• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Salvestrolen – Wat zijn dat en waarom zijn ze Belangrijk?

7 december 2018 geschreven door Heleen Quantrill 6 Comments

salvestrolen

Al eens van salvestrolen gehoord? Dit zijn bijzonder krachtige antioxidanten en vandaag vertel ik je graag meer over het hoe en waarom rondom dit bijzondere stofje dat je voornamelijk in biologische groenten en fruit vindt. 

Wat zijn Salvestrolen?

Salvestrolen zijn natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen die de planten zelf aanmaken. (Bron) Een plant beschermt zich op die manier tegen ziektes, schimmels en insecten. Biologische groenten, fruit en kruiden maken dit meer aan dan reguliere groenten en fruit omdat de laatste groep als het ware een ‘bescherming’ van buitenaf krijgt in de vorm van bestrijdingsmiddelen. Salvestrolen aanmaken is dan domweg minder noodzakelijk. In de biologische land- en tuinbouw wordt niet of terughoudend gespoten en dit resulteert er in dat die gewassen dus uit zichzelf salvestrolen produceren.

En om maar even meteen met de deur in huis te vallen: deze stofjes kunnen helpen in onze strijd tegen kanker. 

Lees vooral verder voor het genuanceerde verhaal 🙂 

Het begint met de ontdekking van een enzym…

Om te begrijpen wat de invalshoek van salvestrolen en kanker is, moet je eerst begrijpen hoe die link gelegd is. Dit gebeurde in de jaren ’90 toen professor Dan Burke, samen met zijn onderzoeksgroep van de Universiteit van Aberdeen, in tumorcellen een nieuw type cytochroom P450-enzym, het CYP1B1 ontdekte. (Bron) 

Cytochroom P450-enzym types CYP1, CYP2 en CYP3 zorgen in het lichaam voor detoxificatie van lichaamseigen en lichaamsvreemde gifstoffen. Denk hierbij aan carcinogenen, plantaardige toxines en kankermedicatie. Ze zijn voornamelijk te vinden in de lever ten behoeve van de fase-1 ontgifting en zijn ook te vinden in de dunne darm en nieren o.a..  En zo zijn er nog meer CYP-enzymen die dus goed werk verrichten. (Bron)

Het frappante is alleen dat het enzym CYP1B1 alleen gevonden werd in (humane) kankercellen, maar niet in gezond weefsel. Gezonde cellen bevatten kennelijk wel het gen voor CYP1B1 maar dit komt onder normale omstandigheden dus niet tot uiting. Let wel: dit is dus niet een aanjager van kanker, maar een bepaald enzym dat alleen in kankercellen gevonden wordt. (Bron)

Krakende Hersencellen?

Mja, het wordt zo wel een heel technisch verhaal, maar wat men ontdekte is dat je met bepaalde stoffen die men salvestrolen heeft genoemd, dat enzym dus kunt activeren wat celdood van kankercellen tot gevolg heeft.

Salvestrol is dus een prodrug. Zelf doet het stofje niets, maar als het het enzym CYP1B1 tegenkomt, volgt er een reactie met dat enzym waardoor er een giftige stof ontstaat, die de cel dwingt om dood te gaan. (Bron)

Heb je ‘m? Interessante materie, nietwaar? Ik vind het zo wonderlijk en machtig interessant dat op zo’n klein niveau als het ware hele oorlogen gevoerd worden (of kunnen worden in dit geval) en dat het ‘enige’ dat we hoeven te doen, is te zorgen voor de juiste omstandigheden. 

Salvestrolen

En dat is waar salvestrolen dus om de hoek komen kijken. In de beginfase van deze ontdekking waren het vooral de resveratrolen die veel aandacht kregen. Deze salvestrol zit voornamelijk in druiven en rode wijn, maar ook in bessen, de schil van tomaten en pinda’s. 

