• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Kokosolie

geschreven door Heleen Quantrill 11 Reacties

Op veler verzoek (je weet wie je bent!) nu een stukje over kokosolie. De vragen die ik kreeg waren waar ik het vandaan haalde, welke soorten en verschillen er zijn en waar het zoal voor te gebruiken is. Nu wil ik het deze keer niet hebben over de uitwendige voordelen. In mijn stukje over de zalf met bijenwas staat al iets daarover geschreven en er zullen nog zeker andere stukjes komen, want ik vind het ook voor het lichaam een superproduct.

Zelf gebruik ik een grote 4,2l pot ontgeurde, biologische kokosolie van Kokovita. Deze koop ik bij vegashopping.nl, maar er zijn ook andere leveranciers. Gewoon zoeken op kokovita en je vindt er legio. Mijn moeder gebruikt eigen altijd een niet ontgeurde kokosolie omdat zij de geur en smaak van kokos bijzonder smakelijk vindt. Dit betekent wel dat deze duurder is, maar omdat hij niet bewerkt is (let op extra vergiene) heb je alle profijt van de vele goede eigenschappen van kokosolie.

Wat zijn deze eigenschappen dan?
Allereerst is het het soort vet. Kokosolie is een verzadigd vet. Nu zijn er vele boze tongen die beweren dat verzadigd vet de grote boosdoener is met betrekking to hart- en vaatziekten. Hiermee worden alle verzadigde vetten, zowel de plantaardige als de dierlijke, over een kam geschoren en gaat men aan een aantal heel bijzondere eigenschappen van kokosolie voorbij. Verzadigd vet zou het slechte cholesterol toe laten nemen, waardoor het risico op hartaandoeningen verhoogd zou worden.

Wetenschappelijk bewijs laat een heel ander beeld zien:

  • Regelmatige consumptie van kokosolie houdt de bloedvaten juist gezond en herstelt ‘zieke’ bloedvaten.
  • Het lichaam heeft veel omega 3 vetzuren nodig voor opbouw en herstel van verschillende organen. Nu is gebleken dat deze omega 3 makkelijker wordt opgenomen, als deze uit kokosolie komt.
  • Er zijn ook studies waaruit blijkt dat het regelmatige gebruik van kokosolie kan helpen bij het afvallen.

Voedingswaarde van kokosolie per 100ml:
» Energie: 860 kcal

» Eiwit: 0 gram
» Koolhydraten: 0 gram
» Vetten: 100 gram
» w.v. verzadigd: 92 gram
» w.v. enkelvoudig onverzadigd: 6 gram
» w.v. meervoudig onverzadigd: 2 gram
» Vezels: 0 gram
» Natrium: < 0,01 gram

Gebruik in de keuken
Zelf gebruik ik de kokosolie zowel koud als om in te bakken. Ik frituur er zelf niet in, wij gebruiken ossenwit. Het nadeel is dat het erg bruist en daarom nogal een rommel maakt als je patat wil bakken. Om in een koekenpan een ei of pannenkoeken te bakken is geen probleem. Ik gebruik het om kipstukjes in te bakken, om een soep te verrijken of in plaats van boter in bakrecepten. Ik geef het ook steeds als alternatief in mijn receptenboek. Voor mensen die stevige darmproblemen hebben, kan boter ongemak veroorzaken. Kokosolie is dan een prima alternatief.
Rauw of koud gebruik ik het om een boterham te besmeren voor de kinderen of om snoepjes mee te maken met chocola en fruit.

Variaties
Zoals ik al eerder aangaf zijn er verschillende variaties op de markt. Elk met een ander prijskaartje en sterkere of minder sterkere gezondheidseigenschappen. Maar zelfs de ontgeurde kokosolie heeft nog voordelen boven boter en zeker boven de geraffineerde olie en vetten die je kant en klaar in de winkel kan kopen. Als je op het internet zoekt op kokosolie, kom je al deze informatie tegen. Er zijn zelfs kokosolie abonnementen waarbij je een bedrag op voorhand betaald, maar waarmee de prijs per liter extra vergiene kokosolie op zo’n 15 a 16 euro uitkomt. Zeer de moeite waard voor diegenen die veel kokosolie gebruiken en niet na elke pot opnieuw willen bestellen en daarmee de verzendkosten voor hun kiezen krijgen.

Een link met veel verschillende soorten kokosolie, klik hier.

Dit zijn zo mijn eerste bevinden rond kokosolie. Ik weet zeker dat er nog veel meer zijn. Ik zal binnenkort een stuk schrijven over wat je zoal uitwendig met kokosolie kan doen.

