• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Waarom is lever zo Gezond?

geschreven door Heleen Quantrill 49 Reacties

Veel mensen gruwen bij het idee om orgaanvlees te eten. Dit wordt nog eens versterkt door de overheid die propagandeert dat orgaanvlees ‘vol cholesterol’ zit. Ahum… Ze gaan hierbij voorbij aan de vele onmisbare vitaminen en mineralen die in orgaanvlees zitten. Ook vergeten ze gemakshalve dat de mensheid al eeuwen lang orgaanvlees eet en dit als een onmisbaar onderdeel van hun voedingspatroon zag. Een te hoog cholesterol, hartklachten en obesitas zijn iets van de afgelopen 60 jaar. In die tijd is het eten van orgaanvlees drastisch afgenomen en het nuttigen van margarines en geharde vetten juist toegenomen. Ziet iemand een link hier?

Maar dit even terzijde. Ik zou hier hele epistels over kunnen schrijven, maar dat laat ik liever aan de experts over! Ik wil graag iets meer aandacht geven aan de nederige lever. Van een dier. Om op te eten meer specifiek. Een gezonde lever van een dier dat lekker buiten heeft gelopen en gras en gezond voer heeft gegeten, bevat hoge hoeveelheden vitamine A, D en B. Ook mineralen als ijzer en zink zijn ruim vertegenwoordigd.

Vitamines A en D zijn NOODzakelijk voor alles wat met je DNA te maken heeft. Van het in stand houden van je skelet (vitamine D ‘drukt’ calcium in je botten) en je ogen, tot het afweren van indringers van buitenaf en het onderhouden van je organen. Een tekort aan deze vitaminen leidt onherroepelijk tot afweerziekten, osteoporose (botontkalking), huidproblemen als psoriasis en eczeem en tot slecht functionerende organen. Denk hierbij aan longklachten en nierproblemen.

Lever en levertraan zijn de een van de weinige bronnen waarin deze vitaminen in ruime hoeveelheden voorkomen. Je hoeft er per saldo maar weinig van te eten om voldoende binnen te krijgen. Helaas krijgen we te weinig zonlicht hier in Nederland om voor voldoende vitamine D opslag in ons lichaam te zorgen en helaas kun je domweg niet genoeg worteltjes eten om voldoende vitamine A binnen te krijgen. Worteltjes bevatten namelijk geen retinol. De vitamine A waar we het hier over hebben. Zeker in deze tijd van het jaar is het belangrijk genoeg vitamine A en D binnen te krijgen vanwege de vele griepjes, verkoudheden en dipjes die rondgaan.

Degenen die redelijk bekend zijn met het functioneren van de lever zullen nu vragen: Maar een lever ontgift het lichaam, eet je dan niet de gifstoffen juist op? Het klopt inderdaad dat de lever ontgift, maar een gezonde lever houdt geen gifstoffen vast. En gezonde dieren hebben gezonde levers. Zoals ik eerder al zei, als een dier veel heeft kunnen bewegen, liefst buiten, en gezonde voeding heeft gekregen en niet volgespoten is met antibiotica, heb je een gezond dier en dus een gezonde lever. Biologisch is dus het beste. En omdat je met twee porties kippenlever per week al een heel aardig eind opschiet, valt dat dus qua kosten best mee.

Helaas houdt niet iedereen van lever. Het is ook een ‘acquired taste’. Je kan lever verwerken in jus door ze mee te bakken en vervolgens te pureren met het braadvocht. Hierdoor heb je een dikke, krachtige jus. Met gebakken ui en een stukje vlees erbij is dat zeer smakelijk! Anders is het erg lekker om lever met wat ui en een appeltje langzaam te laten sudderen. Als je lever te snel en te hard bakt, wordt het taai en droog.

Ook kun je prima zelf leverpate maken. Vaak is dit gezonder en voedzamer dan de paté die je in de winkel koopt. Dit is een combinatie van gekookte, gepureerde lever met een verhouding van 2 op 1 lever op boter. Dus 500 gram lever op 250 gram boter. Samen pureren, kruiden en zout naar smaak toevoegen en op laten stijven in de koelkast.

Wie houdt hier nog meer heel erg (niet) van lever?