Resveratrol heeft antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale, neuroprotectieve en chemopreventieve eigenschappen. Van resveratrol was al bekend dat het tumorcelvorming helpt voorkomen. (Bron)

Maar inmiddels hebben onderzoekers meer dan 20 verschillende soorten salvestrolen uit een keur aan groenten, kruiden en vruchten weten vast te leggen. Deze hebben allemaal gemeen dat ze dat enzym CYP1B1 activeren. (Bron)

Waar vind je Salvestrolen?

Druiven en (biologische) rode wijn zijn dus de eerste voedingsmiddelen waar deze stof in gevonden is. Inmiddels is bekend dat vooral groenten, fruit en kruiden met een bittere of zure smaak meer salvestrolen bevatten. 

En biologische groenten en fruit dus, vanwege het feit dat ze meer salvestrolen aan moeten maken om zich te kunnen verweren. Probleem is alleen dat men liever geen bittere of heel zure dingen meer eet. Dingen die ‘vroegah’ heel bitter waren als spruiten, witlof of andijvie, smaken nu zoet en sla-achtig. Net als appels en citrusvruchten. Ze worden gekweekt voor de voorkeur naar een zoete smaak. En daarmee raak je dus die salvestrolen kwijt. 

Biologisch = Best

Zie hier dus mijn pleidooi vóór het eten van biologische groenten en fruit. Er was een poos terug nogal wat te doen hierom met de vraag of biologische groenten en fruit nou wel zoveel meer voedingswaarde bevatten. Dat bleek tegen te vallen, maar het gaat dus niet alleen om voedingswaardes (vitaminen en mineralen) maar ook om andere stoffen die aangemaakt worden bij afwezigheid van bestrijdingsmiddelen. 

Conclusie

Nou, dit was een hele kluif, maar ik hoop dat je het net zo interessant vond om te lezen als ik om het te onderzoeken. Toch wil ik hier wel een disclaimer neerzetten en dat is dat deze informatie puur als kennisoverdracht is geschreven en dat wanneer je met kanker geconfronteerd wordt, je altijd altijd altijd specialisten in de arm moet nemen. 

Verder wil ik aangeven, dat de salvestrol niet de oorzaak van kanker opheft en ook geen medicijn is tegen kanker. Je zult altijd ook je leefstijl, je gewoontes en je voeding moeten aanpassen en trauma’s moeten opruimen, omdat die vier samen over het algemeen de aanjager zijn voor het ontstaan van kanker.
Kanker los je niet op met één oplossing, pilletje, chemo, bestraling of snijden, of wat voor behandeling ook.

Je zult de oorzaak moeten vinden van het ontstaan van kanker.
Als je aan de oorzaak werkt en dat oplost, heeft het lichaam een geweldig mechanisme om zelf kankercellen op te ruimen en soms met wat hulp van buitenaf. Dat mechanisme hebben we allemaal: Je eigen immuunsysteem.

Evengoed is dit natuurlijk ontzettend interessante materie en in zou je willen aanraden om er zelf verder in te duiken. Er zijn genoeg boeken over geschreven en Wim van der Meer van Het Betere Eten geeft geregeld lezingen, mocht je daar eens heen willen. Neem contact met hem op voor meer informatie.

Dank ook aan Wim voor het aanleveren van de informatie en kritisch meelezen! 

Ook leuk om te lezen!

