• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Gezondheid Algemeen
  • Recepten
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Mineralen deel 3: Zink

3 mei 2012 geschreven door Heleen Quantrill 10 Reacties

Deze week deel 3 in de mineralenserie. Dit keer gaat het over zink. 

Zink is eigenlijk geen mineraal maar een spoorelement  en onmisbaar in het lichaam omdat het veel belangrijke functies heeft. Het bevordert de werking van honderden enzymen in het lichaam, is betrokken bij de aanmaak van verschillende hormonen en onderhoudt de cellen.

Zink is onmisbaar voor de groei, de eierstokken, genezing van wonden, het reuk- en smaakvermogen en de geestelijke gezondheid om maar wat te noemen.

Symptomen bij een tekort

Omdat er relatief weinig  voedingsmiddelen worden gegeten waar veel zink in zit komen tekorten vaak voor.  En zo’n tekort kan leiden tot een hele lijst van klachten variërend van een verkoudheid die maar niet wil overgaan tot het slecht genezen van wonden.

De witte vlekjes op de nagels is niet een kalkgebrek zoals wel wordt beweerd maar een zinktekort. Ze verschijnen vaak na een infectieziekte. Deze vlekjes verdwijnen weer als er genoeg zink in het lichaam aanwezig is.

Zink is een echt ‘mannenmineraal’.  Het verhoogt de potentie en de geslachtsdrift bij mannen. Het is onmisbaar voor de teelballen en de zaadproductie.  Bij elke zaadlozing wordt er veel zink ‘verbruikt’. Het kan dus zinvol zijn om daar ‘rekening mee te houden’. Zink kan onvruchtbaarheid en impotentie voorkomen.

Voor vrouwen is het belang van zink ook niet uit te vlakken. Ze hebben het nodig voor de eierstokken en ter voorkoming van een postnatale depressie.
Het dragen, baren en zogen van een kind eist een zware tol van het lichaam van een vrouw en als de moeder al wat tekorten opgelopen heeft (een baby in wording onttrekt veel grondstoffen aan de moeder) kan als gevolg daarvan een depressie ontstaan.  Een vit. B-complex samen met zink  en meer eiwitten in de voeding neemt over het algemeen de klachten weg.
Zink met vit.B-6 en vit. E  wil ook nog wel helpen tegen striae op buik en heupen.

Er zijn nog meer zaken waar zink een rol in speelt.

  • Zink houdt de smaak en de reuk in stand. Als je weinig smaak, en dus ook weinig reuk hebt zal zink daar zeker bij helpen. 
  • Samen met vit. C en het mineraal selenium werkt zink heel erg goed bij een verkoudheid die maar niet over wil gaan. Het verhoogd de weerstand en zo word je minder vatbaar voor infecties. 
  • Verder zou zink kunnen helpen bij haaruitval, acne en andere huidaandoeningen. 
  • Het wordt zelfs gebruikt bij de behandeling van reumatoïde artritis. 
  • Het bespoedigt ook het genezingsproces van in- en uitwendige verwondingen. 
  • Ook helpt het bij verminderen van de cholesterolafzettingen. 

Hoeveel zink hebben we nodig?

De aanbevolen hoeveelheid zink voor volwassenen is 10 tot 30 mg. Per dag.
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kunnen wel wat meer hebben.
Mensen die veel zweten verliezen wel 3 mg. zink per dag.  Houd daar rekening mee.

Natuurlijke bronnen

Zink zit voornamelijk in alles wat uit de zee komt, dus vis, schaal- en schelpdieren.
Oesters bevatten veel zink, maar die eten we niet zo vaak. Verder het zit ook in haring en sardientjes, eidooiers en (lams) vlees, groente en paddenstoelen,  pompoenpitten en sesamzaad.

NOOT:
Het is in Nederland slecht gesteld met de algemene inname van mineralen omdat dit steeds moeilijker is om via de voeding binnen te krijgen. Dit heeft o.a. te maken met de verarming van de landbouwgrond en vervuiling. Een supplement kan in dat geval een uitkomst bieden.
Huismerksupplementen die verkocht worden in de supermarkt of drogisterijen zijn niet aan te bevelen. Ze zijn te laag gedoseerd en bevatten vaak stoffen (oxide) die slecht of niet door het lichaam worden opgenomen. Een goede zink verbindingen zijn bijvoorbeeld picolinaat of gluconaat. Gluconaat wordt over het algemeen iets beter verdragen in de maag vanwege de samenstelling. Picolinaat wordt beter opgenomen door het lichaam. Qua werking is er geen verschil. Met andere woorden: bij tekorten zijn beide vormen even geschikt om aan te vullen.

