• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Wat kun je doen met Peren?

6 oktober 2011 geschreven door Heleen Quantrill 5 Reacties

Het regent, het regent… Maar gelukkig hebben wij de peren geoogst! Drie tassen vol met Conference en stoofperen. Wat moet ik er mee? Wat een uitdaging! Vanavond gaan we naar de Brouwmarkt in Almere om daar wat dingen te halen om Perry te maken (zie vorige post). Maar zelfs dan hebben we nog peren te over! Dus bij deze een greep van recepten die ik heb gekregen, bedacht of aangepast heb om dit seizoen zoveel mogelijk van peren te kunnen genieten!

In witte wijn gestoofde peren
Voor ongeveer 8 personen, of voor 4 personen twee keer opscheppen

Mijn oma was zo lief om zaterdag een flinke hoeveelheid peren te schillen. Zij gebruikte stevige Conference peren. Als je stoofperen wilt gebruiken, verdubbel je de hoeveelheid wijn en de tijd in de pan.

  • 1,5 tot 2 kilo geschilde en in stukken gesneden peren naar keuze
  • 1 liter zoete witte wijn
Je kunt naar smaak specerijen als gember, vanille of kaneel toevoegen, maar ik vond de smaak zo puur heel erg lekker. Ik vond het ook geen extra zoet nodig hebben.
  • Neem een ruime pan en doe hier de peren en de wijn in. 
  • Breng het aan de kook en zet dan het vuur laag.
  • Laat de peren 2 uur stoven.
  • Niet roeren! Dan gaan ze kapot. Schud de pan in plaats daarvan af en toe voorzichtig heen en weer. 

Perenboter

Van een lezer(es) kreeg ik de tip om de appels waar je appelboter van maakt na het koken nog uit te laten lekken om zo het sap op te vangen. De appelboter wordt zo nog dikker en romiger. Maar niets weerhoudt ons er van om in plaats van appels, peren te gebruiken! Deze ‘boter’ is erg lekker op geroosterd brood of op een Amandel cupcake.

  • Heel veel biologische peren van steeltje ontdaan en verder grof in stukken gehakt. 
  • Heel veel kaneel 
  • Staafmixer
Zet ook alvast een hoeveelheid glazen potten met deksels klaar. Deze kun je steriliseren door eerst in kokend water om te spoelen en dan in de oven te drogen. 
  • Neem een ruime pan en doe hier een bodempje water in. Doe de peren en het kaneel er bij en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat de peren eindeloos zacht worden. 
  • Zet de staafmixer er in en maak een mooie gladde saus. 
  • Breng het weer aan de kook en laat daarna de saus zachtjes inkoken. 
  • Als je een hele dikke perenmoes hebt, is het in principe klaar. Waar je dus voor kunt kiezen is de saus uit te laten lekken door een doek om zo nog meer vocht op te vangen en een dikkere perenboter te verkrijgen. 
  • Het sap kun je een week bewaren in de koelkast en is erg lekker als limonade of je kunt het gebruiken als basis voor gelei. 
  • Tip: Kook een paar kweeperen mee voor extra pectine!

Je ziet het, dit zijn betrekkelijk eenvoudige recepten. Wat ik hier zo fijn aan vind, is dat ze niet veel extra werk vragen, maar dat je op deze manier de peren ook op een andere manier kan verwerken en gebruiken!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Haverpannenkoekjes met appel, om het af te leren…Haverpannenkoekjes met appel, om het af te leren…
  • Paleo PeperkoekmannetjesPaleo Peperkoekmannetjes
  • Bolognesesaus zonder E-nummersBolognesesaus zonder E-nummers
  • Verhoudingen suiker – steviaVerhoudingen suiker – stevia
  • Gezondheidsvoordelen van Wijn: Welke wijn is het best?Gezondheidsvoordelen van Wijn: Welke wijn is het best?
Bijgewerkt op 16/07/20

Categorie: Desserts, Recepten

Reacties

  1. Saïda zegt

    5 mei 2012 om 18:00

    Dit lijkt me heerlijk! Verse perensap hmmmmm… je schrijft dat het sap een week goed blijft. Hoe lang kun je de moes bewaren in een glazen pot?

      Saïda(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      5 mei 2012 om 18:28

      Net zo lang ongeveer in de koelkast.

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  2. Heleen Quantrill zegt

    6 oktober 2011 om 20:26

    Hey Izerina,

    Perenboter (of appelboter) is eigenlijk hele dikke moes. En omdat het vrij geconcentreerd is, is het lekker zoet en smeuig. Ik vind het heerlijk op een cracker of in yoghurt. Maar ook dus op die amandel cupcake waar ik het over had, gewoon als topping. Kort gezegd: je smeert het ergens op 😉

    x

      Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. izerina zegt

    6 oktober 2011 om 13:33

    Appel-en perenboter ken ik niet. Waar gebruik je het voor? Groeten Izerina

      izerina(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Jedidja zegt

    6 oktober 2011 om 10:47

    Perenboter , nooit van gehoord. Lijkt me leuk om te doen.

      Jedidja(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.