• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ
    • Gastbloggers gezocht

Kip uit de Oven met Citroen en Groene Olijven

geschreven door Heleen Quantrill Reageer

Naar recept gaan Recept afdrukken

Kip uit de oven met citroen en groene olijven is een perfect gerecht voor de zomer, met flink veel ‘restjes-mogelijkheden’!

Zit jij veel achter je computer? Deze vraag heb ik me de laatste paar weken toch regelmatig gesteld. Ondanks het mooie weer zit ik veel binnen om artikelen af te maken en de blog draaiende te houden 🙂 Maar manlief wees me er op dat ik daardoor wel erg lang weer achtereen achter de computer zit. En sinds hij een nieuwe baan heeft waarbij hij het grootste gedeelte van de dag in beweging is tot en met het klimmen in masten van kotters toe, vindt hij uiteraard dat hij recht van spreken heeft 😉

Maar hij heeft wel gelijk. Eigenlijk zou je elk half uur even tien minuten in de weer moeten, of zoiets. In ieder geval niet anderhalf tot twee uur achtereen zitten. En daar maakte ik me wel degelijk schuldig aan. Dus, in de benen! Wandelen, fietsen, buiten de ramen wassen en de schuur opruimen. Dát moet ik anderhalf tot twee uur achtereen doen. Veel beter.

In beweging in de Keuken

Vooruit werken in de keuken is ook zoiets. Simon krijgt drie dagen in de week salade met kip of iets dergelijks mee naar werk. Op maandag ging ik ’s ochtends eerst naar de winkel om de voorraad groenten aan te vullen. Een paar kipfilets in de oven, gehaktballetjes draaien en een dozijn eieren koken. Alles kan min of meer tegelijk, dus binnen een uur heb ik een flinke voorraad eiwitten, klaar om mee te nemen. Kip en balletjes vries ik in porties in. Eieren pel ik en bewaar ik in een pot in de koelkast. Zo worden ze ook niet zo groen.

Avocado’s voor de smoothies ’s ochtends verwerk ik ook en vries ik ook in. Avocado’s prak ik met een beetje citroensap en verdeel dan per eetlepel in siliconen vormen. Die vries ik in en bewaar ik daarna in ziploc zakjes. De avond ervoor zet ik de smoothies min of meer klaar door in elke beker één of twee avocado ‘pucks’ en een flinke schep gedroogd rood fruit te doen. In de koelkast ontdooit het genoeg zodat ik de volgende ochtend alleen maar notenmelk, collageen, zaden en pitten en ander lekkers hoef toe te voegen. Blenderen en klaar!

Salades en groenten selecteer ik op welke het eerst op moet. Snijwerk doe ik pas de avond ervoor. Anders drogen ze uit. Voor de kinderen bak ik in het weekend een brood en vries ik de plakken in. Ook die bammetjes maak ik de avond ervoor pas klaar.

… ook Avondeten…

Maar ook het avondeten kan ik veel vooruit maken. In mijn vriezer vind je altijd wel een paar bakken met kippenbouillon en tomaten– en currysaus. Altijd handig als basis voor een lekkere maaltijd.

Een hele kip uit de oven is ook een perfecte manier om vooruit te werken. Ik let altijd op wanneer vrije uitloop of misschien zelfs biologische hele kippen in de aanbieding zijn. Ik koop er dan meteen een paar die ik gelijk invries. Wanneer ik er aan toe ben, rooster ik een hele kip in de oven met kruiden, specerijen, ui, knoflook of citroen of andere smaakmakers. Het vlees pluk ik er dan vanaf en verdeel ik in bakjes. Van het karkas maak ik dan weer een flinke hoeveelheid bouillon dat ik of direct invries of verwerk in soep (en dat invries).

Jullie zien ’t, mijn vriezer wordt goed gebruikt! En ik merk zelf dat ik veel profijt heb van al dat voorgekookte voedsel, want een snelle maaltijd op tafel zetten wordt zo een stuk makkelijker!

Kip uit de Oven met Citroen en Groene Olijven

En tegelijkertijd ben ik weer meer in de weer en zit ik niet constant achter de computer 😉 Dus nu mogen jullie genieten van het recept van al die arbeid. Kip uit de oven met citroen en groene olijven heb ik van de week gemaakt en ik zal jullie zeggen, het is een heerlijke zomerse combinatie. De smaken zijn eenvoudig, fris en lekker hartig. Groene groenten passen er uitstekend bij, net als een glas droog wit. Geniet van het weekend allemaal!

Hele Kip uit de oven met groene olijven

Kip uit de Oven met Citroen en Groene Olijven

Kip uit de oven met citroen en groene olijven is een heerlijke zomerse combinatie die perfect past bij groene groenten. Doe de kip in de oven, of rooster hem op de barbecue als je er eentje hebt waarbij dat kan.
Recept afdrukken Pin recept
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 1 uur 15 min
Totale tijd 1 uur 25 min
Porties 12 porties

Ingrediënten
  

  • 1 hele kip
  • 1 citroen
  • olijfolie
  • 1 el verse rozemarijn
  • 4 teentjes knoflook
  • 200 gram groene olijven zonder pit
  • zeezout en peper

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) en dep de kip droog.
  • Plaats de kip in een braadslee en wrijf de kip in met olijfolie en drup ook een beetje aan de binnenkant.
  • Bestrooi de kip rijkelijk met zout en peper en gehakte rozemarijn. Vergeet de binnenkant niet.
  • Snijd de citroen in vier stukken en vul de kip hier mee.
  • Snijd de knoflook grof en druk een deel tussen de vleugels en poten van de kip en strooi wederom wat aan de binnenkant van de kip.
  • Druk vervolgens nog wat groene olijven, een stuk of tien, in de kip en verdeel de rest rondom de kip in de braadslee.
  • Braad de kip in 75 minuten gaar. Check of hij gaar is door met een mesje in het dikke gedeelte van de poot te prikken. Het vocht moet doorzichtig zijn en geen roze kleur hebben.
  • Laat de kip een kwartiertje rusten voordat je hem aansnijd. Serveer hem met geroosterde groene asperges, broccoli of verse spinazie.

Ook leuk om te lezen!

  • Romige Citroen Kip met Asperges en ChampignonsRomige Citroen Kip met Asperges en Champignons
  • Kip uit de Oven met Mandarijnen en AppelsKip uit de Oven met Mandarijnen en Appels
  • Glutenvrij Ovengebakken ‘KFC’ Kip ReceptGlutenvrij Ovengebakken ‘KFC’ Kip Recept
  • Kip Tikka Masala Recept – Super Makkelijk en LactosevrijKip Tikka Masala Recept – Super Makkelijk en Lactosevrij
  • Erg lekkere Zoet-Zure Kip Recept zonder Pakjes of ZakjesErg lekkere Zoet-Zure Kip Recept zonder Pakjes of Zakjes
Bijgewerkt op 14/07/20

Categorie: Avondeten, Recepten Tags: citroen, hele kip, kip, olijven

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mailadres
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2022 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in