• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Pasen! Recepten en Vieren.

3 april 2012 geschreven door Heleen Quantrill 16 Comments

Pasen heeft voor ons als gezin altijd een belangrijke plek ingenomen. De opstanding van Christus is de basis van ons geloof en daarom vieren we het altijd heel bewust. Dit jaar vieren we Pasen voor het eerst in lange tijd weer samen met mijn ouders. Met de kleinkinderen er bij, dus we willen er een hele happening van maken. Samen eten, Bijbellezen, spelletjes doen en bewust bezig zijn met het nieuwe leven zal centraal staan. Nu heb ik wat zitten kijken op het internet, as one does, en daar vond ik een aantal hele leuke recepten met een prachtige symbolische betekenis waar je de kinderen heel goed bij kan betrekken.
Dus naast heel veel eitjes en lamsvlees, kunnen we ook het een en ander aan (zoete) dingen maken die prachtig bij het feest passen. Niet allemaal graanvrij, maar zeker wel de moeite waard om uit te proberen.

Pretzels
De ‘strik’ van pretzels doet denken aan gekruiste armen in gebed en was een populair brood bij vroege Christenen. Omdat het ook wel gemaakt wordt van alleen meel, water en zout, werd/ wordt het gegeten tijdens de vastenperiode. Het deeg is heel eenvoudig te maken en de kinderen kunnen zelf aan de slag hiermee.

Hot Cross Buns
Een typisch Engels krentenbolletje waar met een mes een kruis in gesneden is, dat vervolgens met glazuur opgevuld wordt. Lekker zoet en heel symbolisch! Dit bolletje wordt op Goede Vrijdag gegeten.

Soep der zeven smarten
Deze soep op basis van zeven bittere kruiden en groenten is niet alleen heel gezond (werkt zuiverend op de lever), het staat ook symbool voor de smarten van Maria, de moeder van Jezus. Je kan elke groene en bittere groente of kruid hiervoor gebruiken. Net wat er in seizoen is. Denk bijvoorbeeld ook eens aan zevenblad of jonge paardebloembladeren. Hoewel de soep vegetarisch is, kun je er een krachtige smaak aan geven door soepbotten  of een soepkip mee te koken.

Paasverhaal koekjes
Deze koekjes zijn heel bijzonder omdat bij elk ingredient dat toegevoegd wordt aan het mengsel er een deel van het paasverhaal voorgelezen kan worden. Het uiteindelijke resultaat is een hol koekje (het graf is leeg!) en ze ‘moeten’ daarom op Paasochtend gegeten worden 😉 Wederom een ontzettend leuke en leerzame activiteit om met de kinderen te doen.

Natuurlijk gekleurde eieren
Gekleurde eitjes wekken bij mij ook het kind van binnen op. Vraag me niet waarom, maar ik vind het gewoon erg gezellig. We hebben ook bedacht om dit jaar eieren te gaan zoeken. Een ei is natuurlijk een fantastisch symbool voor nieuw leven en mag daarom niet ontbreken! Waar ik minder van gecharmeerd ben, zijn de (vaak) chemische kleuren waar je een ei mee kan beschilderen. Ik vind dat altijd een beetje jammer van heerlijke biologische eitjes. Kiezen voor natuurlijke verfstoffen elimineert dat probleem en is erg leuk om te doen.

Waterkers
Waterkers is niet alleen erg lekker bij gekookt ei, het groeit ook ontzettend snel. Zeker met dit mooie weer! Zaai op een bedje van vochtige watten en zie het groeien!

Wie doet er nog meer iets extra’s met Pasen? Wie heeft er bepaalde tradities die elk jaar terugkomen en wat zijn die? Nog andere suggesties voor heerlijke Paasgerechten? Ik hou me aanbevolen!

Ik heb niet echt veel op Nederlandse websites kunnen vinden, maar als je iets leuk lijkt en je worstelt met het Engels, laat het me dan weten, dan vertaal ik het voor je. 

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Pasen! Recepten en ActiviteitenPasen! Recepten en Activiteiten
  • Onbewerkt Eten Uitdaging week 14: Voedselverspilling en Weekmenu makenOnbewerkt Eten Uitdaging week 14: Voedselverspilling en Weekmenu maken
  • Verander (bijna) elk recept in Echt Eten in 10 StappenVerander (bijna) elk recept in Echt Eten in 10 Stappen
  • Recepten Verzameling – Foto’sRecepten Verzameling – Foto’s
  • Bakvetten, welke gebruik je, welke liever nietBakvetten, welke gebruik je, welke liever niet
Bijgewerkt op 22/04/14

Filed Under: In de Keuken

Reacties

  1. Ezzie zegt

    5 april 2012 at 11:41

    Bedankt voor dit stukje! Zeker dat recept met de ingrediënten voor de ‘holle koekjes’ ga ik doen met de kinderen. Ik krijg er gewoon kippevel van 😉 groetjes Esther

      Ezzie(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      5 april 2012 at 18:38

      Dat is ook een heel leuk en eigenlijk heel eenvoudig recept. Toen ik het voor het eerst las, was ik ook zeer onder de indruk. Het is niet vaak dat je iets hebt qua voeding dat zoveel symboliek kan omvatten!

