• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
  • Verzorging
  • Keuken 101
    • In de Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Kokosmakronen en Marshmallow – Suikervrij

9 juni 2012 geschreven door Heleen Quantrill 37 Comments

Simon is helemaal weg van kokosmakronen. Vraag me eerlijk gezegd niet waarom, want hoewel ik ze heerlijk zoet vind, houd daarmee de liefde aan mijn kant op! Maar dat wil niet zeggen dat ik ze daarom ook nooit zal maken. Dat liever dan dat hij op zaterdagochtend naar de Jumbo loopt om ‘lege flessen weg te gooien’ en thuiskomt met zo’n pak van die vreselijk misselijk-makende, kleverige, overmatig zoete zetmeelbommen. Daar komt bij dat ik de afgelopen week twee keer veel eiwit over had. Ik bewaar ze altijd in een afsluitbaar bakje in de koelkast, voor zo’n geval als deze!

Iets dat ik zelf wel heel erg lekker vind, is marshmallow. En dan eigenlijk de fluff, niet de spekkie soort. Heerlijk op chocoladekoekjes of om fudge van te maken! En zo eenvoudig om te maken! Dus dit weekend heb ik maar omgedoopt tot eiwit-weekend. Helaas geen hartige recepten deze keer, die komen volgende week wel weer. Want kom op, het is toch weekend? 😉

Kokosmakronen

2 eiwitten
60 ml honing, agave of ahornsiroop
Snuf Keltisch zeezout
150 gram kokosrasp

  1. Neem een ruime, vetvrije kom (even omspoelen met heet water en goed drogen) en kluts hierin de eiwitten met het zoet tot het begint te schuimen.
  2. Voeg het zout toe en kluts nog even langer.
  3. Voeg nu de kokosrasp toe en roer het even om.
  4. Zet het beslag een half uur in de koelkast om op te laten stijven.
  5. Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een vel bakpapier op een bakplaat.
  6. Neem twee eetlepels of een ijsschep en maak mooie bolletjes van het beslag en leg die op de bakplaat.
  7. Bak de makronen in ongeveer 18 minuten gaar. Ze moeten net goudbruin zijn.
  8. Laat de makronen een uur afkoelen voordat je ze serveert.

Marshmallow Fluff

2 eiwitten
60 ml honing, ahornsiroop of agave

  1. Neem een steelpan en verwarm hier het zoet in tot het begint te bubbelen.
  2. Kluts ondertussen in een keukenmachine de eiwitten tot deze stijve pieken vormen.
  3. Zodra het zoet kokend heet is en donkerder van kleur wordt, neem je het van het vuur.
  4. Terwijl de keukenmachine draait, laat je het hete zoet er in lopen.
  5. Als alles goed ingemengd is, ben je klaar!
  6. De hitte van het zoet zorgt ervoor dat de eiwitten ‘koken’. Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over rauwe eiwitten (hoewel je dat zelfs alleen maar hoeft te doen bij kooi-kip eieren, maar dat is een ander verhaal).
  7. Bewaar de fluff in een glazen pot met deksel in de koelkast. Het blijft tot wel twee maanden goed. 
  8. Gebruik dit bijvoorbeeld op Carrot Cake of Chocoladecake!

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Amandelmeel Pepernoten!Amandelmeel Pepernoten!
  • Amandelspijs met HoningAmandelspijs met Honing
  • Citroenkoek zonder Graan of LactoseCitroenkoek zonder Graan of Lactose
  • Decadente chocoladecake – GlutenvrijDecadente chocoladecake – Glutenvrij
  • Wat kun je doen met Nectarines?Wat kun je doen met Nectarines?
Bijgewerkt op 2/10/15

Filed Under: Koek en gebak, Recepten, Zoete lekkernijen

Reacties

  1. Anja zegt

    31 mei 2018 at 17:13

    Nou , morgen ga ik ze maken de kokosmakronen . Ik doe er alleen rode peper en gember door ! Dat heb ik eens op de Libellebeurs gegeten ! Goddelijk was dat ! Wordt vervolgd ! Groet anja

