• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Pure Chocolade Test

geschreven door Heleen Quantrill 29 Reacties

Chocoladetest

Een tijdje terug vroeg ik me af of er daadwerkelijk verschil zat tussen de diverse merken chocola van 70% cacao gehalte. Dat kwam naar aanleiding van een praatje dat ik had met een moeder van school. Ja, hoe kwamen we daar op? Nou, we hadden het over schoonfamilie, reizen, opvoeden, kleren kopen en dus ook chocola. Logisch! Hoe dan ook. Zij had een ontzettend leuke workshop gedaan met chocolade bonbons maken en de man die de workshop begeleide stelde dat de pure chocola van de Aldi prima kwaliteit was. Kijk, dat was muziek in mijn oren. Ik haalde namelijk tot recentelijk al mijn pure chocolade bij de Aldi vandaan. Veel voor weinig? Ik ben je vrouw!

Toen ik mijn moeder hierover vertelde, vroeg zij of het qua smaak dan ook nog zou uitmaken. Over kwaliteit is het moeilijk iets zinnigs te zeggen als je niet alle ins en outs weet van het productieproces. Maar over smaak is altijd wat te vertellen. Cacaobonen hebben net als koffiebonen en theebladeren en druiven, elk een eigen smaak. Afhankelijk van omstandigheden als grond, klimaat en verwerken. Even heel simplistisch gesteld.

Dit zette mij er toe aan om een zestal repen pure chocolade van 70% in huis te halen en te testen. Ja, ik heb wat voor jullie over, lieve lezers! 😉 Afzien hierzo! Hieronder vinden jullie mijn bevindingen.

Chocoladetest1
Swiss 70%: Vrij neutraal van smaak. Een toegankelijke, simpele chocoladesmaak. Lekker romige textuur, smelt goed. Goed om ergens in te verwerken vond ik, vanwege de neutrale smaak.

Chocoladetest2Madecasse: Heeft een ietwat fruitige smaak. Heel bijzonder! Had iets weg van appels of mango als nasmaak. Duidelijk minder romig van textuur, maar wel erg lekker om zo van te snoepen.

Chocoladetest3Blanxart: Erg harde chocola, smelt erg langzaam in de mond. Weinig smaak, de smaak verdween snel. De textuur was erg lekker, beetje korrelig.

Chocoladetest4Bio+: Hele lekkere chocola, lekker romig van textuur, lijkt iets zoeter dan de andere repen, ondanks dat deze ook 70% cacao bevat. Smelt snel in de mond. Echt een traktatie!

Chocoladetest5Ecuador: Hele bijzondere smaak. Iets zoutig haast. De chocola is vrij hard en smelt nauwelijks in de mond. Echt iets aparts, lekker om zo te eten.

Chocoladetest6Moser (Aldi): Had een pepermunt smaak, haast. In vergelijking met de andere repen, niet lekker om zo te eten. De smaak was vrij vlak en de textuur was minder romig dan bijvoorbeeld de Bio+. Ook deze chocola zou goed zijn om ergens in te verwerken waar je wel de chocoladesmaak in wilt, maar niet per se de meer subtiele smaken nodig hebt.

Alle repen bevatten 70 – 72% cacao. Dit betekent dat per 100 gram chocolade reep, 70 gram daarvan opgaat aan cacao. De rest was voornamelijk cacaoboter, suiker, vanille en in een enkel geval, soja lecithine. Alle repen zijn Fair Trade, wat betekent dat de cacaoboeren een eerlijke prijs krijgen voor hun chocola. Hoe het precies zit met kinderarbeid, kon ik niet heel snel achterhalen. Wellicht dat een van jullie hier meer van weet?

Wat ik verrassend vond, was dus dat de Moser duidelijk als minste uit de test kwam voor mij. De smaken van de andere repen en dan met name de Madagas en Ecuador waren over het algemeen lekkerder en complexer. De winnaar voor mij was de Bio+ vanwege de heerlijke romige textuur en volle, pure smaak zonder dat het zuur werd. Vlak daarachter komt de Madacasse vanwege de fruitige smaak. Die was heel apart.

De Swiss en Bio+ heb ik bij de Jumbo gehaald. Moser bij de Aldi. De andere drie repen kun je online bestellen of bij een biologische supermarkt krijgen.

En jij? Wat is jouw favoriete chocolade merk? En waarom?

Ook leuk om te lezen!

