• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Magnesium in voeding: Is het voldoende?

geschreven door Heleen Quantrill 3 Reacties

Magnesium

Magnesium is de nummer 3 van de meest voorkomende (en in mijn ogen belangrijkste) mineraal in het menselijk lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 verschillende processen en een tekort komt veel vaker voor dan je zou denken.

Als je geconstateerd hebt dat je een tekort hebt, is het een goed idee om je voedingspatroon zodanig aan te passen dat je gedurende de dag genoeg magnesium binnenkrijgt.

Hoeveel Magnesium heb je nodig?

De Gezondheidsraad heeft de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vastgesteld op 300 mg voor vrouwen en 350 mg voor mannen. Maar nu bleek uit de Nederlandse voedselconsumptiepeiling dat tussen 2007 en 2010 16 – 35% van de volwassenen een magnesiuminname heeft beneden de gemiddelde behoefte. Voor jong volwassenen is dit 57 – 72%, voor kinderen van 13 tot 19 jaar 10 – 19%. (Bron)

Ik neem voor het gemak aan dat deze cijfers in de afgelopen negen jaar niet heel veel veranderd zijn. Waarom? Omdat de hoeveelheid magnesium in planten en granen blijft dalen. (Bron)

Magnesium in Voeding

Desondanks is het een goed idee om ervoor te blijven zorgen dat je voedingspatroon rijk is aan magnesiumrijk voedsel. Magnesium vind je veel in (blad-)groenten, bananen, abrikozen, pruimen, avocado, noten en zaden, maar ook in vis, waaronder zalm, makreel en heilbot. Peulvruchten, boekweit en haver bevatten ook magnesium.

Vis en vlees bevat dus ook magnesium en hoewel de hoeveelheid daarvan minder is dan in de plantaardige vorm, is het gebonden aan voor het menselijk lichaam bekende stoffen. Hierdoor is de opname van dierlijk magnesium eenvoudiger voor het menselijk lichaam en heb je er per saldo dus minder van nodig dan bij planten en granen. (Bron)

Maar met bijvoorbeeld 200 gram spinazie ben je er dus nog niet; dit bevat namelijk zo’n 160 mg magnesium. Dit onderschrijft het belang van gevarieerd eten. Blijkt dat je een zodanig tekort hebt dat je het met voeding alleen niet redt, dan is een goed gedoseerd magnesiumsupplement in een vorm die goed opneembaar is (bijvoorbeeld Liposomale Magnesium) zeer raadzaam.

Natuurlijke Bronnen van Magnesium in Voeding

  • Cacao: 64mg per 30 gram
  • Avocado: 58mg per medium avocado
  • Cashewnoten: 82mg per 30 gram portie
  • Zwarte bonen: 120mg per 150 gram
  • Tofu: 53mg per 100 gram
  • Pompoenpitten: 150mg per 30 gram portie
  • Boekweit: 65mg per 30 gram droog gewicht
  • Zalm: 53mg per 180 gram
  • Heilbot: 91mg per 75 gram
  • Banaan: 37mg per flinke banaan

Een smoothie van banaan, avocado en verse spinazie, een portie cashewnoten en een blokje pure chocola en ’s avonds heilbot of zwarte bonen als hoofdrolspeler in je avondeten levert dus op zich best een leuke hoeveelheid magnesium op gedurende de dag!

Conclusie

Dagelijks voldoende magnesium binnenkrijgen is belangrijk voor een algehele goede gezondheid. Stress, roken, overmatig alcohol of frisdrank consumptie, chronische aandoeningen, ouderdom, zwangerschap en fanatiek sporten hebben allemaal negatief invloed op de magnesiumbehoefte. De ADH is in deze gevallen dan te kort.

Hoewel de hoeveelheid beschikbare magnesium in onze voeding afneemt, zijn er nog altijd genoeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Mocht er evengoed een verhoogde behoefte zijn, dan is een natuurlijk supplement een prima manier om dit aan te vullen.

Ook leuk om te lezen!

  • Magnesiumsuppletie: Wanneer heb je Welke vorm nodig?Magnesiumsuppletie: Wanneer heb je Welke vorm nodig?
  • Hoe weet je of je een Magnesiumtekort hebt?Hoe weet je of je een Magnesiumtekort hebt?
  • Mineralen Drieluik deel 1 – MagnesiumMineralen Drieluik deel 1 – Magnesium
  • Een Gezonde Nachtrust in de ZomerEen Gezonde Nachtrust in de Zomer
  • Wat zijn Nootropica en waarom zijn ze interessant?Wat zijn Nootropica en waarom zijn ze interessant?
Bijgewerkt op 1/06/21

Categorie: Gezondheid Algemeen, Supplementen Info Tags: magnesium, magnesium in voeding, magnesiumtekort

Trackbacks

  1. Magnesiumsuppletie: Welke vorm en Wanneer? | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] komt ook in voeding voor en over het algemeen wordt aangeraden om het op die manier binnen te krijgen. Er zijn helaas […]

    Beantwoorden
  2. 10 Verschillende Soorten Magnesium: Welke gebruik je waarvoor? schreef:
    om

    […] Magnesium is een belangrijk mineraal dat je lichaam gebruikt voor meer dan driehonderd processen. Je kunt wel zeggen dat vrijwel alles in je lichaam voor een goede werking afhankelijk is van dit mineraal. Denk aan je hartritme, bloeddruk en je suikerspiegel. Er zijn zeker tien soorten magnesium. Welke soort is het beste voor welk gezondheidsdoel?  […]

    Beantwoorden
  3. Magnesium is een essentieel Mineraal - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] magnesium op aan het einde van de dunne darm. De opname van magnesium uit de voeding varieert. Het hangt af van de hoeveelheid die in de voeding zit. Hoe meer er in de voeding zit, hoe lager het percentage dat het lichaam opneemt. Magnesium komt […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in