Meer lezen en uitgebreide informatie:
Mark’s Daily Apple
Liver: Nature’s most potent superfood
Weston A. Price: The Liver files
Een kijkje op vitamine A
Tekorten herkennen

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Moerbei en Goji Cruesli met Extra’sMoerbei en Goji Cruesli met Extra’s
  • Geroosterde Spruiten met Appel, Walnoot en CranberriesGeroosterde Spruiten met Appel, Walnoot en Cranberries
  • Gezond de overgang doorGezond de overgang door
  • Suiker-Pauze: Opmerkingen of Vragen?Suiker-Pauze: Opmerkingen of Vragen?
  • Kleintje niet lekker? Vermijd deze VoedingsmiddelenKleintje niet lekker? Vermijd deze Voedingsmiddelen
Bijgewerkt op 7/09/22

Categorie: Gezondheid Algemeen

Reacties

  1. Cecile zegt

    om

    Heerlijk lever, wat ook lekker is zijn niertjes maar die moet je bestellen bij de slager, trouwens de runder lever koop ik ook bij de slager, die hebben supermarkten hier zelden.
    Wel jammer dat je weinig orgaanvlees in de supermarkt ziet.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      In Frankrijk zie je het veel meer in de supermarkten. Ook in Engeland zie ik het meer dan hier. Erg jammer want zo missen we een hoop goeds! Niertjes heb ik alleen in een ‘steak and kidney pie’ gehad. Nog niet zo opgebakken.

      Beantwoorden
    • judith zegt

      om

      Ze hebben wel lever maar alleen varkenslever

      Beantwoorden
  2. de Jong zegt

    om

    Goede post weer dit! Lever van een gezonde grasgevoerde koe is hartstikke gezond en de boer is blij als er meer klanten komen die meer van de koe eten dan alleen gehakt en biefstuk! Als natuurboer word ik daar in ieder geval wel heel blij van 🙂 Wie eens in Friesland is is welkom om ons bedrijf Oer de Wiel eens te bezoeken en wat gezonde runderlever te halen.

    Beantwoorden
  3. ad timmers zegt

    om

    Wat uiteraard zeer belangrijk is om de levers , welke dan ook , te kopen bij de erkende zaken.
    Dan krijg je kwaliteit.

    NIET IN DE SUPERMARKT !!!!!!!!!

    Laat het U goed smaken , deze rijke vitaminebom.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Zekers! Bedankt voor uw aanvulling

      Groeten,
      Heleen

      Beantwoorden
  4. Saida zegt

    om

    Heb een heerlijk receptje van kippepate.
    Je hebt nodig.
    500 gr kippenlever
    4 grote tenen knoflook
    Paar takjes peterselie
    1 theelepel komijn poeder
    1 theelepel zoete paprika poeder
    1theelepel chili poeder
    5 eetlepels olijfolie
    Zout naar smaak
    Je neemt kippenlever je kookt het met een paar tenen knoflook.
    Nadat het gekoeld is alle andere ingrediënten erbij doen en dan malen tot een paté.
    En smeren maar.

    Beantwoorden
  5. ad timmers zegt

    om

    Ik eet vaak kalfslever. Dat is ontzettend lekker en gezond. Bak het rosé en eet het met aardappelpuree appel en bacon.
    Maar het beste is om naar Van der Valk Akersloot te gaan. Daar hebben ze een super kok met de lekkerste combinatie.

    Beantwoorden
    • judith zegt

      om

      klopt die weet hoe hij lever moet bereiden toppie

      Beantwoorden
  6. Jo zegt

    om

    Bianca,

    In de bio winkel in de diepvries 250 gram bio kippelevertjes

    Beantwoorden
  7. wilma zegt

    om

    Anonymous,

    Ik bak veel ui bruinig (liefst verse ui), dan de in stukjes gesneden kalfslever snel in hete olie bakken, totdat er een heel licht bruin korstje op komt, eigenlijk meer een verkleuring. NIET LANGER, WANT DAN WORDT DE LEVER DROOG, hij moet van binnen lekker zacht en ene heel klein beetje rauw blijven. Dan wat zout en heel veel kerry erop, en mengen met de uien. Voora smullen met n gekookt aardappeltje erdoor.

    Beantwoorden
  8. wilma zegt

    om

    Chantal,

    Kippelevertjes lijken me niet zo gezond, omdat kippen met heel veel troep vetgemest worden. Of waren ze van bio-kippen?

