• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Romige Koolraap Soep

geschreven door Heleen Quantrill 12 Reacties

Kerst is voorbij, nog even en dit jaar is voorbij. Wat gaat de tijd snel! Ik geef internet de schuld. Wij hadden twee weken geleden een dag of twee geen of slecht internet, dus dan ga je op zoek naar iets anders. Klusjes doen, boek lezen, spelletje spelen… De dag duurde eindeloos en we kregen een hoop gedaan! Dus gaat de tijd echt zo snel of verdoen we onze tijd? Tsja… πŸ˜‰ Maar daar wil het vandaag niet over hebben. Althans, niet direct. Wel wil ik een moment van rust inlassen. Niet lang in de keuken staan, geen ingewikkelde menu’s, maar een gezond en eenvoudig maal dat binnen een half uur op tafel staat. Even rust, even bijkomen…


Koolraap is helemaal van dit seizoen. Wij kennen wel de zoete knolletjes die bij worst of gehakt geserveerd worden, maar wist je dat knolraap of ‘neeps’ zoals ze in Schotland genoemd worden, haast onlosmakelijk verbonden zijn met haggis? Zoete knolletjes en kruidige, hartige haggis is een perfecte combinatie.

Maar koolraap is ook erg lekker als puree, geroosterd of gewoon gekookt in plaats van aardappel of wortels. Mijn moeder strooide altijd kaneel over de knolletjes, maar ze zijn ook erg lekker met tijm zoals in dit recept.

Romige Koolraap Soep

4 porties

Olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 koolraap, geschild en in stukken gesneden
2 wortels, schoongemaakt en in stukken gesneden
6 takjes tijm, alleen de blaadjes
1,25 l groentebouillon
125 ml room
Zout en peper naar smaak
Extra tijm ter garnering

  1. Neem een pan met een dikke bodem en verhit hierin wat olijfolie.
  2. Doe de ui in de pan en fruit deze 5 minuten, tot de ui glazig is geworden.
  3. Doe de knoflook erbij en roer even om.
  4. Als de knoflook begint te geuren, voeg je de koolraap en wortel toe.
  5. Schenk de bouillon erbij en doe de tijm ook in de pan.
  6. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Als de koolraap gaar is, pureer je de soep met een staafmixer of in een blender.
  8. Doe de soep terug in de pan en schenk de room erbij.
  9. Warm de soep nog even op en breng op smaak met zout en peper.
  10. Serveer de soep met extra tijm ter versiering.

Tip: Als je niet tegen melkproducten kan, maar wel noten kan verdragen, kun je de room vervangen door 75 gram paranoten. Kook deze samen met de knolraap mee en volg het recept verder. De paranoten geven een heerlijk romige smaak en textuur.

Β© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.Β  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Herfst Appeltaart – Glutenvrij, LactosevrijHerfst Appeltaart – Glutenvrij, Lactosevrij
  • Anti-aanbaklaag zoals Teflon verboden in 2015?Anti-aanbaklaag zoals Teflon verboden in 2015?
  • Gezonde Kerstdagen!Gezonde Kerstdagen!
  • Erg lekkere Zoet-Zure Kip Recept zonder Pakjes of ZakjesErg lekkere Zoet-Zure Kip Recept zonder Pakjes of Zakjes
  • Wat moet je doen als je antibiotica moet nemen?Wat moet je doen als je antibiotica moet nemen?
Bijgewerkt op 26/02/15

Categorie: Avondeten, Recepten, Soepen Tags: Koolraap Soep

Reacties

  1. lee zegt

    om

    bij ons ( B ) wordt meestal de knol van knolselder ( wordt knolselder genoemd ) gebruikt voor dit soort van soep alsook gewoon in blokjes met bv witte saus en ook samen in puree= knolseder-(aard)puree( ev gratin) , allemaal makkelijk en heel lekker

    Beantwoorden
  2. Heleen Quantrill zegt

    om

    Bedankt voor jullie input. Het gaat inderdaad om koolraap. Ik heb het aangepast in het recept.

    Beantwoorden
  3. Lot zegt

    om

    Dan sla ik dit recept over, maar met knolselderij en geen zoete toevoeggingen zal het ook lekker zijn.

    Beantwoorden
  4. Anneke Pronk zegt

    om

    ik denk dat er in dit recept geen knolraap is gebruikt, maar koolraap. Er zit n.l. wel verschil tussen deze twee groentes. Koolraap is echt een winterproduct, knolraapjes, ook wel meiknolletjes genoemd, zijn er in het voorjaar.
    De Koolraap is ook een stuk groter als de knolraap en de smaak is echt anders.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolraap

    Beantwoorden
  5. Lot zegt

    om

    Knolraap wordt toch ook wel knolselderij genoemd en is wat anijsachtig en pittig, ook in de erwtensoep gebruikt. Koolraap is zoeter en wordt als groente of gratin gebruikt. Er is echt een groot verschil in smaak..

    Beantwoorden
  6. Ellen1979 zegt

    om

    Ik vroeg me ook al af of je echt de knolraap bedoelde (ik kan het plaatje niet zien). Ik ken die namelijk vooral als meiraap en associeer ik met lente. Ik lees nu online dat er ook herfstraapjes zijn. Later gezaaide en geoogste meiraapjes. Even googelen op neep zorgde voor plaatjes van een groente die ik ken als de meiraap/meiknol. Dus weer wat geleerd πŸ˜‰
    Bedankt voor het recept! (de tot nu toe uitgeprobeerde recepten met meiknol zijn de prullenbak weer in beland)

    Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    om

    Heleen
    Is koolraap hetzelfde als knolraap?

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Ja hoor, knolletjes en raapjes zijn dezelfde groete πŸ˜‰

      Groet, Jeanette

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      om

      Een koolraap is naar mijn idee toch echt wel een behoorlijk andere groente. Die kookt geel en is behoorlijk groter dan een knolraap. Deze is van binnen wit en vind ik wat pittiger.

      Beantwoorden
    • Mascha zegt

      om

      Nee!! Zeker niet hetzelfde!!

      Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    om

    Lekker soepje, hij staat voor morgen op het menu ! We hebben de Christmas cake aangesneden en hij was heerlijk , een nieuwe traditie is geboren . Ook volop gebakken in onze nieuwe keramische pannen bij K&M besteld , ze bakken geweldig maar met het idee dat we gifvrij bakken smaakt het nog beter >)
    Geniet van je vrije dagen ………………….
    Groetjes Marja

    Beantwoorden
  9. Yelena Yeli zegt

    om

    Lekker, nu nog opzoek naar een knolraap πŸ™‚ Vanmiddag even bij Verhage langs en daarna naar ekoboerderij De Eerste.
    Ik verdraag geen room, maar gek genoeg gaat roomboter wel goed. Als ik deze soep ga maken dan gebruik ik wat meer bouillon en doe ik er een klont roomboter bij.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Β· Log in