  • Gevulde Pompoen met Feta en Walnoot – VegetarischGevulde Pompoen met Feta en Walnoot – Vegetarisch
  • 5 Chemische Ingrediënten in Persoonlijke Verzorging die je maar beter kunt Vermijden5 Chemische Ingrediënten in Persoonlijke Verzorging die je maar beter kunt Vermijden
  • Wat kun je allemaal doen met Aubergine?Wat kun je allemaal doen met Aubergine?
  • Pluk er de Vruchten van – Tips om Fruit in te VriezenPluk er de Vruchten van – Tips om Fruit in te Vriezen
  • 3 Boeken voor een Gezonde Spijsvertering3 Boeken voor een Gezonde Spijsvertering
Bijgewerkt op 22/08/19

Filed Under: Gezondheid Algemeen

Reacties

  1. Rolf zegt

    17 december 2018 at 21:56

    P.S.
    Overigens hartstikke goed artikel, helemaal mee eens !
    Omschakeling naar een eerlijker leefstijl blijft conditio sine qua nón !
    Dat Burke en Potter toen nog zóveel voor de gezondheid onmisbare nieuwe stofjes konden ontdekken dat ze die een nieuwe naam–salvestrolen=reddende stoffen–moesten geven toont voor mij eens temeer aan dat dat nog niet afgelopen is…
    Wat ze in de kunstmatige aanpak met hun hydroculturen en gentechkunstjes enz. ook denken te weten en te kunnen, ze blijven dingen op m.i. fatale wijze over het hoofd zien, op de eerste plaats dat ze nog steeds níet alles (wíllen) weten…

    Groet, Rolf

      Rolf(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  2. Rolf zegt

    17 december 2018 at 21:25

    Ha Heleen !
    Nu ook dit artikel gelezen ! Recent stuk, want van 7 december j.l., althans bijgewerkt !
    Dus mijn links waren een beetje water naar de zee dragen, haha !
    Maar goed, hoe vaker onder de aandacht hoe beter !
    Zou hier nog wel iets willen opmerken : er wordt erg gefocust op salvestrolen en kánker…
    Begrijpelijk, maar toen mij het verhaal van Burke en Potter voor het eerst onder ogen kwam–nu alweer best lang, járen geleden, rúim vóór het supplement er was–claimden zij stoffen in planten ontdekt te hebben die wij–net als (andere) ‘vitamines’–per se nodig hadden/hebben om gezond te zijn en veronderstelden dat naast kanker álle met name ook érnstige kwalen Alzheimer, Parkinson, MS, ALS etc. etc.etc. etc. wel eens te maken zouden kunnen hebben met een simpel tekort eraan…
    Zo heb ik het ook altijd onthouden Dat vele kwalen mogelijk in wezen gebreksziekten zijn is overigens geen nieuwe gedachte ! Het prachtige verhaal dat hun ontdekking ontijdig–zogenaamd per ongeluk–uitlekte en dat zij bedolven werden onder verzoeken om informatie en hulp van mensen die met al die kwalen te kampen hadden en het toen nog te ontwikkelen supplement wilden (pas jaren later op de markt)…en dat ze toen besloten open kaart te spelen en wereldkundig maakten dat niemand op dat dure supplement hoefde te wachten, want dat het voldoende was om voortaan biologische of althans vrij gegroeide onbespoten (etc.) groente en fruit te eten…dat verhaal lepel ik nog steeds op in discussies e.d. Vanaf die tijd was voor mij de discussie biologisch of niet-biologisch–wat was/is beter–definitief beslist : het gangbare spul en de gangbare aanpak is gewoon inferieur, ónvolwaardig ! OK ! Dit was even om een wat scherper accent te leggen, de zaken wat scherper en duidelijker te stellen…Uiteindelijk zal men er niet omheen kunnen !
    Groet, Rolf

      Rolf(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. Renée zegt

    12 december 2018 at 09:07

    Hallo, wat een goed en helder geschreven artikel!

    Grtjs, Renée

      Renée(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. 8 Redenen waarom Koolhydraatarme diëten werken. - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    26 april 2019 om 08:59
    Beantwoorden
  2. Top Tips tegen Chronische Ontstekingen - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    26 maart 2019 om 09:00
    Beantwoorden
  3. Dit is achtendertig - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    6 maart 2019 om 12:43
    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!

greenpan banner kortingscode

Partners

Copyright © 2019 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2019 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

This site uses cookies: Find out more.