• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Schorseneren Tips en Trucs

geschreven door Heleen Quantrill 7 Reacties

Een groente die dit seizoen veel in de winkels te vinden is, is schorseneren. Veel mensen, mijzelf voorheen ook, vermijden deze groente wellicht omdat het nogal bewerkelijk lijkt. Hoewel het inderdaad niet een 1 2 3 klaar groente is zoals bijvoorbeeld boerenkool uit een zak πŸ˜‰ is daarom niet minder de moeite waard. In tegendeel! Ik vond het de moeite juist zeker waard en ik hoop dat jullie deze soep van schorseneren net zoveel zullen gaan waarderen als ik!

Hoe maak je schorseneren schoon?
De volgende tekst heb ik overgenomen van Schorseneren.nl. Ik heb het op deze manier aangepakt en dit werkte prima.

Bij het schillen van schorseneren komt er een wit kleverig sap vrij. Al snel zitten je handen vol met bruine kleverige vlekken waar je niet zo makkelijk vanaf komt. Om deze reden noemden ze schorseneren vroeger ook ‘keukenmeidenverdriet’. Toch valt het best mee om schorseneren schoon te maken zonder problemen.

Schorseneren schoonmaken in 4 stappen
Stap 1: Trek keukenhandschoenen aan
Wat je ook bedenkt, schorseneren geven altijd een kleverig sap af waar je bruine plakkerige handen van krijgt. Er zijn adviezen om ze eerst te blancheren en daarna pas te schillen. Al deze oplossingen heb ik ook geprobeerd. De beste oplossing is, zoals dat zo vaak het geval is, ook de meest eenvoudige: trek keukenhandschoenen aan! Inderdaad het ziet er niet uit maar dit is geen modellenwedstrijd. Hier wordt gewerkt aan een van de lekkerste groentes die er maar zijn!

Stap 2: Schrob de schorseneren schoon met een borstel
Door de schorseneren onder stromend water te schrobben verwijder je al het zand. Na het schillen heb je dan veel beter zicht of alle zwarte pitjes nu echt geschild zijn. Je mist dus geen stukjes schil. Belangrijk, want dat valt ontzettend op op een mooie blanke schorseneer. Natuurlijk kun je hier een luxe groenteborstel voor kopen als je jezelf wilt verwennen met overbodige keuken gadgets. Mijn tip: gewoon de afwasborstel gebruiken.

Stap 3: Schil schorseneren met een dunschiller
Schil schorseneren grondig. Dit is even wat werk maar gekookte schorseneren worden mooi spierwit. Een stukje schil die je vergeten bent valt dus enorm op. Op delen van de schorseneren zitten veel kleine zwarte stipjes waar ooit kleine haarwortels zaten. Ook die schil je er mooi af. Doe dit onder stromend water en al het overgebleven vuil loopt ervan af zodat je ziet of je echt alles mooi geschild hebt.

Stap 4: Doe de schorseneren in een pan met water met azijn
Na het schillen kleuren schorseneren al heel snel roodbruin. Door ze onder stromend water te schillen voorkom je dit. Als de schorseneren helemaal geschild zijn doe je ze in een pan water waar je een scheutje azijn aan toegevoegd hebt. Je kunt in dit water met wat zout de schorseneren koken totdat ze gaar zijn. Je kunt de schorseneren ook in een laagje melk leggen om het verkleuren te voorkomen.

Als de schorseneren dan gekookt zijn, kun je er heerlijke soep van maken.

Dikke Schorsenerensoep
4 porties

Schorseneren, schoongemaakt, in stukken gesneden en gekookt
1 ui
Boter om in te bakken
2 laurierblaadjes
1 tl gedroogde tijm
1 tl gemalen koriander
500 ml groentebouillon (zie voor recept ‘Eet Goed, Voel je Goed’)
1 kruimige aardappel, geschild en in blokjes gesneden
Zout en peper
Evt. 50 ml slagroom

  1. Neem een ruime pan en smelt hierin de boter.
  2. Fruit de ui tot deze glazig is en voeg dan de kruiden en de bouillon toe.
  3. Voeg nu de schorseneren toe en breng aan de kook.
  4. Doe de aardappel er bij en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken.
  5. Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer.
  6. Voeg eventueel de room toe en breng op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • 5 Schoollunches zonder Brood – Woensdag5 Schoollunches zonder Brood – Woensdag
  • Braun MultiQuick 9 Staafmixer ReviewBraun MultiQuick 9 Staafmixer Review
  • PauzePauze
  • Boterzachte Coq-au-Riesling uit de BraadpanBoterzachte Coq-au-Riesling uit de Braadpan
  • Budget Dag 28: Weekmenu en VoorjaarsschoonmaakBudget Dag 28: Weekmenu en Voorjaarsschoonmaak
Bijgewerkt op 22/04/14

Categorie: Budget, Recepten

Reacties

  1. Anonymous zegt

    om

    Bedankt weer voor dit recept.

    Ik blancheer ze meestal voordat ik ze schil. Gaat vaak erg goed.
    Misschien toch ook maar eens zo proberen.

    Schorseneren met stukjes hazelnoot vind ik ook een lekkere combinatie.

    Groeten
    Elke

    Beantwoorden
  2. Iris zegt

    om

    Waar kan ik het recept voor groentebouillon vinden? Ik heb die voor kippenbouillon wel gevonden, maar het lijkt alsof je nu verwijst naar een vegetariche variant? Thanks

    Beantwoorden
  3. Anonymous zegt

    om

    Jemig toevallig!!! net gisteren gegeten πŸ™‚
    Heb het gekookt, in water beter citroen doen. 15 min en daarna in een klont kokosolie gebakken totdat ze hazelnootbruin waren. Daarna omscheppen met peterselie, peper, zout en nootmuskaat was lekker!

    Beantwoorden
  4. Echt eten, puur koken zegt

    om

    Toch maar eens proberen dan! En aan hoeveel schorseneren moet ik denken voor deze pan soep?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      500 gram schorseneren.

      Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    om

    Met Kerst hebben wij ook schorseneren gegeten, bij mijn zwager die kok is. Dit was zo lekker, dat ik het later ook zelf gemaakt heb, alleen aangepast. Ik denk dat mij zwager frituur in frituurvet, ik heb kokosolie gebruikt. Het recept: schorsneren heeeeeel goed afwassen, schoonboenen dus. De schil laten zitten. In de lengte in hele dunne plakken schaven en deze vervolgens frituren. Je hebt dan heerlijke schorseneerchips, echt smullen!Gr. Adrielle

    Beantwoorden
    • annie laumen zegt

      om

      Ik vind ze nog lekkerder als asperges
      Ik heb ze 14 dagen geleden gemaakt heerlijkkkkk
      Gewoon gekookt op smaak gemaakt met klontje roomboter en wat nootmuskaat
      Het schoonmaken valt best wel mee
      Heb je geen handschoenen krijg je je handen ook schoon met wat citroensap
      Grt Annie Laumen

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Β· Log in