• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Urker Dikkoek

geschreven door Heleen Quantrill 3 Reacties

Naar recept gaan Recept afdrukken

Dikkoek1Dikkoek. Kijk da’s nou nostalgie! Mijn familie komt van Urk en waar de Groningers Poffert hebben en de Friezen Boffert, hebben de Urkers Dikkoek. Het principe is hetzelfde: zelfrijzend bakmeel, rozijnen, melk en een ei. Maar bij dikkoek wordt er onderin de tulbandvorm een laag ontbijtspek gelegd en meegebakken. Heerlijk! De dikkoek moet lang garen: wel anderhalf uur. Daarom werd het vaak op een petroleum stelletje gezet. Echt pure nostalgie!

Toen ik laatst een wonderpan kreeg, was het eerste wat ik daarom wilde maken een dikkoek! Maar dan niet op basis van meel. Ik zal het originele recept hier wel delen, maar ik heb dit aangepast zodat het graanvrij is. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat ondanks dat de graanvrije versie errug verrotte lekker was, het toch (uiteraard) niet zo smaakte als vroegah. Dus daarom mijn aanbeveling: als je geen serieuze aandoening hebt waardoor je echt geen graan en/ of melkproducten mag hebben, moet je een dikkoek gewoon maken zoals ‘ie hoort: met zelfrijzend bakmeel.

Dikkoek

Dikkoek - Graanvrij en Lactosevrij

Heleen Quantrill
Een goed gevulde dikkoek die je lekker ouderwets in een wonderpan maakt. Ik maakte hem zonder meel of melk, maar als het even kan, is het originele recept wel een aanrader!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 min
Gang Koek en Gebak
Porties 12

Ingrediënten
  

  • 250 gram amandelmeel
  • 2 el psyllium vezels
  • 150 gram krenten rozijnen en stukjes abrikoos (in totaal)
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 bicarbonaat
  • 1 el appelcider azijn
  • 1 ei
  • Een flinke scheut rijstemelk amandelmelk, kokosmelk
  • Kokosolie om in te vetten

Instructies
 

  • Doe de droge ingrediënten in een kom en roer even om.
  • Doe het ei en de appelcider azijn erbij en schenk vervolgens net genoeg melk erbij totdat er een stevig beslag ontstaat.
  • Stort het beslag in de ingevette vorm.
  • Zet de wonderpan op het vuur en bak de dikkoek in ongeveer 60 minuten gaar.

Notities

Psyllium vezels vind je bij De Tuinen of een reformwinkel. Ze geven meer houvast aan glutenvrij meel zoals in dit geval de amandelmeel. Je kunt het achterwege laten. Het eindresultaat is dan kruimeliger.
Appelcider azijn heb je nodig om een reactie met de bicarbonaat te krijgen. Dit geeft het baksel een luchtiger structuur.

DikkoekMet amandelmeel moet je altijd oppassen dat het niet te heet wordt vanwege de onverzadigde vetzuren die het bevat. In de wonderpan is dit duidelijk minder een probleem, omdat een soort ‘slow cooker’ is.

Wil je liever toch de ouderwetse smaak? Een dikkoek maak je op basis van zelfrijzend bakmeel en eieren. Onderstaand recept kreeg ik van een lieve Urker vriendin van me. We zitten samen in een Whatsapp groep en toen ze dit recept deelde, waren de reacties bijzonder uitgesproken! Met name vanwege de hoeveelheid en de soort ingrediënten. Dus als je er toch vanaf ziet om deze dikkoek zo te maken 😉 wens ik je evengoed veel leesplezier!

Traditionele Dikkoek

Heleen Quantrill
Traditionele Urker dikkoek! Serveer met custard!
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 20 min
Bereidingstijd 1 uur 30 min
Totale tijd 1 uur 50 min
Gang Koek en Gebak
Keuken Urker keuken
Porties 16

Ingrediënten
  

  • 1 pak zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 750 ml melk
  • Ontbijtspek
  • Stukje spekvet
  • Handvol rozijnen
  • Snufje zout
  • Kaneel
  • Saus:
  • 1 liter melk
  • 2 pakjes roompudding of:
  • melk en stroop opwarmen en aanmaken met maizena.

Instructies
 

  • Kluts de eieren en voeg dan het meel, zout en kaneel toe.
  • Laat ondertussen de rozijnen even wellen, schenk ze af en roer ze door het beslag.
  • Bak het spekvet in blokjes ui en bedek hiermee de bodem van het blik/ tulband/ pan inclusief het achtergebleven vet.
  • Bedek dit met een laagje beslag.
  • Leg hierop een paar plakjes ontbijtspek en bedek dat weer met beslag.
  • Herhaal deze twee stappen tot het beslag op is.
  • Bak de dikkoek op 160 graden in 90 minuten gaar.
  • Serveer met custard of de aangemaakte melk met stroop.
  • Eet smakelijk!

Je kan zeggen wat je wil, maar de dikkoek is wel suikervrij! 😀

Fijn weekend allemaal!

Zelf experimenteren met de wonderpan? Als lezer van Eet Goed Voel je Goed krijg je € 10,- korting in de webshop van De Wonderpan. Gebruik de kortingscode ‘eetgoed‘ bij het afrekenen om te profiteren!

wonderpan banner

Ook leuk om te lezen!

  • Zomers Recept: Aardbei-Rabarbercake GlutenvrijZomers Recept: Aardbei-Rabarbercake Glutenvrij
  • Vegan Walnoot Brownies (makkelijk, smeuïg & fudgy)Vegan Walnoot Brownies (makkelijk, smeuïg & fudgy)
  • Glutenvrij Ovengebakken ‘KFC’ Kip ReceptGlutenvrij Ovengebakken ‘KFC’ Kip Recept
  • Glutenvrije Rozijnenkoekjes Recept –Glutenvrije Rozijnenkoekjes Recept –
  • Gastrecept: Koolhydraatarme PizzaGastrecept: Koolhydraatarme Pizza
Bijgewerkt op 7/09/22

Categorie: Koek en gebak, Recepten Tags: amandelmeel, urker dikkoek, wonderpan

Reacties

  1. Anneke Scholten zegt

    om

    Jacqueline,

    Dat was dan met meel eieren melk krenten en gist in de olie op een petroleumstel om 2/5 uur te garen.
    Serveren met boter en bruine suiker. Recept van 100 jaar oud. Dus geen zelfrijzend bakmeel, paneermeel, rozijnen of gesmolten boter.
    Ik zoek nog steeds naar de juiste verhoudingen van het recept van 40 jaar geleden, zoals ik dat toen van een hoogbejaarde buurvrouw heb gehad.

    Beantwoorden
  2. Jacqueline zegt

    om

    Oh deze ga ik zeker proberen! Mijn oma maakte deze dikke koek altijd. En dat stond dan in zo’n ouderwetse emaille jus/braadpan uren op een petroleum stelletje in de keuken te garen.
    Dank je wel! Hier ben ik blij mee!

    Beantwoorden
    • Marry zegt

      om

      Wat leuk te lezen dat je moeder van Urk komt. Zelf geboren in Espel, dat is om de hoek.
      Ik heb het opgeslagen, en zodra ik mijn pan heb ga ik dit denk ik uitproberen.
      Dank voor het delen.

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in