Volgende week deel 4: Selenium en Kalium

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Hazelnoot Chocolade ‘Duimkoekjes’Hazelnoot Chocolade ‘Duimkoekjes’
  • Wat is Voorjaarsmoeheid en wat kun je er aan doen?Wat is Voorjaarsmoeheid en wat kun je er aan doen?
  • Kokos Tapioca CustardKokos Tapioca Custard
  • Havermeel BananenbroodHavermeel Bananenbrood
  • Budget Dag 2: Weekmenu & SchooltraktatieBudget Dag 2: Weekmenu & Schooltraktatie
Bijgewerkt op 12/05/14

Categorie: Gezondheid Algemeen

Reacties

  1. Martina zegt

    4 mei 2019 om 20:46

    Ik heb een verpakking zinkgluconaat uitgeprobeerd. Het is weer hetzelfde als bij andere soorten zink, ik word er misselijk Campen. Zinkpicolinaat is het enige wat ik verdraag met mijn chronische gastritis. En ik moet er wel bij eten, in ieder geval. Dus ik kan niet beamen dat gluconaat beter wordt opgenomen. Daar is maagzuur voor nodig. Bij een gebrek aan maagzuur lijkt picolinaat beter te zijn. Juist door die kwaal kom ik nutriënten tekort.

      Martina(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  2. Catharina zegt

    3 mei 2016 om 10:13

    Ik heb net de ontbijtrecepten ontvangen. Ze lijken me heerlijk, maar het valt me op dat het veel te grote hoeveelheden zijn voor een persoon. Voor hoeveel personen zijn de recepten bedoeld? Daarnaast zijn de ingrediënten vaak erg duur.

    vriendelijke groet,

    Barbara

      Catharina(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. Esther zegt

    14 april 2016 om 23:11

    Ik las laatst juist dat zinkmethionine het beste door je lichaam wordt opgenomen:

    Zinksuppletie
    Aan methionine gebonden zink bindt, in tegenstelling tot het zink in bijvoorbeeld zinkorotaat of zinkcitraat, niet aan fytaat, oxalaat en tanninen. Zinkmethionine wordt, in tegenstelling tot klassieke zinkpreparaten, meteen via specifieke receptoren aan het begin van de dunne darm opgenomen. De aanwezigheid van het aminozuur methionine waarborgt een uitstekende opname.
    Methionine is het aminozuur dat het beste door het lichaam wordt opgenomen.

    http://www.naturafoundation.nl/monografie/Zink_zinkmethionine.html

      Esther(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Anonymous zegt

    20 december 2013 om 13:05

    Hallo Heleen,
    Je geeft aan dat men 10-30 mg pd mag gebruiken. Voedingscentrum en nog wat andere bronnen geven aan voor vrouwen max 9 mg pd, omdat voor langere tijd hogere zinkinname tot kopertekort en bloedarmoede zou kunnen leiden. Zelf gebruik ik Solgar 30 mg tabletten. Hoe weet je de gezonde bovengrens? Dank je vast! Xandra

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    2 juli 2012 om 18:44

    Hallo Anoniem,
    Hoeveel mg zink verlies je dan per ejaculatie? En wat is te veel sex? Zeg maar hoeveel sex is te veel sex? En hoevaak mag je het doen zodat je geen zink tekort krijgt.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      3 juli 2012 om 07:16

      Als jij een zink supplement dagelijks inneemt, bouw je een prima buffer op om regelmatig sex te kunnen hebben.

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  6. Richard zegt

    3 mei 2012 om 14:05

    Bij elke zaadlozing wordt er veel zink ‘verbruikt’. Het kan dus zinvol zijn om daar ‘rekening mee te houden’.
    Wat bedoel je daar eigenlijk mee?

      Richard(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      3 mei 2012 om 16:56

      Hallo Richard,

      Sperma bestaat voor een groot gedeelte uit eiwitten en zink. Als je vaak een zaadlozing hebt kun je een tekort aan zink krijgen. Daar ‘rekening’ mee houden betekend dan zoveel als ‘zorg dat je goed in de zink zit’
      Dit kun je doen door zinkrijke voeding te eten of met een supplement.

      Groet van Jeanette

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  7. izerina zegt

    3 mei 2012 om 13:00

    Weer wat geleerd. Bedankt,Izerina

      izerina(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  8. Linda zegt

    3 mei 2012 om 07:12

    Bedankt weer voor de nuttige informatie! Ik wist niet dat daar de witte plekjes op je nagels vandaan komen. Maar gelukkig heb ik net gisteren heerlijke vis gegeten!

      Linda(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2021 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

Copyright © 2021 · Daily Dish Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze site maakt gebruik van glutenvrije koekjes. Klik hier voor meer info.