Ga terug
Feestelijke kalkoen

Perfecte Kalkoen voor de Feestdagen

Maak voor de feestdagen dit jaar eens een heerlijke kalkoen klaar. Volg mijn tips voor een goeie smaak en heerlijk sappig vlees. Geen droge, flauwe kalkoen hier!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 45 minuten
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1 hele kalkoen van 2,5 kilo
  • 50 gram boter of ongeveer 75 ml olijfolie
  • zout en peper
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 winterpenen
  • 1 ui
  • 1 sinaasappel
  • 1 bosje rozemarijn

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 220º
  • Dep de volledige ontdooide kalkoen droog en bestrooi van binnen met zout en peper.
  • Snijd de sinaasappel, ui, wortel en bleekselderij in stukken vul hier de kalkoen mee. Doe ook de rozemarijn er bij.
  • Smeer nu de kalkoen flink in met boter of olijfolie. Wees hier niet terughoudend in!
  • Bestrooi de kalkoen rijkelijk met zout en peper.
  • Pak een braadslee of bakplaat en doe er een velletje aluminiumfolie en daarna een vel bakpapier op.
  • Leg de kalkoen met de borst naar beneden op de bakplaat en dek het geheel af met aluminiumfolie.
  • Zet de kalkoen in de oven, draai de temperatuur naar beneden en laat 20 minuten op 200º graden roosteren.
  • Draai vervolgens de temperatuur naar 170º en laat de kalkoen 40 per kilogram roosteren. Een kalkoen van 2,5 kilo moet dus ongeveer 2 uur in totaal roosteren.
  • Check of je kalkoen gaar is door een vleesthermometer in het dikke gedeelte van de poot te steken. Een temperatuur tussen de 75º en 80º is goed.
  • Haal de kalkoen uit de oven, dek nog even extra toe met de aluminiumfolie en laat 30 minuten rusten.
  • Vang het braadvocht op en verdun eventueel met wat wijn of water en gebruik als jus.
  • Snijd de kalkoen zoals je een kip zou snijden en serveer met de geroosterde aardappels en heerlijke groenten als rode kool, zuurkool, spruiten of pastinaak. Of een combinatie!