• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Romige Koolraap Soep

27 december 2013 geschreven door Heleen Quantrill 12 Reacties

Kerst is voorbij, nog even en dit jaar is voorbij. Wat gaat de tijd snel! Ik geef internet de schuld. Wij hadden twee weken geleden een dag of twee geen of slecht internet, dus dan ga je op zoek naar iets anders. Klusjes doen, boek lezen, spelletje spelen… De dag duurde eindeloos en we kregen een hoop gedaan! Dus gaat de tijd echt zo snel of verdoen we onze tijd? Tsja… 😉 Maar daar wil het vandaag niet over hebben. Althans, niet direct. Wel wil ik een moment van rust inlassen. Niet lang in de keuken staan, geen ingewikkelde menu’s, maar een gezond en eenvoudig maal dat binnen een half uur op tafel staat. Even rust, even bijkomen…


Koolraap is helemaal van dit seizoen. Wij kennen wel de zoete knolletjes die bij worst of gehakt geserveerd worden, maar wist je dat knolraap of ‘neeps’ zoals ze in Schotland genoemd worden, haast onlosmakelijk verbonden zijn met haggis? Zoete knolletjes en kruidige, hartige haggis is een perfecte combinatie.

Maar koolraap is ook erg lekker als puree, geroosterd of gewoon gekookt in plaats van aardappel of wortels. Mijn moeder strooide altijd kaneel over de knolletjes, maar ze zijn ook erg lekker met tijm zoals in dit recept.

Romige Koolraap Soep

4 porties

Olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 koolraap, geschild en in stukken gesneden
2 wortels, schoongemaakt en in stukken gesneden
6 takjes tijm, alleen de blaadjes
1,25 l groentebouillon
125 ml room
Zout en peper naar smaak
Extra tijm ter garnering

  1. Neem een pan met een dikke bodem en verhit hierin wat olijfolie.
  2. Doe de ui in de pan en fruit deze 5 minuten, tot de ui glazig is geworden.
  3. Doe de knoflook erbij en roer even om.
  4. Als de knoflook begint te geuren, voeg je de koolraap en wortel toe.
  5. Schenk de bouillon erbij en doe de tijm ook in de pan.
  6. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Als de koolraap gaar is, pureer je de soep met een staafmixer of in een blender.
  8. Doe de soep terug in de pan en schenk de room erbij.
  9. Warm de soep nog even op en breng op smaak met zout en peper.
  10. Serveer de soep met extra tijm ter versiering.

Tip: Als je niet tegen melkproducten kan, maar wel noten kan verdragen, kun je de room vervangen door 75 gram paranoten. Kook deze samen met de knolraap mee en volg het recept verder. De paranoten geven een heerlijk romige smaak en textuur.

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Eet je Kast leeg Uitdaging: Week 4Eet je Kast leeg Uitdaging: Week 4
  • Paleo antwoord op Pizza: Meatza!Paleo antwoord op Pizza: Meatza!
  • Glutenvrij Meel Zelf Maken doe je zo!Glutenvrij Meel Zelf Maken doe je zo!
  • Vet, dof, pluizig of onhandelbaar haar? Laat shampoo staan!Vet, dof, pluizig of onhandelbaar haar? Laat shampoo staan!
  • Fruitige Vijg & Chocola FlapjacksFruitige Vijg & Chocola Flapjacks
Bijgewerkt op 26/02/15

Categorie: Avondeten, Recepten, Soepen Tags: Koolraap Soep

Reacties

  1. lee zegt

    28 december 2013 om 11:30

    bij ons ( B ) wordt meestal de knol van knolselder ( wordt knolselder genoemd ) gebruikt voor dit soort van soep alsook gewoon in blokjes met bv witte saus en ook samen in puree= knolseder-(aard)puree( ev gratin) , allemaal makkelijk en heel lekker

      lee(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  2. Heleen Quantrill zegt

    28 december 2013 om 11:27

    Bedankt voor jullie input. Het gaat inderdaad om koolraap. Ik heb het aangepast in het recept.

      Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. Lot zegt

    28 december 2013 om 11:48

    Dan sla ik dit recept over, maar met knolselderij en geen zoete toevoeggingen zal het ook lekker zijn.

      Lot(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Anneke Pronk zegt

    28 december 2013 om 09:32

    ik denk dat er in dit recept geen knolraap is gebruikt, maar koolraap. Er zit n.l. wel verschil tussen deze twee groentes. Koolraap is echt een winterproduct, knolraapjes, ook wel meiknolletjes genoemd, zijn er in het voorjaar.
    De Koolraap is ook een stuk groter als de knolraap en de smaak is echt anders.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolraap

      Anneke Pronk(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  5. Lot zegt

    27 december 2013 om 20:20

    Knolraap wordt toch ook wel knolselderij genoemd en is wat anijsachtig en pittig, ook in de erwtensoep gebruikt. Koolraap is zoeter en wordt als groente of gratin gebruikt. Er is echt een groot verschil in smaak..

      Lot(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  6. Ellen1979 zegt

    27 december 2013 om 16:48

    Ik vroeg me ook al af of je echt de knolraap bedoelde (ik kan het plaatje niet zien). Ik ken die namelijk vooral als meiraap en associeer ik met lente. Ik lees nu online dat er ook herfstraapjes zijn. Later gezaaide en geoogste meiraapjes. Even googelen op neep zorgde voor plaatjes van een groente die ik ken als de meiraap/meiknol. Dus weer wat geleerd 😉
    Bedankt voor het recept! (de tot nu toe uitgeprobeerde recepten met meiknol zijn de prullenbak weer in beland)

      Ellen1979(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    27 december 2013 om 10:50

    Heleen
    Is koolraap hetzelfde als knolraap?

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      27 december 2013 om 19:58

      Ja hoor, knolletjes en raapjes zijn dezelfde groete 😉

      Groet, Jeanette

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      28 december 2013 om 10:37

      Een koolraap is naar mijn idee toch echt wel een behoorlijk andere groente. Die kookt geel en is behoorlijk groter dan een knolraap. Deze is van binnen wit en vind ik wat pittiger.

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Mascha zegt

      1 augustus 2016 om 17:11

      Nee!! Zeker niet hetzelfde!!

        Mascha(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    27 december 2013 om 09:39

    Lekker soepje, hij staat voor morgen op het menu ! We hebben de Christmas cake aangesneden en hij was heerlijk , een nieuwe traditie is geboren . Ook volop gebakken in onze nieuwe keramische pannen bij K&M besteld , ze bakken geweldig maar met het idee dat we gifvrij bakken smaakt het nog beter >)
    Geniet van je vrije dagen ………………….
    Groetjes Marja

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  9. Yelena Yeli zegt

    27 december 2013 om 07:52

    Lekker, nu nog opzoek naar een knolraap 🙂 Vanmiddag even bij Verhage langs en daarna naar ekoboerderij De Eerste.
    Ik verdraag geen room, maar gek genoeg gaat roomboter wel goed. Als ik deze soep ga maken dan gebruik ik wat meer bouillon en doe ik er een klont roomboter bij.

      Yelena Yeli(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.