• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Wat kun je doen met Peren?

geschreven door Heleen Quantrill 5 Reacties

Het regent, het regent… Maar gelukkig hebben wij de peren geoogst! Drie tassen vol met Conference en stoofperen. Wat moet ik er mee? Wat een uitdaging! Vanavond gaan we naar de Brouwmarkt in Almere om daar wat dingen te halen om Perry te maken (zie vorige post). Maar zelfs dan hebben we nog peren te over! Dus bij deze een greep van recepten die ik heb gekregen, bedacht of aangepast heb om dit seizoen zoveel mogelijk van peren te kunnen genieten!

In witte wijn gestoofde peren
Voor ongeveer 8 personen, of voor 4 personen twee keer opscheppen

Mijn oma was zo lief om zaterdag een flinke hoeveelheid peren te schillen. Zij gebruikte stevige Conference peren. Als je stoofperen wilt gebruiken, verdubbel je de hoeveelheid wijn en de tijd in de pan.

  • 1,5 tot 2 kilo geschilde en in stukken gesneden peren naar keuze
  • 1 liter zoete witte wijn
Je kunt naar smaak specerijen als gember, vanille of kaneel toevoegen, maar ik vond de smaak zo puur heel erg lekker. Ik vond het ook geen extra zoet nodig hebben.
  • Neem een ruime pan en doe hier de peren en de wijn in. 
  • Breng het aan de kook en zet dan het vuur laag.
  • Laat de peren 2 uur stoven.
  • Niet roeren! Dan gaan ze kapot. Schud de pan in plaats daarvan af en toe voorzichtig heen en weer. 

Perenboter

Van een lezer(es) kreeg ik de tip om de appels waar je appelboter van maakt na het koken nog uit te laten lekken om zo het sap op te vangen. De appelboter wordt zo nog dikker en romiger. Maar niets weerhoudt ons er van om in plaats van appels, peren te gebruiken! Deze ‘boter’ is erg lekker op geroosterd brood of op een Amandel cupcake.

  • Heel veel biologische peren van steeltje ontdaan en verder grof in stukken gehakt. 
  • Heel veel kaneel 
  • Staafmixer
Zet ook alvast een hoeveelheid glazen potten met deksels klaar. Deze kun je steriliseren door eerst in kokend water om te spoelen en dan in de oven te drogen. 
  • Neem een ruime pan en doe hier een bodempje water in. Doe de peren en het kaneel er bij en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat de peren eindeloos zacht worden. 
  • Zet de staafmixer er in en maak een mooie gladde saus. 
  • Breng het weer aan de kook en laat daarna de saus zachtjes inkoken. 
  • Als je een hele dikke perenmoes hebt, is het in principe klaar. Waar je dus voor kunt kiezen is de saus uit te laten lekken door een doek om zo nog meer vocht op te vangen en een dikkere perenboter te verkrijgen. 
  • Het sap kun je een week bewaren in de koelkast en is erg lekker als limonade of je kunt het gebruiken als basis voor gelei. 
  • Tip: Kook een paar kweeperen mee voor extra pectine!

Je ziet het, dit zijn betrekkelijk eenvoudige recepten. Wat ik hier zo fijn aan vind, is dat ze niet veel extra werk vragen, maar dat je op deze manier de peren ook op een andere manier kan verwerken en gebruiken!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Noot & Dadel RepenNoot & Dadel Repen
  • Super Simpele Glutenvrije Chocolade OntbijtkoekjesSuper Simpele Glutenvrije Chocolade Ontbijtkoekjes
  • Walnoot Dadelpasta Fruit DipWalnoot Dadelpasta Fruit Dip
  • Zomerse Quinoa Salade met Sinaasappel en TomaatZomerse Quinoa Salade met Sinaasappel en Tomaat
  • Deze 8 dingen zijn funest voor je DarmfloraDeze 8 dingen zijn funest voor je Darmflora
Bijgewerkt op 16/07/20

Categorie: Desserts, Recepten

Reacties

  1. Saïda zegt

    om

    Dit lijkt me heerlijk! Verse perensap hmmmmm… je schrijft dat het sap een week goed blijft. Hoe lang kun je de moes bewaren in een glazen pot?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Net zo lang ongeveer in de koelkast.

      Beantwoorden
  2. Heleen Quantrill zegt

    om

    Hey Izerina,

    Perenboter (of appelboter) is eigenlijk hele dikke moes. En omdat het vrij geconcentreerd is, is het lekker zoet en smeuig. Ik vind het heerlijk op een cracker of in yoghurt. Maar ook dus op die amandel cupcake waar ik het over had, gewoon als topping. Kort gezegd: je smeert het ergens op 😉

    x

    Beantwoorden
  3. izerina zegt

    om

    Appel-en perenboter ken ik niet. Waar gebruik je het voor? Groeten Izerina

    Beantwoorden
  4. Jedidja zegt

    om

    Perenboter , nooit van gehoord. Lijkt me leuk om te doen.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in