    Beantwoorden
  9. Pieter zegt

    om

    Bianca,

    Gewoon van af blijven Kun je bijna van dood gaan zoals ik zwaar verontreinigde besmette Jumbo lever heb nu hepatitus E

    Beantwoorden
  10. sioen eleonora zegt

    om

    het schijnt dat lever veel vitamine D bevat, gezien ik aan osteomalcie lijdt moet dat dan weel ezond zijn ik weet dat je deze vitamine ook on

    Beantwoorden
  11. Bianca zegt

    om

    Ryka,

    Hally Ryka,
    Dank je wel voor je reactie! Ik zou graag een keer lever eten om het te proberen, vanwege de gezondheidsvoordelen, maar het lijkt me zo vies. Eten jullie het zelf weleens? Zo ja: hoe? En hoe groot zijn de levers? Zijn ze al in kleine stukjes te krijgen? (bijv. 150 gram)

    Beantwoorden
    • Pieter zegt

      om

      Heb sinds vandaag hepatitus door besmette varkenslever ,waarschuw daar ook maar tegen in je recept, never nooit meer

      Beantwoorden
  12. Bianca zegt

    om

    Laura,

    Hoi Laura, ik heb net op je bericht gereageerd, maar zie nu dat het bovenaan de post is verschenen. Zou jij mijn bericht kunnen antwoorden als je dit leest? Dank je!

    Beantwoorden
  13. Bianca zegt

    om

    Hallo Laura, ik lees je bericht van een paar jaar geleden. Wat is leverbot? En waarom is dan de lever niet gezond? Ik denk erover om een lever te kopen via http://www.wildrundvlees.nl, deze runderen lopen in natuurgebieden. Geen idee of ze op veengrond lopen…maar normaal gesproken is het vlees van deze runderen heel gezond. Ik hoor het graag, Dank je wel!

    Beantwoorden
    • Ryka zegt

      om

      Dag Bianca, ik lees jouw berichtje over leverbot. Wij verkopen ook runderlever in onze boerderijwinkel. Er is alleen heel erg weinig vraag naar, dus ik kan het soms niet kwijt.
      Onze koeien zijn alleen gras gevoerd en lopen veelal in natuurgebieden. Bij deze koeien komt veelal geen leverbot voor. Meer informatie kan je vinden op de facebook pagina van Veehouderij Meyenhorst.

      Beantwoorden
      • Bianca zegt

        om

        Hally Ryka,
        Dank je wel voor je reactie! Ik zou graag een keer lever eten om het te proberen, vanwege de gezondheidsvoordelen, maar het lijkt me zo vies. Eten jullie het zelf weleens? Zo ja: hoe? En hoe groot zijn de levers? Zijn ze al in kleine stukjes te krijgen? (bijv. 100 of 150 gram) Het lijkt me zo vies om zo’n lever in kleine porties te snijden.

        Beantwoorden
        • Ryka zegt

          om

          Mijn moeder maakt het weleens klaar, volgens mij gekookt in water en wat zout erover.
          De levers zijn in kleine stukjes per pond verpakt.
          Het is niet echt een hele rare smaak hoor, maar wel droog.
          Je moet er van houden 😉

          Beantwoorden
        • Paolo zegt

          om

          Beste Ryka,

          Lever is allesbehalve vies. Even door bloem halen en bakken met ui.
          Het heeft een heel eigen smaak, anders dan varken of rund dus al snel wat minder bemind.
          Kippenlever in de kippensoep..heel lekker eveneens.
          Of met ketjap en sambal als pittig (bij) vleesgerechtbij rijst, puree of Bulgarije.
          Beetje sherry er in….voor de liefhebber…
          En lever is niet alleen voedzaam maar vooral aantrekkelijk goedkoop.
          En ideaal voor de vleesveekende industrie..zoals gehakt dat ook is.
          Gekookte lever, leverpastei..paté… eindeloos.

          Beantwoorden
  14. Ad zegt

    om

    Koop kalfslever bij een goeie slager. Koop ,alles wat met kip te maken heeft , bij een poulier. Niets van dit bij een super.

    Beantwoorden
  15. Anonymous zegt

    om

    ik eet wel smeerleverworst af en toe en dan de bio van ekoplaza…is dat ook goed qua gezondheidsvoordelen… vrijwel toevoegingsvrij..