Waar gebruiken jullie kokosolie nog meer voor? Welke weetjes hebben jullie ter ore gekregen? Laat het horen!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Handige Kokosproducten om in de Voorraadkast te hebbenHandige Kokosproducten om in de Voorraadkast te hebben
  • Kokosmeel Pompoen MuffinsKokosmeel Pompoen Muffins
  • Glutenvrije Rozijnenkoekjes Recept –Glutenvrije Rozijnenkoekjes Recept –
  • Amandelmeel Pannenkoekjes BasisreceptAmandelmeel Pannenkoekjes Basisrecept
  • Mini Aardbei Cupcakes – Glutenvrij & SuikervrijMini Aardbei Cupcakes – Glutenvrij & Suikervrij
Bijgewerkt op 15/07/20

Categorie: Overige Tags: kokosolie

Reacties

  1. elise Cousijnsen zegt

    om

    Mijn naam is Elise Cousojnsen.
    Ik ben 55 jaar.vorige week Zaterdag heb ik een Tia gehad een voor bijgaande Beroerte.nu hebben ze gezien dat er veel Aderverkalking zat op de hoofdslagader nu las ik een stuk over de Cocosollie dat het ook Vaten kan Herstellen.mijn Cholesterol was te hoog en heb gelijk alle vetten laten staan.nu mijn vraag helpt deze ollie ook om mij vaten weer te herstellen.ben heel erg Angstig nu en kijk alle eten na of er geen foute vetten in zitten.ook was ik te zwaar ben nu binnen een week bijna 5 kilo afgevallen door erg op fe letten met vet ollie boter enz.en geen koek snoep niets geen zoetigheid meer.Alleen zou mooi zijn als de Cocosollie zou helpen om mij halsvaten te herstellen.kunt u mij hier op een Antwoord op Geven.mvg elise Cousijnsen.

    Beantwoorden
  2. Maria zegt

    om

    Ik heb een vraag, kan kokosolie beschimmelen? Net namelijk en pot gekocht en er zat een rare donkere plek in het midden. Weet niet of dat goed Is of niet, het is extra vierge olie.
    Alvast bedankt voor een reactie

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Kokosolie kan inderdaad ranzig worden. Vaak is er dan tijdens de productie iets misgegaan. Ranzige kokosolie ruikt wat zurig en muf.

      Groeten,
      Heleen

      Beantwoorden
      • Maria zegt

        om

        Dank je wel voor je reactie Heleen, ik heb een nieuwe pot gekregen en deze is heerlijk!

        Groetjes ,
        Maria

        Beantwoorden
  3. Anonymous zegt

    om

    http://www.cbn.com/tv/1472017228001

    Beantwoorden
  4. Angelique ter Steege zegt

    om

    Hoi Heleen,

    Kan ik de kokosolie (in glazen potje) bewaren op de verwarming, zodat ik het ook vloeibaar bij de hand heb? Of gaat de kwaliteit dan achteruit omdat de temperatuur steeds veranderd? overdag is de verwarming aan, ’s nachts weer uit en dus word de olie weer hard etc. etc.

    Groetjes Angelique

    Beantwoorden
  5. Valina zegt

    om

    Leuk artikel! Zit nu na te denken wat ik gebruik ontgeurde kokosolie. Ben er net achter gekomen dat het niet extra vergiene is. Maakt dat veel verschil in de gezondheid ‘gewone’ kokosolie VS de extra vergiene? Waar ligt dat dan aan?

    Beantwoorden
  6. Mamakeuze MadeforHafsa zegt

    om

    Ik vind het zelf een super product! Het eten smaakt ook lekkerder. Die gezondheidsvoordelen ervaar ik ook.
    Ik gebruik kokosolie om mee te bakken, te wokken en om in te frituren.

    Beantwoorden
  7. Mamakeuze MadeforHafsa zegt

    om

    This comment has been removed by the author.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. Bericht uit de oude doos - Kokosolie op je Huid | Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] Maar ik wil jullie natuurlijk niet onthouden van een stukje en omdat Nelie een potje kokosolie bij mijn moeder heeft meegenomen en daar graag wat meer over wilde weten, heb ik dit artikel van 7 december vorig jaar opgezocht. Een ander kort stukje dat ik over kokosolie heb geschreven, kun je hier vinden. […]

    Beantwoorden
  2. Kokosolie - Budgetvriendelijk! - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] heb wel vaker over de voordelen van kokosolie geschreven, maar om het gebruik van kokos op deze manier te zien, was toch wel erg leuk! En ik […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in