      Anja(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  2. leonie zegt

    26 augustus 2016 at 11:29

    Hoi hoi zo vanmorgen de kokosmakronen gemaakt heb 30 ml honing gebruikt en de makronen waren lekker zoet!
    volgende keer 1 eiwit meer erbij want ze zijn wel heel erg droog!!
    Maar heel erg lekker nu ff pijnzen over die twee eidooiers.
    fujne dag

      leonie(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  3. Charlie zegt

    23 januari 2015 at 22:45

    Ze zijn makkelijk te maken en ook nog eens heerlijk! Ietsepietsje aan de droge kant… Heeft er iemand door ervaring de houden tip zodat ze de volgende keer wat minder droog zijn?

      Charlie(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  4. Anonymous zegt

    12 april 2014 at 14:59

    Hoe weet je wat 60 ml honing is? Kan je aangeven hoeveel eetlepels dat zijn? Bedankt!!

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Anonymous zegt

      19 april 2014 at 18:52

      60 ml is ongeveer 4 eetlepels

        Anonymous(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    20 februari 2014 at 15:17

    Heb vandaag de kokosmakronen gemaakt en ze waren heerlijk…..zeker voor herhaling vatbaar!

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  6. Monique zegt

    16 februari 2014 at 09:40

    Ik heb de kokosmakronen gemaakt en met 5 eiwitten waren ze heerlijk luchtig.

      Monique(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    29 januari 2014 at 18:48

    Ik heb verse kokos gebruikt (ipv “droge” kokosrasp) en dan zijn het heerlijke (smeuïge) kokosmakronen. Bedankt voor het recept!

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  8. Jackbullie zegt

    21 januari 2014 at 18:42

    Hoi Heleen,

    Kan je deze fluff ook in de oven zetten en merengues van maken? Of is er een andere manier om merengues zonder suiker te maken? Ik geniet dagelijks van je site!

    Grtz

      Jackbullie(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  9. Marianne Hoogendoorn zegt

    17 december 2013 at 12:28

    Marshmallow Fluff is bij mij uitstekend gelukt. Maar misschien een tip. roesvrij stalen Kom en garden schoonmaken met citroen sap. Nadat ik het gloei hete maple syrop erbij heb gedaan, heb ik de schaal nog even op de kookplaat gezet en blijven roer met de garden.

      Marianne Hoogendoorn(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  10. Kirsten zegt

    13 december 2013 at 20:12

    Mij lukt de fluff ook maar niet…. de ahorn scheidt zich van de eiwitten en de dag erna lijkt alles verdwenen te zijn en is het een zielig prutje. Zeker niet de mooie structuur van de foto!

      Kirsten(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  11. Kees Dooren zegt

    23 augustus 2013 at 15:48

    Zou je een filmpje kunnen maken van het maken van de marshmallow fluff? Bij mij lukt het ook niet en heb het nu drie keer geprobeerd, met meer een soort gekookt schuimig met belletje eiwit en wat niet lekker smaakt maar ook een totaal andere structuur heeft dan de foto van jouw fluff! Hoop dat je de tijd wilt nemen om een filmpje te maken waarbij ik kan zien hoe het precies moet omdat het me telkens niet lukt met alleen de aanwijzingen. Alvast bedankt!

