• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

5 Ontstekingsremmende Voedingsmiddelen

geschreven door Heleen Quantrill 16 Reacties

Tekenen van Ontstekingen

Als je last hebt van ontstekingen, zijn er genoeg medicijnen en pijnstillers op de markt zoals steroïden en NSAID’s (bijv. ibuprofen) die snel verlichting kunnen geven. Helaas lossen deze middelen het onderliggende probleem niet op. En als dit soort middelen te frequent gebruikt worden, kunnen ze zelfs het immuunsysteem verzwakken en meer ontvankelijk maken voor ernstiger dingen.

Daarom is het ook een goed idee om op natuurlijke wijze het genezingsproces van een ontsteking te bevorderen. Door middel van voeding natuurlijk! Hieronder een overzicht van 5 Ontstekingsremmende Voedingsmiddelen.

Kelp Ontstekingsremmend

1. Kelp

Kelp zeewier zoals kombu bevat een stofje genaamd fucoidan. Dit stofje dat veel voorkomt is bruine algen en verschillende soorten zeewier is de laatste paar jaar vaak gelinkt met ontstekingsremmende eigenschappen. Het zou een positieve uitwerking hebben bij zowel acute als chronische ontstekingen. Zeewier in het algemeen komt meer en meer in de belangstelling te staan als erg gezonde groente. Kies het liefst voor zeewier dat gewonnen wordt uit schone zeegebieden.

Let op: Zeewier snacks zijn geen goeie vervanger voor vers zeewier. Tenzij je het zelf maakt, zijn commerciële snacks vaak gefrituurd in goedkope plantaarde olie en/ of bevatten smaakversterkers. Let hier dus op!

Gember Ontstekingsremmend

2. Gember

Gember bevat vele fytonutriënten genaamd gingerol en shoagol die ontstekingsremmend werken bij zowel acute als chronische ontstekingen. Meer gember toevoegen in je voedingspatroon, kan dus helpen om ontstekingen onder controle te krijgen. Een lekker en eenvoudige manier is om een schijfje verse gember aan je kruidenthee toe te voegen. Gember werkt niet alleen bij ontstekingen, maar helpt ook bij misselijkheid en spijsverteringsklachten. Plus, je kan het heel goed invriezen. Handig dus als je er steeds maar een klein beetje van nodig hebt.

Zalm Ontstekingsremmend

3. Omega-3 vetzuren

EPA en DHA zijn de laatste paar jaren steeds meer in de belangstelling komen te staan. Niet alleen vanwege hun gunstige invloed op de hersenfunctie, maar ook vanwege ontstekingsremmende eigenschappen. Zozeer dat het zelfs beter werkt dan NSAIDS (ontstekingsremmende pijnstillers als ibuprofen) als pijnbestrijder. Goeie en bruikbare bronnen van Omega-3 zijn wilde zalm, makreel, haring, biologische eieren en vlees van wilde dieren of graasdieren. Zaden en pitten bevatten ook Omega-3, maar in een iets andere vorm namelijk ALA. De omzetting van ALA naar DHA die nodig is om dit type Omega-3 beschikbaar te maken voor mens, gaat erg moeizaam. Dus hoewel chiazaad, lijnzaad en andere pitten en zaden Omega-3 bevatten, is het niet gezegd dat dit dus ook volledig opgenomen wordt. Dit hangt weer af van hoeveel Omega-6 vetzuren er gegeten wordt.

Avocado Ontstekingsremmend

4. Avocado

Avocado’s bevatten erg veel carotenoïden zoals alpha-caroteen, beta-caroteen, luteine, zeaxtansantine en vele anderen. En deze stoffen worden sterk gelinkt met ontstekingsremmende eigenschappen, omdat carotenoïden de cellen beschermen tegen oxidatie, en schade van oxidatie herstellen. Antioxidant dus. Ik weet dat veel van jullie al regelmatig genieten van de romige smaak en textuur van avocado in toetjes en smoothies, maar wisten jullie ook dat avocado in een groenteschotel of -dip als salsa of salade, de opneembaarheid van de vitaminen en mineralen uit die groenten, verhoogt? Avocado maakt het als het ware eenvoudiger voor het lichaam om vitaminen en mineralen op te nemen. Dus wat eet je voortaan bij je maaltijd? Juist.

Groene thee Ontstekingsremmend

5. Groene thee

Groene thee wordt al lange tijd geroemd om de vele gezonde eigenschappen, waaronder het remmen van ontstekingen en remmen van de groei van kankercellen. Groene thee bevat een hele waslijst aan zogenaamde polyfenolen, stoffen die specifieke werking hebben op verschillende vlakken. Dagelijks vijf kopjes groene thee drinken zou nodig moeten zijn om te kunnen profiteren van deze goede eigenschappen.

Wat wij vanavond eten? Gestoomde zalm met gember en zeewiersalade met avocadodressing, afgerond met een kop groene thee. En jullie?

© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Spaghetti Pompoen klaarmaken doe je zo!Spaghetti Pompoen klaarmaken doe je zo!
  • Comfort Food: Kokos Kip CurryComfort Food: Kokos Kip Curry
  • Romige Ricotta CourgettiRomige Ricotta Courgetti
  • Amandelmeel FeestbroodAmandelmeel Feestbrood
  • Budget Dag 14: Weekmenu en Zelf DoenBudget Dag 14: Weekmenu en Zelf Doen
Bijgewerkt op 9/12/21

Categorie: Gezondheid Algemeen Tags: Ontstekingsremmende Voedingsmiddelen

Reacties

  1. Elske zegt

    om

    Ik mis nog kurkuma in het rijtje!

    Een grote ontstekingsremmer waar al veelbelovende wetenschappelijke onderzoeken naar zijn gedaan (Pubmed).

    Wel tegelijk innemen met een vet (b.v. kokosolie) en zwarte peper voor betere opname. Bijvoorbeeld in de vorm van golden paste.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Kurkuma is zo zeer ontstekingsremmend dat het een eigen artikel verdient 🙂

      https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/kurkuma-bij-pijn-en-ontstekingen/

      Beantwoorden
  2. reina mooij zegt

    om

    klopt omega 6 bevordert ontstekingen. reina

    Beantwoorden
  3. reina mooij zegt

    om

    Auk van Hilten,

    klopt omga 6 bevordert ontstekingen. reina

    Beantwoorden
  4. Auk van Hilten zegt

    om

    Sorry, maar volgens recent onderzoek is omega-6 helemaal niet zo gezond. Zonnebloemolie is rijk aan omega-6, net als margarines en halvarines maar ook veel vlees bevat omega-6. Omega-3 is beter… dat zit in lijnzaadolie en vette vis als makreel en haring.

    Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    om

    Omega-6-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Het bekendste omega-6-vetzuur is linolzuur, dat vooral veel voorkomt in plantaardige oliën. Deze meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een gunstig effect op het cholesterolgehalte en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten.

    groetjes Ivana

    Beantwoorden
  6. Anonymous zegt

    om

    help me ff!
    vraagje; waar zit ook al weer veel omega 6 in?
    Gr. Amy

    Beantwoorden
  7. Tolunay D zegt

    om

    Gember&kurkuma thee, heerlijk !
    Zo simpel, kruiden&specerijen hier, visje hier visje daar..
    Geprakte Avocado met 2 teentjes knoflook en keltisch zee zout, hmm !
    Knoflook hoort ook in het rijtje dat je elke dag zou moeten eten.

    groetjes,

    Beantwoorden
    • reina mooij zegt

      om

      helemaal goed, knoflook tegen schimmels, kurkema en gember, tegen ontstekingen, advocado, ook , en tegen meer dingen, doe je goed reina.

      Beantwoorden
  8. Coby zegt

    om

    Wat ik tot voor kort ook niet wist en heel veel uitmaakt voor de smaak is dat je groene thee met 70-80 graden water moet opgieten i.p.v. 100 graden gekookt water. Sindsdien drink ik meer groene thee.

    Beantwoorden
  9. Lot zegt

    om

    Ja het maakt echt verschil hoe je groene thee zet. Ik drink het in de loop van de ochtend en middag en heb dan minder snel last van hongergevoel. Eet verder prima maar snel teveel, altijd grote eter geweest en dat is niet handig als je wilt afvallen.

    Beantwoorden
  10. Lot zegt

    om

    Groene thee vond ik nooit erg lekker tot ik de chinese manier van theezetten leerde. Ik doe de thee in thee-ei, water van de kook af opgieten tot het net onderstaat, laat het 10 minuten weken, gooi het vocht weg en dan weer nieuw water erop. Nu is die muffe gronderige smaak weg en giet ik water op tot het te slap wordt. Meestal met verse gember maar ik heb ook gember uit de toko die gebruikt wordt voor sushi als afwisseling.

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Goeie tip! Die gronderige smaak die je beschrijft, proef ik ook en vind ik ook niet lekker. Mijn man is wel erg gek op groene thee en vraagt steeds of ik ook wil. Zal deze methode eens proberen en het verkopen als DE manier van groene thee drinken, daar is ‘ie wel gevoelig voor 😉

      Thanks!

      Beantwoorden
  11. annie laumen zegt

    om

    Hoi hoi

    Meestal drink ik s’middags voordat ik ga werken
    gember thee
    De gember rasp ik en doe ik in een thee-ei
    5-10 minuten laten staan
    Heerlijk!!!!
    Goed stukje Heleen

    Grt Annie

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Makreelsalade met Appel, Rucola en Ei - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] alternatief is voor bijvoorbeeld zalm omdat het ten eerste een stuk goedkoper is en ten tweede meer Omega-3 bevat. Cheap Omegas noem ik het nu […]

    Beantwoorden
  2. Dit is de invloed van je Darmen op je Humeur - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Hier vind je vijf ontstekingsremmende voedingsmiddelen om in je eetpatroon op te nemen. Ook knoflook kan een goed idee zijn als je last hebt van ontstekingen. Lees je ook in over verschillende soorten vetzuren en hun invloed op ontstekingsprocessen in ons lijf.  […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in