Prebiotica – Onverteerbaar Gezond

paardebloem

Ja, je leest het goed: ‘PREbiotica’, niet PRObiotica. Biotica betekent ‘leven’. Anti is al bekend: antibiotica werkt tegen bacteriën. Probiotica is dankzij de vele gezondheidsclaims op yoghurt en dergelijke nu onderhand ook erg bekend. Het ondersteund de goede bacteriën in de darmen waardoor we een betere weerstand hebben. Maar prebiotica?

Oorsprong term

‘Prebiotica’ is in de wetenschap nog redelijk jong. In de jaren ’70 was er wel meer en meer aandacht voor de gezondheidsvoordelen van vezels, werd de term ‘prebiotica’ pas in 1995 voor het eerst wetenschappelijk omschreven. Net als alle andere vezels worden prebiotica niet verteerd en komen ze dus nagenoeg ongeschonden aan in de dikke darm. Daar aangekomen kunnen prebiotica in tegenstelling tot andere voedingsvezels, door een beperkt aantal gezondheidsbevorderende bacteriën selectief worden gefermenteerd. Hierdoor kan met name de gunstige bifidoflora zich ontwikkelen. Prebiotica bieden zodoende, naast probiotica, een alternatieve manier om de darmflora en daarmee de gezondheid van de mens positief te beïnvloeden. (bron)

Wat zijn Prebiotica?

Je kunt prebiotica vergelijken met een soort voedsel voor bepaalde gunstige bacteriën in de darmen. Wat eet dat groeit en zodoende stimuleren prebiotica dus de groei van een gezonde darmflora. Prebiotica zit veel in onze voeding. Het zijn vezels die je met name vindt in wortels, schorseneren, aardpeer, pompoen, pastinaak, artisjok, asperge en ui. En ook nog wel banaan, appel en bessen.

Ook worden ze vaak toegevoegd aan de probiotica. Dan heten ze geen pastinaak meer maar FOS (Fructo-Oligo-Saccharide), XOS (Xylo-), GOS (Galacto-) of Inuline (wat ook voorkomt in paardebloemwortel en Cichorei).

Prebiotica zijn dus geen levende bacteriën zoals probiotica, maar leveren de grondstoffen die nodig zijn voor het ontstaan en voeden van een gezonde darmflora.

Samenwerking

Pre- en Probiotica werken dus samen. Je kunt wel probiotica toevoegen door middel van je voeding of met een supplement, maar als de basis er niet is om van de grond te komen, heeft dit weinig zin. Belangrijk is het dus om te zorgen dat je naast probiotica zorgt dat je voeding rijk is aan prebiotica.

Dingen die je kunt doen om voor optimale omstandigheden te zorgen zijn:

schorseneren

Hoeveel Prebiotica?

Per dag heb je ongeveer 5 – 10 gram prebiotica nodig. Veel meer dan dat is niet nodig. Hieronder vind je een lijstje met voedingsmiddelen. Tussen haakjes staat de prebiotische vezel gehalte aangegeven, gevolgd door de hoeveelheid voedsel dat nodig is om 6 g prebiotische vezels te verkrijgen:

Rauwe cichoreiwortel (64.6%) – 25 – 75 gram
Rauwe aardperen (31.5%) – 75 – 100 gram
Rauwe paardebloem bladeren (24.3%) – 25 gram
Rauwe knoflook (17.5%) – 30 gram
Rauwe prei (11.7%) – 40 gram
Rauwe ui (8,6%) – 60 gram
Gekookte ui (5%) – 100 gram
Rauwe banaan (1%) – 750 gram

Inuline / oligofructose inhoud (per 100 g rauw)

Cichoreiwortel – 41,6 g g/22.9
Aardpeer – 18 g/13.5 g
Paardenbloem bladeren – 13,5 g g/10.8
Knoflook – 12,5 g / 5 g
Prei – 6,5 g g/5.2
Asperges – 2,5 g g/2.5
Banaan – 0,5 g g/0.5

Koken zorgt wel voor iets verlies van prebiotische vezels, houd rekening met ongeveer 10 – 20% verlies.

Supplement

Een gezonde darmflora is echt van essentieel belang voor een goede gezondheid. Het grijpt veel verder dan een goede weerstand. Het helpt ook om voedingsstoffen beter op te nemen zodat datgene dat je eet optimaal benut kan worden. Er zijn momenten in je leven waarop je darmflora onder vuur ligt. Hetzij door veel stress, ziekte of na een noodzakelijke antibiotica kuur. Op zulke momenten is het goed om zowel pre- als probiotica in te zetten om je darmflora zo snel mogelijk weer op te bouwen. Dit kun je doen door middel van je voeding, maar met een supplement kom je ook een heel eind. Dit is bijzonder handig als je zeker wilt zijn van de dosering die je binnen krijgt. Een prebiotica supplement is goed te doseren.

Lepicol

Lepicol prebiotica

Van Bio-Kult kreeg ik Lepicol om uit te testen.

Lepicol is een 3 in 1 formule met:

  • Zachte psylliumvezels die bijdragen aan een soepele darminhoud en een normale darmpassage en ondersteunen daarmee een regelmatige stoelgang
  • Prebiotica (inuline)
  • 5 probiotica stammen

Voordeel van dit supplement is dat het dus niet alleen maar vezels of prebiotica of probiotica bevat. Wanneer je last hebt van obstipatie wordt vaak aangeraden om meer vezels te eten, maar dat pakt vaak het onderliggende probleem niet op. Door de combi van vezels met pre- én probiotica help je je darmen goed hun werk te doen én geef je ze een goeie basis. Klik hier voor meer informatie en verkooppunten.

Conclusie

Prebiotica zijn dus broodnodig! Meer dan de meesten van ons zich realiseren. Aanpassingen ten goede zijn heel eenvoudig te maken en door bewust die samenwerking tussen pre- en probiotica te stimuleren is het heel goed mogelijk om snel een dijk van een darmflora op te bouwen! Op momenten waarin het druk, vervelend of ronduit slecht gaat, is een supplement als deze van Lepicol aan te raden om toch de darmflora te kunnen blijven ondersteunen.

Disclaimer:

De informatie op deze blog is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Hoewel wij streven naar nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, is de inhoud niet bedoeld als vervanging van professioneel medisch advies, diagnose of behandeling. Raadpleeg altijd een arts of gekwalificeerde zorgverlener bij vragen over je gezondheid of voordat je veranderingen aanbrengt in je dieet, supplementgebruik of levensstijl.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »