Langzaam gegaard buikspek met een krokant korstje – Zo doe je dat!
Het is volop barbecue-seizoen! Simon is een verstokte bbq-er en grijpt elke gelegenheid aan om de Weber aan te steken. Hij is 16 december jarig en we hebben inmiddels meerdere keren met zijn verjaardag de barbecue aangehad. Zelfs met Kerst een keer! Hoe dan ook, wij zijn die standaard gesorteerde vleespakketten bij de supermarkt echt al lang ontgroeid. Barbecueën draait bij ons om ‘low&slow’, lekker relaxen met vrienden of saampjes, wat te drinken er bij en even de wereld aan ons voorbij laten gaan.
Tegenwoordig gebruiken we de barbecue om grotere stukken goed vlees langzaam te garen. Bijvoorbeeld een flink stuk buikspek. De barbecue gaat dan ’s ochtends al aan en ik zorg dat het vlees zorgvuldig voorbereid en ingewreven is met olie en kruiden. De buikspek gaat op het vuur, deksel er op en we ‘negeren’ het voor een flink aantal uur. Het resultaat is langzaam gegaard buikspek dat boterzacht is met een heerlijk krokant korstje. Perfect met een glas zelfgebrouwen Engels bier er bij! 🙂
Als je geen barbecue hebt en/ of echt geen zin hebt om zo lang de barbecue aan te hebben, dan kan dit ook prima in de oven. De truc blijft om er de tijd voor te nemen en het buikspek op een lage temperatuur zijn ding te laten doen.
Overigens is langzaam gegaard buikspek niet het enige vlees dat zich uitstekend leent voor langzaam garen. Check deze link voor nog meer inspiratie!
Langzaam Gegaard Buikspek met Krokant Korstje
Ingrediënten
- 1,5 kilo buikspek
- 5 el olijfolie
- 3 tl grof zout
- versgemalen zwarte peper
- 2 tl venkelzaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Wrijf de buikspek droog en maak inkepingen in het spek.
- Wrijf het vlees in met de olijfolie en bestrooi royaal met zout, peper en de venkelzaadjes.
- Leg het vlees in een ovenschaal in de oven en laat het vlees gedurende 3 uur langzaam garen.
- Haal het vlees uit de oven en giet het vet af - bewaar dit! Erg lekker om vlees in te bakken! Draai de oven lager naar 140 graden en zet het buikspek terug in de oven. Laat nog een uur garen.
- Om het knapperige korstje te krijgen, draai je op het laatst de oven flink op naar 220 graden en rooster je de buikspek in 20 minuten knapperig.
- Snijd de buikspek aan en serveer bijvoorbeeld met coleslaw en zoete aardappelpuree!
Laat een reactie achter