Heerlijk, cruesli. Knapperig, zoet… ik heb het vaak genoeg direct uit de doos gegeten. Maar als je bewust wordt van wat er voor extra (onnodige) ingrediënten er vaak toegevoegd worden, vergaat de eetlust je al gauw. Maar wist je dat cruesli heel eenvoudig zelf te maken is? Plus je kan het aanpassen aan je eigen smaak, voorkeur en voorraad. Ideaal dus als je een lekker ontbijt én een lekkere snack wilt maken.
Maar zoals ik al zei, je kan dit recept helemaal naar eigen smaak aanpassen. Ik heb altijd wel zakjes met gedroogd fruit, pitten en noten in huis. Ik neem ze ook eigenlijk altijd wel mee als ik in de winkel ben, dus om de zoveel tijd móet ik haast wel cruesli of muesli maken, om die enorme voorraad noten en pitten een beetje in te dammen. Voel je dus vrij om één of meerdere ingrediënten van de onderstaande lijst te vervangen.
Moerbei en Goji Cruesli
500 gram
150 gram boekweit- of havermoutvlokken
40 gram zonnebloempitten
40 gram pompoenpitten
50 gram hennepzaad
50 gram paranoten
2 el amandelschaafsel
2 el lijnzaad
50 gram goji bessen
50 gram moerbei bessen
2 eiwitten
50 gram oerzoet of ander zoet naar keuze
Optioneel: 1 el Pompoen Specerij Mix
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch)
- Meng in een ruime kom alle ingrediënten, behalve de lijnzaad, goji en moerbei bessen.
- Roer net zolang totdat de eiwitten alles bedekken.
- Verdeel het mengsel op een bakplaat met bakpapier en bak in 20 minuten goudbruin.
- Roer halverwege om.
- Haal uit de oven en laat even afkoelen.
- Roer de goji en moerbei bessen erdoor en doe de cruesli in een pot.
- Serveer met ijskoude melk naar keuze.
Tip: Kijk eens bij Gezonde Noten Kopen voor een groot deel van deze ingrediënten!
© 2010-2015 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Petra Vis zegt
Wat heerlijk! Net gemaakt. Het is alsof je snoept tot in de hoogste graad!!! Ik heb er nog wat gedroogde mangostukjes door gedaan….
Margriet zegt
Hoi Heleen, ik lees hier dat je moerbei kunt eten. Wij hebben een pracht moerbei boom in de tuin met een prachtige houten bank om de gehele boom heen. De merels hebben ze al vele jaren al lekkernij , dus wij kunnen ze ook gaan oogsten. Groeten Margriet Buijsman Emmeloord
Heleen Quantrill zegt
Hoi Margriet,
Wat leuk! Ik heb nog niet eerder van iemand gehoord dat ze een heuse moerbei boom hadden, en dan hoor ik het van jou en dan ook zo dichtbij! Stuur wat foto’s toe als je gaat oogsten enzo, als je wilt. Zou ik erg leuk vinden!
Groetjes
Heleen
adrielle de hoog zegt
Ik doe de moerbeien, incabessen, cranberries en chiazaad ook altijd door de notenkoek. Heerlijk! maar rauw zal er ongetwijfeld meer voedingswaarde inzitten.
Astro zegt
Klinkt super lekker. Waar bewaar je dit het beste in en hoe lang blijft het goed?
Fabienne Verkoulen zegt
Eigen cruesli is zoooo lekker. maandag twee potten gemaakt en ik snoep er af en toe een lepeltje van. Naast havervlokken gaan er bij mij spelt-, tarwe-, gerstvlokken (ong. 500 gram) in, daarnaast veel gemengde noten, specerijen (koekkruiden) en na het bakker (35 minuten) gaan er stukje abrikoos, gojibessen, maisvlokken en cacaonibs doorheen (of dat wat ik in huis heb). De eiwitten en oerzoet doe ik niet, maar ong. 4 el kokosolie gemengd met ahorn/dadelsiroop of honing werkt ook.
Kortom er zijn een heleboel manieren, maar allemaal komt het neer op je eigen gezonde home-made cruesli, mmmmm