  • Peer en Chocolade Cake – GlutenvrijPeer en Chocolade Cake – Glutenvrij
  • Zelfgemaakte Paaseitjes & winactie De NotenshopZelfgemaakte Paaseitjes & winactie De Notenshop
  • Chocolade Tempereren: Dit is de eenvoudigste manier!Chocolade Tempereren: Dit is de eenvoudigste manier!
  • Glutenvrije Chocolade Wentelteefjes met PeerGlutenvrije Chocolade Wentelteefjes met Peer
  • Chocolade Truffel PaaseitjesChocolade Truffel Paaseitjes
Bijgewerkt op 18/09/19

Categorie: Een Natuurlijk Schone Keuken, Give-Away & Reviews Tags: Chocolade

Reacties

  1. maart zegt

    om

    Leuk artikel, Madecasse is een mooi merk. Mocht je op zoek bent naar meer goede chocolade dan is het aan te raden eens te kijken bij de fietsende toppers van chocolade verkopers, zij verkopen alleen chocolade waar ze achter staan en al fietsend rijden ze rond om de chocolade in te kopen en of te bezorgen. Ik ben fan! https://chocoladeverkopers.nl/

    Beantwoorden
  2. Jolanda zegt

    om

    Vivani 92%!

    Beantwoorden
  3. Fleur zegt

    om

    Vivani 75% (van oa ekoplaza) kopen wij hoer het meest, ook omdat er ipv rietsuiker oid kokosbloesemsuiker in zit. Ook ideaal te verwerken in gerechten.

    Beantwoorden
  4. Esmare zegt

    om

    Hier niet getest maar voor mij de lekkerste Ritter Sport Edel-Bitter 73%.

    Beantwoorden
  5. Johan Debouvry zegt

    om

    Charmilla,

    Lindt is lekker maar we hebben ook Galler 85% getest en waren aangenaam verrast.

    Beantwoorden
    • Borg zegt

      om

      en ekoplaza heeft nu Chocolat Stella 75% ook heel erg lekker en rijk van smaak

      Beantwoorden
      • Ingeborg zegt

        om

        en ze hebben ook 100% cacao reep.

        Beantwoorden
    • Charmilla zegt

      om

      Waar is het merk Galler te koop?

      Beantwoorden
  6. bonaventura f. zegt

    om

    Leuk artikel!

    Maar kun je van deze merken achterhalen of de cacao verhit is geweest of rauw verwerkt?
    de verhitte varianten schijnen (veel?) nutrienten verloren te zijn tijdens het proces.

    Zelf lust ik graag de 85% van moser roth, maar helaas staat er niet op de verpakking of de cacou verhit is geweest.

    Kun je hier meer over vertellen?

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Merken die onverhitte cacao gebruiken zetten dit duidelijk op de verpakking. Als het er niet op staat kun je er daarom wel vanuit gaan dat het dus om verhitte cacao gaat. Bij De Tuinen en grotere Jumbo en AH kun je dit soort chocola krijgen.

      Hopelijk kom je hier verder mee!

      Groetjes
      Heleen

      Beantwoorden
  7. Borg Groeneveld zegt

    om

    Charmilla,

    Inderdaad is Lindt 85% ook erg lekker en…. veel goedkoper dan de chocolatemakers!

    Beantwoorden
  8. Charmilla zegt

    om

    Ik neem elke dag een kwart plak chocolade 85% van Lindt. Die vind ik het lekkerst. Heb allerlei andere merken getest, maar Lindt is veruit het beste enlekkerste!

    Beantwoorden
    • Marcel van Birgelen-Mehmed zegt

      om

      De duurste en niet de lekkerste…

      Beantwoorden
  9. Borg Groeneveld zegt

    om

    Voor mij alleen nog maar 80% van de chocolatemakers in Amsterdam. De meeste chocolade in de supermarkten schijnt volgens hen van dezelfde fabriek in België te komen, maar de chocolatemakers halen hun cacaobonen zelf met een zeilschip en doen het hele proces van chocola maken zelf.
    Ik zal het Iris morgen laten proeven!

    Beantwoorden
  10. Cora zegt

    om

    De Bio vindt erg lekkere.

    Koop regelmatig en lekker bij bakkie koffie.

    Ken ze niet allemaal.

    Cora

    Beantwoorden
  11. Olga zegt

    om

    Bij mij is Moser Roth veruit favoriet, maar dan wel de 86% komt oef uit, want die is ook nog eens niet duur die van Lindt 90 % is ook erg lekker. Maar smaken verschillen nu eenmaal, want de bio+ valt hier niet in de smaak.