      Groetjes en gezegend Pasen!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • ROGIER zegt

      3 maart 2014 at 05:07

      Erg leuk om te lezen, ook de reacties. Het geeft toch veel voldoening om iets speciaals op tafel te zetten met Pasen. Ik ben benieuwd wat jullie vinden van deze paasrecepten http://www.culi-blog.nl/themas/paasrecepten. Er komen de komende tijd nog meer recepten bij. Groeten, Rogier

        ROGIER(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  2. Christen met een groen hart zegt

    4 april 2012 at 19:27

    Heel leuk om te lezen!
    Ik ben al verschillende recepten van de hot cross buns tegengekomen, dus misschien toch maar eens proberen of ze lekker zijn.
    In het Jamie magazine stond ook nog een simnelcake, moet typisch engels zijn met 11 marsepeinen balletjes voor de apostelen minus judas.

      Christen met een groen hart(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      4 april 2012 at 20:59

      Klopt helemaal. Eigenlijk is het een soort fruit cake maar dan met symbolische decoratie. Heel erg lekker in ieder geval! 😉

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  3. Spaarmoeder! zegt

    3 april 2012 at 20:46

    Vroeg me af of je geen tuinkers bedoelde in plaats van waterkers. Die paasbroodjes lijken me erg lekker.

      Spaarmoeder!(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      3 april 2012 at 21:07

      Je zal gelijk hebben, want in het Engels is het watercress of cress…

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  4. Corina zegt

    3 april 2012 at 20:07

    P.S. mijn engels is best goed, maar recepten lezen vergt nog enige oefening merk ik…

      Corina(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      3 april 2012 at 21:07

      Is er een specifiek recept waar je moeite mee hebt?

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  5. Corina zegt

    3 april 2012 at 19:36

    Leuk om te lezen Heleen! Ik heb er inderdaad wel over zitten denken, maar nog niet de moeite gedaan om iets te zoeken. Bij ons wordt er traditioneel op 2e Paasdag gekookte eieren gegeten, gevolgd door dikke rijstepap met rozijnen en dan een sinaasappel. Schijnt in deze streek wel van oudsher gebruikelijk te zijn.

      Corina(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      3 april 2012 at 21:08

      Apart en lekker! Waar woon je dan?

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  6. Anonymous zegt

    3 april 2012 at 15:02

    pff weet iemand iets leuks om te eten op 2de paasdag (avondeten)

    x alvast bedankt

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      5 april 2012 at 11:49

      Wij aten vroeger altijd spinazie taart met verstopte eieren. Het heeft volgens mij ooit in de allerhande gestaan, maar ik kan het nu niet op internet vinden. Het was een hartige taart met bladerdeeg bodem en rand en er zal ook wel iets van kaas of losgeklopt ei in hebben gezeten om de spinazie smaak te geven aan elkaar te plakken, maar dat kan ik me niet meer herinneren en je bent er als kind ook niet mee bezig. Tussen de spinazie in de taart gaan gekookte eieren en alles wordt afgedekt met bladerdeeg. Het bladerdeeg is natuurlijk ook door iets anders te vervangen, maar het is er wel lekker bij.

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    3 april 2012 at 07:32

    Mooi om zo bewust bezig te zijn met eten rond het pasen!, wel wat anders dan een gedachteloos (vr)eetfestijn..;-)
    heb je ook recepten van die holle koekjes?, lijkt me leuk om samen met de kinderen te maken

    groet Hanneke

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      3 april 2012 at 09:41

      Bij deze de vertaling van alleen het recept van de holle koekjes. Op de webpagina waar ik naar link (klik op Paasverhaal koekjes) vind je de Bijbelteksten en uitleg over wat je met de kinderen kan doen. Ik neem aan dat dit redelijk duidelijk is. Mocht je toch knel komen te zitten, dan hoor ik het graag!

      200 gram pecannoten
      1 tl azijn
      3 eiwitten
      Snuf zout
      225 gram suiker
      Aflsuitbare plastic zak (van Zip-Loc)
      Houten lepel
      Plakband
      Bijbel

      Verwarm de oven op 170 graden.
      Doe de pecannoten in de plastic zak en laat de kinderen ze kapot slaan met de houten lepel.
      Doe de azijn in een kom en laat de kinderen het ruiken.
      Voeg de eiwitten toe.
      Voeg zout toe.
      Voeg nu suiker toe.
      Klopt de eiwitten tot ze stijf zijn.
      Roer hier voorzichtig de gebroken noten door en verdeel het mengsel in kleine hoopjes (1 tl) op een bakplaat met bakpapier.
      Zet dit in de oven, doe de deur dicht en zet de oven uit.
      Naar bed! 😉
      Op Paasmorgen open je de oven en kan iedereen een koekje krijgen. Rond het verhaal af.

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Olga zegt

      3 april 2012 at 14:39

      Ik ben zelf niet gelovig, mijn man wel. Het is dus altijd een beetje schipperen. Voor de 2e keer al valt het vieren van verjaardag van dochter en mijzelf samen met Pasen. Mijn man man, zijnde organist, is nauwelijks thuis is deze week. Zo komt er van het bewust vieren van het paasfeest niet zo veel terecht. Wel verfen en zoeken we altijd eitjes. Alvast fijne paasdagen.

        Olga(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Ontvang een gratis e-boek

Partners

greenpan banner kortingscode

Tags

amandelmeel antioxidanten appel banaan budget chocola Chocolade citroen collageen courgette curry dadels eieren fermenteren geitenkaas gember give away glutenvrij groenten Havermout kaneel kangen water Kerst keuken kip knoflook kokos kokosmeel kokosmelk kokosolie kurkuma melkkefir muesli ontbijt pompoen probiotica quinoa rabarber salade smoothie soep spinazie walnoten winactie yoghurt

Copyright © 2019 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

This site uses cookies: Find out more.