker meer. Wel blijft het zeker een week goed in een goeie Tupperware doos of andere luchtdichte doos. Bewaar eventueel in de koelkast als het warm is in je keuken.
Xanthaangom geeft het brood iets meer structuur en voorkomt dat het veel kruimelt en uiteen valt. Je kan het weglaten, maar dit beïnvloed de uitkomst van het brood dus wel. Xanthaangom is o.a. bij Jumbo en AH te krijgen.