    Beantwoorden
  16. Anonymous zegt

    om

    Welke soorten orgaan vlees is aan te raden en welke niet Gr. Roxanne

    Beantwoorden
  17. Laura zegt

    om

    Bij de albert heijn hebben ze kippenlever pate die biologisch is. Ik heb dat eens geprobeerd en was niet erg onder de indruk van de smaak, maar als je niet teveel eet is het best lekker. En mijn smaak is ook nog niet helemaal aangepast aan gezond eten, dus daar zou het ook aan kunnen liggen. 😉
    Mijn vader is toevallig bio boer en hij slacht wel eens een koe. Inderdaad kan je daarvan de tong ook opeten, maar veel orgaanvlees mag je niet eens opeten, dat wordt achtergehouden in het slachthuis en is verboden om iets mee te doen. Misschien dat het wel weer in hondevoer oid verschijnt… Veel koeien hebben trouwens ook geen gezonde levers, door de zogenaamde leverbot. De koeien van mijn vader hebben daar ook veel last van, omdat ze op veengrond staan. 🙂

    Beantwoorden
  18. zeeuws knoopje zegt

    om

    Vraag: je schrijft over de lever en die pureren met boter om zo de pate te maken. Kook je de lever dan eerst? Ik heb nl. twee stukken lever in de diepvries liggen van de bioboer en weet niet wat ik er mee moet maken.
    Vast bedankt voor je bericht.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ja klopt inderdaad, ik zal het aanpassen in het recept.

      Beantwoorden
    • Anita zegt

      om

      Ja eerst koken

      Beantwoorden
  19. Anonymous zegt

    om

    Zit net kippenlevertjes te eten (met gebakken aardappeltjes, uitje en sla). Niet te lang bakken want dan wordt het droog. Zorgen dat het net gaar is. Heerlijk en smaakt nog beter na het lezen van bovenstaande artikel.
    Koop zelf de levertjes op de markt.
    Eet smakelijk! Petra

    Beantwoorden
  20. Chantal zegt

    om

    Heerlijk, kippenlevertjes met champignons, uien en ananas. Alleen kan de slager me er niet aan helpen en de supermarkt verkoopt het ook niet meer. Zal de biologische winkel toch eens proberen.

    Groetjes, Chantal

    Beantwoorden
    • Sadan zegt

      om

      Hallo Chantal,

      Je kunt beter dagverse kippenlever, eieren en kip producten kopen bij een kleine poelier bederijf.

      Beantwoorden
  21. Anonymous zegt

    om

    Ik vind schelvislever lekker, uit blik. Met fijngesneden uitje, peper en zout. Op het brood of op een toastje. Zou dat dezelfde heilzame werking hebben? Ik hoop het maar, want zo’n lillende lever… ik gruw van de gedachte. Ben dan ook tien jaar vegetariër geweest.
    Groetjes,
    Marie

    Beantwoorden
  22. Anonymous zegt

    om

    Wordt de leverpate van rauwe lever gemaakt? Zo ja, hoe bewaar je die, hoelang kun je die bewaren (misschien ook invriezen?) en hoeveel mag je ervan omdat het rauw is?

    groetjes
    Jacqueline

    Beantwoorden
  23. Anonymous zegt

    om

    Hoi Heleen,

    Heb jij lekkere recepten met lever? Ik hou helemaal niet van orgaanvlees, maar wil het graag af en toe gaan eten. Dank je!

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Jazeker, zoek maar eens op mijn site naar ‘lever’.

      Beantwoorden
    • Mariëtte zegt

      om

      Kijk eens op hooglandervlees.nl. Dit bedrijf zit in Kraggenburg, niet biologisch maar de hooglanders grazen wel in natuurgebieden.
      Nadeel: je moet het vlees wel bestellen en ze slachten naar behoefte.

      Beantwoorden
  24. Kim zegt

    om

    Mmm, lever met gebakken ui en aardappelpartjes en een flinke schep appelmoes. Heerlijk!

    Beantwoorden
  25. Karin zegt

    om

    Ik heb nooit van lever en niertjes gehouden, paté lust ik ook niet… mjn moeder wel! Die was dol op orgaanvlees herinner ik me. Ik lust wel zwezerik, geen idee of daar gezonde stoffen in zitten eigenlijk, maar dat ga ik uitzoeken. 🙂 Ik kreeg overigens elke dag een lepel levertraan, haha, oh gruwel.