      Kees Dooren(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  12. muntdropje zegt

    14 juli 2013 at 14:29

    Die fluff lukt me niet taai te maken, het is nog steeds geklopt eiwit, maar dan lauwwarm. er zit honing met taaie spetters aan de mixer en de rand, dus dat zou goed genoeg moeten zijn. ik heb het nu 2x zoals je het hebt beschreven gemaakt, maar het lukt maar niet.

      muntdropje(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  13. Anonymous zegt

    4 juli 2013 at 21:30

    De makronen zijn supermakkelijk te maken en zien er heel mooi uit. Over de smaak kan ik nog niets zeggen, want ze komen net uit de oven!
    Heel erg bedankt voor dit toffe recept.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  14. Anonymous zegt

    10 maart 2013 at 17:07

    Bij mij was het deeg lokte droog. Ik heb er 2 extra eiwitten ingedaan.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  15. Anonymous zegt

    24 februari 2013 at 12:28

    Ja dat heb ik dus ook dat het deeg veel te droog is, las in een ander recept dat je ze een 10 minuten laten staan dat het ei er goed in trekt. Om misschien iets minder kokosrasp nemen.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  16. Anonymous zegt

    30 januari 2013 at 08:28

    Hoi hoi,
    Heb de macron koeken ook gemaakt, maar het ‘deeg’ viel uit elkaar, veel te droog. Ik heb het wat kleffer gemaakt met wat kokosmelk, maar heb jij een idee waar het aan kan liggen?

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  17. Anonymous zegt

    18 januari 2013 at 11:43

    Kokosmakronen waren heerlijk! Hier totaal niet droog. Ik had de oven 5 graden warmer gezet en de baktijd iets verkort. Kindjes hebben er ook van gesmuld!

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  18. Anonymous zegt

    17 december 2012 at 18:38

    Het mengsel doet me denken aan negerzoenen! Zou je dat ook kunnen maken?

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  19. Anonymous zegt

    12 december 2012 at 13:22

    Goed recept, ik heb ze nog voor de helft in chocola gedoopt. Net als de kokosrotsjes uit de winkel

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  20. Anonymous zegt

    19 november 2012 at 10:23

    Van het weekend hebben we de kokosmakronen gemaakt. De smaak was goed en ze zagen er ook erg mooi uit. De viste dacht dat ze uit de winkel kwamen. Helaas waren ze wel een beetje droog. Heb je daar nog een oplossing voor? Ik heb veel aan jouw blog en haal er geregeld recepten vanaf. Dankjewel.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  21. Lotte-Sara zegt

    3 oktober 2012 at 19:37

    Vandaag de makronen gemaakt op aandringen van mijn vriend. Die is er ook al zo weg van, maar sinds ik geen suikerhoudende producten meer haal (en hij daar heel goed aan mee doet) had hij ze niet meer gehad. Ze zijn echt super lekker en snel te maken, zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het recept!

      Lotte-Sara(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  22. Anonymous zegt

    24 juni 2012 at 09:21

    Heleen, heb jij een receptje om van fluff fudge te maken? Ik heb hier een mierzoete fluff (100gr honing gebruikt) en zo eten is wel heel erg zoet. Weggooien is natuurlijk zonde. De amandelnotenpastachocoladebonbons waren heerlijk en de kinderen vragen elke week om de powerreep! Breng momenteel heel wat uurtjes in de keuken door en met liefde! gr. adrielle

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  23. Anonymous zegt

    13 juni 2012 at 09:27

    Hmm lekker, ga ik ook eens proberen, ik ga nu eerst de kokospudding maken, daar gaan ook drie eiwitten door!

    Groetjes, Simone

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  24. Anonymous zegt

    11 juni 2012 at 16:26

    Oke, dank. Probeer ik het nog eens. er zit nu een plasje nat onderin de pot!!!Grt. Marie-Jose.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  25. Anonymous zegt

    11 juni 2012 at 09:05

    Heleen , hoe lang laat jij ongeveer de agave warm/bruin worden?
    Mijn Fluff is niet taai genoeg naar mijn zin.

      Anonymous(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      11 juni 2012 at 12:07

      Toch zeker wel een minuut of 10 op een laag pitje. Blijven roeren, anders brandt het aan.

