Ja lieve lezers, het is me gelukt! Een heerlijke, luchtige vanillecake op basis van kokosmeel! Kokosmeel is notoir moeilijk om mee te bakken omdat het zich totaal niet gedraagt zoals andere melen dat doen. Dit recept is daarom wat bewerkelijker dan mijn andere cake recepten en ook qua vervangingen en alternatieven heb ik weinig goeie ervaringen, helaas!
Maar! Kokosmeel is bijzonder voedzaam, rijk aan vezels en heeft een heerlijke zoete smaak. Gecombineerd met echte vanille en citroen is dit dus gewoon een ontzettend lekkere kokosmeel vanillecake die je prima kunt eten wanneer gluten voor jou een probleem zijn.
Tips voor het maken van Kokosmeel Vanillecake
Allereerst moet je dus begrijpen dat kokosmeel niet als andere melen is. Het neemt erg veel vocht op, dus als er te weinig vocht gebruikt is, wordt het eindresultaat droog. Gortdroog.
Vegan?
Bakken met kokosmeel betekent ook veel, heel veel eieren gebruiken. Dit vervangen door bijvoorbeeld lijnzaadei is helaas niet mogelijk. Je hebt namelijk opgeklopt eiwit nodig voor de ‘lift’ en het luchtige resultaat. De eidooiers geven de cake een heerlijke smaak en een smeuïg mondgevoel. Je zou het eiwit kunnen vervangen door aquafaba (opgeklopt kikkererwtwater) maar ik weet niet of dit stabiel genoeg is om er een cake mee te bakken en hoe dat reageert op kokosmeel omdat je dus best veel eiwit nodig hebt.
Suikervrij?
Een aantal van jullie vroeg of dit recept suikervrij zou zijn. Ook dat is niet het geval. Met het gebruik van vloeibare honing of ahornsiroop heb ik het beste resultaat bereikt. Stevia geeft wel een zoete smaak, maar je mist de volume en het vocht van een vloeibaar zoetmiddel. Je kunt het dus vervangen, maar dan zal de cake iets steviger worden. Overigens heb ik op het hele recept maar 75 gram zoet gebruikt. Het is dus sowieso niet een overdreven zoete cake.
Grote Kokosmeel Vanillecake?
Voor deze kokosmeel vanille cake gebruikte ik een kleinere bakvorm. Niet een grote appeltaartvorm van 28 cm doorsnee, maar een kleinere van ongeveer 24 cm doorsnee. Gevonden bij de Blokker! Hierdoor wordt het beslag als het ware omhoog geduwd zodat je dat mooie hoge effect krijgt. Je kunt de cake ook in een grotere vorm bakken, maar dan blijft hij vrij laag.
Goed, tips en waarschuwingen 😉 gedaan, laten we dan nu gauw beginnen! Jullie reageerden massaal op mijn Facebook post dat ik dit recept eindelijk onder de knie had, dus ik denk dat jullie vooral graag willen beginnen!
Kokosmeel Vanillecake
Ingrediënten
- 60 ml kokosolie gesmolten
- 100 gram kokosmeel
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 4 eieren
- 2 eiwitten
- 75 ml vloeibare honing of ahornsiroop
- 1 vanillepeul uitgeschraapt
- 1 citroen, rasp
- 200 ml kokosmelk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrisch) en vet het bakblik in. Doe een velletje bakpapier op de bodem en zet apart.
- Smelt de kokosolie, maar laat niet heet worden. Zet even apart.
- Splits de eieren en klop de 6 eiwitten stijf in een vetvrije kom.
- Klop in een andere grote kom de 4 eidooiers, honing, kokosolie, de zaadjes van de vanille, de citroenrasp en de kokosmelk tot een glad geheel. Zeef hier de kokosmeel met zout en bakpoeder boven. Sla het zeven niet over! Ook dit brengt lucht in het gebak.
- Vouw nu beetje bij beetje de stijfgeslagen eiwitten door het beslag tot het helemaal opgenomen is.
- Stort het beslag voorzichtig in het bakblik en plaats midden in de oven.
- Bak de cake in 25 – 30 minuten gaar en goudbruin. Check na 20 minuten of het niet te snel bruint. Zo ja, draai de temperatuur dan ietsje lager.
- Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Corine Miedema zegt
Het gebruik van de eieren is mij niet helemaal duidelijk, 4 eieren nodig en twee eiwitten??
Dan in de beschrijving staat 6 eiwitten kloppen?? Ik hoop dat het met mijn twee eiwitten gaat lukken, vind het tot nu toe een droog beslag
Heleen zegt
In het recept staat dat je de vier eieren moet splitsen. Dan krijg je 6 eiwitten in totaal.