Ga terug
Schar Kerst Collage

Kerst Shortbread

Heleen Quantrill
Heerlijke zandkoekjes. Een traktatie voor de Kerstdagen zonder gluten.
Voorbereidingstijd 1 uur 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Koek en Gebak
Porties 15

Ingrediƫnten
  

  • 250 gram Schar meelmix C
  • 125 gram oerzoet of een ander droog zoet naar keuze
  • 125 gram goede kwaliteit boter
  • 1 ei

Instructies
 

  • Zeef het meel in een ruime kom en doe hier het zoet bij.
  • Roer het even door elkaar met een vork.
  • Voeg nu de zachte boter toe en wrijf dit in het meel tot er een kruimeldeeg ontstaat.
  • Doe het ei erbij en kneed vlug tot je een samenhangend geheel hebt.
  • Zet het deeg een uur in de koelkast om op te stijven. Hierdoor wordt het makkelijker om mee te werken.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Strooi wat meelmix op het aanrecht en rol het deeg uit tot ongeveer 1,5 - 2 cm dikte.
  • Steek leuke vormpjes uit het deeg en leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak de koekjes in 15 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat afkoelen voordat je ze in een luchtdichte doos doet.
  • De koekjes blijven ongeveer drie dagen lekker.

Notities

Dip de koekjes voor de helft in au-bain-marie gesmolten pure chocolade en doe er eventueel wat gezellig strooisel op.
Omdat deze koekjes uit zo weinig ingredienten bestaan, moet je ervoor zorgen dat de boter die je gebruikt van goeie kwaliteit is. Ik gebruikte de boter van Demeter. Die smaakt echt naar slagroom en dat proef je in de koekjes. Als je dus geen boter kunt of wilt gebruiken en het wilt vervangen voor kokosolie of iets anders, moet je hier dus wel rekening mee houden. De smaak daarvan zal duidelijk aanwezig zijn.