    Beantwoorden
    • Marcel van Birgelen-Mehmed zegt

      om

      Moser Roth is mijn absolute favoriet. Is in Duitsland als beste getest. Als wilt testen dan moet je dat wel zo doen dat je niet weet wat voor een merk je net probeert….ANDERS JE BENT NIET OBJECTIEF.

      Beantwoorden
  12. francis zegt

    om

    Pas van tony chocolloni de donkere choco met kokos en peacannoten geproefd. Was aardig maar werd er niet wild van. Ik vind zekf maken tegenwoordig veel lekkerder. 100% rauwe cacaopoeder, kokosolie en “een zoetje” bv ahorn/stevia etc. Als ik savonds plots trek heb dan mik ik de kokosolie in de pan. Rest erbij, roeren en ff afkoelen. Of chocolademelk jummie. Zo vol, zo vullend. Voor een paar daagjes dan weer genoeg..;-)

    Beantwoorden
  13. Sandra zegt

    om

    Wij hebben dezelfde smaak wat betreft deze chocoladerepen; Bio+ is inderdaad erg lekker!

    Beantwoorden
  14. Tannie zegt

    om

    tony chocolonely. Blauwe wikkel 70 %. Zonder twijfel. Daar kan ik niet van stoppen. Bij mij echt nummer 1

    Beantwoorden
  15. Diana zegt

    om

    Lindt 85%….heerlijk! En ik wil vivaldi ? 92% nog proberen….. Was altijd melkchocola fan maar sinds ik lindt eet…is alle andere chocola geen chocola meet….

    Beantwoorden
  16. adrielle zegt

    om

    Bio+ is ook mijn favoriet, maar omdat onze jumbo ook niets van bio+ meer heeft, heb ik ook verschillende merken geprobeerd. Maar bio+ blijft nr 1. We gaan gewoon vaker naar de Plus voor bio+.

    Beantwoorden
  17. Anita H. zegt

    om

    De pure chocolade van Ritter Sport is ook niet verkeerd.

    Beantwoorden
  18. Heleen Quantrill zegt

    om

    rita,

    Hey Rita,

    Als er alleen maar ‘koffie’ staat en verder niets, kun je er van uit gaan dat het inderdaad om koffie gaat. Koffie haalt namelijk de smaak van cacao nog meer naar boven. Dus geen probleem!

    Beantwoorden
  19. rita zegt

    om

    wat leuk dat je dit getest hebt.
    Ik haal ook de moser bij de aldi, als ik chocola wil gebruiken in een recept, ideaal en betaalbaar.
    Ook krijgen de kids af en toe een half reepje van deze chocola.
    Zelf neem ik om zo te snoepen de extra puur van verkade, 75% cacao, die vind ik echt heerlijk.
    Maar vraag me wel af of hij wel goed is, er zit in:
    cacaomassa, suiker, cacaoboter, sojalecithine, KOFFIE.
    Is dit gewoon koffie, of zit daar soms “” rommel”” in, wie kan me dat vertellen.
    bij ons bij de jumbo een voordeel bundel van 3 repen voor 2,50.

    Nou ik ga ook de bio een proberen bij de jumbo vandaan.
    groet Rita

    Beantwoorden
  20. izerina zegt

    om

    Wat leuk,dat bio+ ook jouw favoriet is. Hier fietst iemand regelmatig 5 km om een voorraadje te halen. Zo lekker!De dorps-jumbo haalde ze uit de schappen.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Ha Izerina,

      Bij onze dorpsjumbo liggen de Bio+ repen nog, da’s dus een meevaller! Hangt veel af van hoeveel het gekocht wordt, denk ik. Onze jumbo heeft wel meer aparte dingen in het assortiment, ideaal!

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. 14 Voedingsmiddelen die rijk aan Fosfor zijn - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Dan hebben we goed nieuws voor je. Cacao bevat namelijk 600 milligram fosfor per 100 gram. Hoe puurder de chocola, hoe hoger dus het fosforgehalte. Met dit recept van fruitige vijg & […]

    Beantwoorden
  2. Chocolade Tempereren: Dit is de eenvoudigste manier! schreef:
    om

    […] je iets lekkers wilt maken met gesmolten chocolade, bijvoorbeeld bonbons of paaseitjes, dan is het een goed idee om de chocolade die je wilt gebruiken, te tempereren. Dit […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in