Ga terug
Graanvrije Scones met Kokoscrème

Graanvrije Scones met Kokoscrème

Iris Maier
Ideaal als onderdeel bij een glutenvrije of zelfs graanvrije (paleo) high tea of gewoon voor bij de koffie. Super simpel om te maken en met verschillende toevoegingen in smaak te varieren.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Gebak

Ingrediënten
  

  • 6 eieren
  • 1 tl vanille
  • 100 ml kokosmelk ik gebruikte meer, misschien wel het dubbele hiervan!
  • 4 el honing
  • 120 gr. kokosmeel
  • 2 el arrowroot
  • halve tl bakpoeder ik gebruikte bicarbonaat met een zelfde hoeveelheid citroensap

Verschillende toevoegingen voor verschillende smaken

  • rasp van een citroenschil en handje grof gehakte pecannoten
  • Rasp van 1 sinaasappel + handje cranberries of:
  • 1 tl kaneel + 1 appel in kleine blokjes of:
  • 1 el pindakaas + 2 el cacao

kokoscrème topping

  • 1 pakje santen of kokosboter
  • 4 el. licht gekleurde honing
  • 1/2 tl. vanille extract
  • 75-100 ml. kokosmelk

Instructies
 

Scones

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een oven schaal in, ik gebruikte een quiche vorm, maar een springvorm kan natuurlijk ook.
  • Klop de eieren met de honing en het vanille extract tot een schuimige massa en roer er de kokosmelk bij.
  • Meng de droge ingrediënten (kokosmeel, arrowroot en bicarbonaat) in kom en mix deze vervolgens door de schuimige ei massa. Als het erg droog is, kun je er nog 1 of 2 scheuten kokosmelk extra door roeren. Bij mij was dat in ieder geval nodig.
  • Roer er de extra toevoegingen naar keuze door (ik koos voor citroenrasp en pecannoten en dat was een succes!)
  • Schep het deeg in de ingevette ovenschaal en zet weg in de oven voor 25 á 30 minuten. Houd even in de gaten wanneer ze bruin worden, elke oven werkt weer anders!
  • Laat even afkoelen en smeer er dan een flinke laag van de kokoscrème op.

Kokoscrème

  • Doe de santen in stukjes in een keukenmachine en mix met de honing en het vanille extract terwijl je steeds een klein scheutje kokosmelk toevoegt.
  • Door de warmte van het draaien van de machine zal de santen iets zachter worden en goed kunnen mengen met de overige ingrediënten, dit heeft even tijd nodig en is afhankelijk ook van de kamertemperatuur.
  • Heeft het eenmaal de juiste dikte, dan kun je het over je afgekoelde scones uitsmeren en genieten!