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  26. Yvonne zegt

    10 juni 2012 at 21:03

    Nou Heleen, ze waren heerlijk! Alleen een beetje droog, dus ik heb de eigelen er ook maar in gedaan. Ik denk dat ik te weinig honing gebruikt heb? Of was het beslag bij jou ook zo droog? Het viel eigenlijk uit elkaar. Maar, ze waren wel heel lekker 🙂

      Yvonne(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  27. Yvonne zegt

    9 juni 2012 at 18:50

    De kokosmakronen ga ik zo eens even proberen. Bedankt voor het recept 😉

      Yvonne(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  28. marsha zegt

    9 juni 2012 at 15:56

    Zo, dat ziet er lekker uit! Die kokosmakronen ga ik zeker proberen!

      marsha(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
  29. Debsy zegt

    9 juni 2012 at 10:29

    Eigelen zijn ook heel gezond om rauw te nemen, die kun je ook in eens moothie verwerken.

      Debsy(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      9 juni 2012 at 10:40

      Absoluut! Als je ze met fruit mengt, krijgt het een ijs textuur haast! Zorg uiteraard wel voor biologische eitjes! 😉

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  30. Jeannet zegt

    9 juni 2012 at 12:24

    Wat dacht je van tiramisu? Daar gaan hier ook altijd 5 dooiers in. Gisteren heb ik aardbeientiramisu gemaakt. De 5 eiwitten had ik nog over en daar heb ik nu een bestemming voor:-)

      Jeannet(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      9 juni 2012 at 21:22

      Hoe maak je die? Klinkt heel erg lekker!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
    • Jeannet zegt

      11 juni 2012 at 07:47

      Het is heel simpel en snel: Ik heb eerst de 5 eigelen met wat zoet naar smaak tot romige creme geklopt met de mixer. Mascarpone (500gr) erdoorheen. Slagroom (125ml) in een aparte kom stijfgeklopt en door het mascarponemengsel geroerd. Bodem van een diepe schaal of bakvorm belegd met koekjes. Ik heb gekozen voor de gewone lange vingers, maar je kunt natuurlijk ook andere koekjes nemen. Dat is dan even uitproberen. Die kun je dan evt. besprengen met witte wijn of een likeurtje. Omdat hier de kids meeaten heb ik voor de alcoholvrije versie gekozen. Door het sap van de aardbeien worden de koekjes ook zacht. Ik heb daarna 750gr aardbeien in de keukenmachine helemaal tot moes gemixt en de helft daarvan over de koekjes gedaan. Over de aardbeien heen de helft van het mascarponemengsel, weer een laagje koekjes, aardbeienmoes en mascarpone. Als laatste nog wat geraspte chocolade of cacao en je hebt een heerlijk toetje of gebakje. Het moet wel een uurtje of wat opstijven in de koelkast. Van dit recept hebben we met 2 volwassenen en 3 kinderen (de jongste is nog te klein) 2x gegeten.

        Jeannet(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden
  31. Saïda zegt

    9 juni 2012 at 09:32

    Ziet er lekker uit. Heb gisteren de carrot cake gemaakt dus de fluff komt precies op tijd 😉 Maar wat ga ik met de eigelen doen? (omgekeerde wereld)

      Saïda(Quote)  (Reageer)

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      9 juni 2012 at 09:50

      Die eigelen heb ik gebruikt om custard te maken. Dus het gaat hier eigenlijk andersom: eerst custard en vervolgens peinzen wat ik met al dat eiwit zal doen!

        Heleen Quantrill(Quote)  (Reageer)

      Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Ontvang een gratis e-boek

Partners

greenpan banner kortingscode

Tags

amandelmeel antioxidanten appel banaan budget chocola Chocolade citroen collageen courgette curry dadels eieren fermenteren geitenkaas gember give away glutenvrij groenten Havermout kaneel kangen water Kerst keuken kip knoflook kokos kokosmeel kokosmelk kokosolie kurkuma melkkefir muesli ontbijt pompoen probiotica quinoa rabarber salade smoothie soep spinazie walnoten winactie yoghurt

Copyright © 2019 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

This site uses cookies: Find out more.