    Beantwoorden
  26. Anonymous zegt

    om

    Ik vind het erg lekker. Ik heb het al jaren niet meer gegeten. Ik zie het ook niet meer in de winkel liggen en ‘gewone’ lever eet ik liever niet meer vanwege de gifstoffen.
    Waar koop jij lever? Bij de ekoboerderij in Marknesse heb ik er weleens naar gevraagd maar destijds hadden ze het zelden.

    Ik vind het het lekkerst als het zachtjes gekookt is en dan af laten koelen en koud met een beetje zout bestrooid.
    Helaas heb ik het recept niet meer, maar vroeger maakte ik er een Chinees gerecht van met gedroogde Chinese paddenstoelen, uien, sojasaus en kruiden. Die laatste weet ik niet meer. Die gedroogde paddenstoelen eet ik nog wel regelmatig. Zijn erg lekker en heel gezond (vooral tegen kanker).

    VeggieMo

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ik koop het tegenwoordig wel gewoon bij Eko de eerste. Het staat zelfs in hun bestelboek. Even een belletje aan wagen? En je recept klinkt goed! De kinderen zijn gek op Chinees en op lever, kan ik het leuk combineren. Die gedroogde paddestoelen, waar haal je die?

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Bedankt, gaan we binnenkort weer een ritje richting Marknesse rijden 🙂
      De paddestoelen bestel ik bij Amazing Oriental in hun webshop. Ze hebben ook gewone winkels maar niet echt hier in de buurt. Ik heb heel goede ervaringen met bestellen bij hen. Je moet vooruit betalen maar vaak heb je de spullen de volgende dag al in huis.
      Dit is de link: http://www.orientalwebshop.nl/product/2353
      Helaas hebben ze nu alleen kleine zakjes. Ik bestel liever de grotere zakken met 500 gram ofzo.
      En dit: http://www.orientalwebshop.nl/product/2120 vinden wij heel lekkere massala. Smaakt als heel aromatische kerrie.
      Ik bestel bij hen ook diverse soorten zeewier en nog spullen die niet paleo zijn maar wel glutenvrij zoals rijstmeel, tapiocameel en rijstmiesoorten.

      Groetjes, VeggieMo (die hoopt dat de links het doen)

      Beantwoorden
  27. Lot zegt

    om

    Heerlijk lever en zal het snel weer eens eten.
    Ik koop mijn vlees meestal bij islamitische slagers en gebruik dus zowel runder als lamslever en koop altijd hele van het lam of groot stuk van het rund en snij het zelf.
    Ik pocheer ook altijd een stuk en gebruik dat koud als broodbeleg of ik blokjes door een salade.
    Ik hou ook van het andere orgaanvlees: hartjes, maagjes, niertjes en tong. Nog een ander voordel, het is niet duur.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Nee dat scheelt ook enorm. Ik heb laatst tong gegeten en dat was eigenlijk best lekker. Zal eens zien dat ik dat ook ergens kan krijgen. Het is zo makkelijk joh, als je een biologische boer in de buurt hebt die zijn eigen runderen houdt 😉

      Beantwoorden
  28. Fabienne Verkoulen zegt

    om

    Altijd dol geweest op lever, maar al een aantal jaren geen vleeseter meer, anders wist ik het wel.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Zo Herken je een Tekort aan B-vitamines | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Runderlever […]

    Beantwoorden
  2. IJzerrijke Voeding Top 10 - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Met stip op nummer 1! Lever van biologische runderen en kippen heeft mij in korte tijd zoveel goed gedaan. Wekelijks een portie van ongeveer 75 […]

    Beantwoorden
  3. Waarom en hoe je Orgaanvlees moet eten - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] dat je geen lever moet eten omdat de lever het lichaam reinigt en dus een ‘vies’ orgaan is. Dat is niet waar. De lever reinigt je bloed inderdaad, maar het slaat de gifstoffen niet op. Gifstoffen worden […]

    Beantwoorden
  4. Kies voor Gezond Vlees - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] als B12 aan de lage kant zijn. Niet ziekmakend laag, maar wel lager dan prettig is. Eet ik een lekker stuk lever of stoofvlees met broccoli, dan voel ik me haast direct erg goed. En dan kan ik weer een tijdje toe […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in