• Home
  • Begin hier
    • Over ons
    • Disclaimer
    • Opmerkingen beleid
  • Recepten
    • Avondeten
    • Brood
    • Desserts
    • Drankjes
    • Groenten
    • Koek en gebak
    • Lunch
    • Ontbijt
    • Pannenkoeken
    • Salades
    • Sauzen en dips
    • Snacks
    • Soepen
    • Zoete lekkernijen
  • Gezondheid Algemeen
    • Natuurlijke Remedies
    • Natuurlijke Verzorging
    • Supplementen Info
  • Huis & Tuin
    • Een Natuurlijk Schone Keuken
    • Organisatie
    • Menuplannen
    • Budget
  • Overige
    • Give-Away & Reviews
    • Overige
    • Uitdaging
  • Partners
  • Contact
    • Adverteren
    • FAQ

Heerlijke Jus en Gecondenseerde melk of ‘Jouw begin van Zelfgemaakte Baileys’

geschreven door Heleen Quantrill 12 Reacties

Illustratie van Esther Leeuwrik

Druk weekje, deze week! Daarom vandaag twee recepten voor de prijs van één! Ik ben erg gek op goeie basisrecepten. Leuk feitje over mijzelf: ’s avonds vouw ik meestal de was, beneden op de bank. Maar omdat ik dit werkelijk een heel stom karweitje vind, doe ik de televisie aan. Ik noem dit ‘vuilnisbak-TV’ maar wat het eigenlijk is, is een uurtje Ina Garten op Foodnetwork. 😉 Deze dame heeft geweldige recepten, heeft lak aan alle gezondheidclaims en gebruikt o-ve-ral boter in (en geraffineerde suiker en meel, maar dit terzijde). De recepten die zij (haar team) ontwikkeld zijn van hoge kwaliteit. Eenvoudig, erg lekker en lukken altijd. Temperatuur, hoeveelheid, combinaties… ik weet dat als ik ‘garlic roasted chicken’ van Ina maak, dat hij ook gewoon erg lekker is.

En zij geeft heel veel goeie basisrecepten voor saus, jus, soep en groenten. Ontzettend handig om in de vriezer te hebben of ter voorbereiding op een drukke periode, zoals bijvoorbeeld nu met de feestdagen in het zicht. En dit inspireerde me om de nederige jus eens onder het voetlicht te brengen.

Elke goeie jus begint met dezelfde basis: Het vleesnat na het bakken of braden van je stukje vlees of kip. Deze bak je uiteraard in roomboter met een klein scheutje olijfolie. Ook gebraad uit de oven krijg een flinke hoeveelheid boter en ander vet mee. Dit zorgt niet alleen voor een prachtig krokant korstje, maar garandeert ook de beste smaak-basis voor jus (en saus).

Jus
300 ml

Vleesnat na het bakken of braden
Extra boter (ongeveer 50 gram) en olijfolie
1 Teentje knoflook
1 Tl grove mosterd
250 ml water of zelfgetrokken bouillon
Zout en peper

  1. Als je vlees gaar is, leg het dan even op een apart bord en bedek het met aluminiumfolie.
  2. Richt nu je aandacht op de jus. 
  3. Draai het vuur onder je pan naar hoog en voeg de extra boter en olijfolie toe. (Als je een braadslee hebt, kun je deze ook even op het vuur zetten)
  4. Roer dit goed om en voeg het uitgeknepen teentje knoflook en de mosterd toe.
  5. Blijf omroeren en voeg nu het water of bouillon toe.
  6. Gebruik een houten lepel om alle restjes uit de pan te schrapen. 
  7. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

Dit is een zeer eenvoudig, maar erg lekker jus recept. Variaties te over! Wat denk je van een ui die je met het vlees meebakt en in de jus laat? Of champignons meebakken met het maken van de jus? Of een lepel tomatenpuree en wat Italiaanse kruiden? Lekkere Italiaanse jus!

Het volgende recept is Gecondenseerde Melk. Je kan dit gewoon bij de supermarkt kopen in een blikje van Friesche vlag. Het bestaat gewoon uit melk met suiker dat ingekookt is. Mogelijk dat er tegenwoordig wel wat aan veranderd is, ik pak het eigenlijk nooit op.

Maar wat mij erg leuk leek om te doen dit jaar, was een zelfgemaakte cocktailbar met limoncello, Baileys en Appel Kaneel Wodka. Om zelf Baileys te maken heb je o.a. gecondenseerde melk nodig. Dit geeft het die zoete en kleverige smaak. Nou kan je dus een blikje kopen, maar dan kun je net zo goed gewoon een fles Baileys kopen! Nee, zelf maken is leuker! Vandaag dus het begin van dit recept. Vervolg volgt!

Beware! Dit recept pretendeert op generlei wijze gezond te zijn! Het suikergehalte is, ondanks het gebruik van honing, erg hoog. Geniet met mate dus!

Gecondenseerde melk (lactosevrije mogelijkheid)
500 ml 

1 liter kokosmelk of reguliere melk
250 ml honing of ahornsiroop

  1. Neem een steelpan en doe hier je melk naar keuze en het zoet naar keuze in.
  2. Breng het heel zachtjes aan de kook en roer met een houten lepel af en toe door. 
  3. Zodra er stoom van de melk komt, maar de melk nog niet kookt, draai het vuur zo mogelijk nog lager.
  4. Laat de melk zo vier uur heel zachtjes inkoken. 
  5. De hoeveelheid zal dan gehalveerd zijn en de consistentie die van, ja gecondenseerde melk!
  6. Bewaar in een glazen pot in de koelkast tot gebruik. Vanwege het inkoken en de suikers is het vrij lang houdbaar. 

Tip: Als je koemelk wilt gebruiken, maar overkoken wil voorkomen, zet je een pollepel in de pan. Zo vormt er zich wel een vel wat overkoken voorkomt, plus een ‘stoomuitlaat’ via de steel van de lepel. Werkt echt!

Houd mijn blog dus in de gaten voor het vervolg op Baileys!

Heb je behoefte aan meer goeie en eenvoudige basisrecepten zonder E-nummers, bewerkte ingredienten en ongezonde vetten? Koop dan mijn nieuwste kookboek! Erg handig met ringband zodat het precies past daar waar het moet liggen: O je aanrecht 😉

© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed.  ALL RIGHTS RESERVED.

Ook leuk om te lezen!

  • Zo krijg je voldoende vezels binnen – 8 TipsZo krijg je voldoende vezels binnen – 8 Tips
  • Xapron Lederen Schort & Een Echte Mannen CurryXapron Lederen Schort & Een Echte Mannen Curry
  • 6 Gezondste Peulvruchten6 Gezondste Peulvruchten
  • Mijn Kippenbouillon BasisreceptMijn Kippenbouillon Basisrecept
  • Lekkere recepten met GelatineLekkere recepten met Gelatine
Bijgewerkt op 9/11/22

Categorie: Avondeten, Feest!, Recepten

Reacties

  1. Anonymous zegt

    om

    Kun je de honing ook vervangen door komosbloesemsuiker?

    Beantwoorden
  2. Anonymous zegt

    om

    ik heb nog een vraag van de kokosmelk gaat dan het hele blikje erin dus zowel de dikke substantie als het hele kokoswater
    Tanya

    Beantwoorden
  3. Wilma zegt

    om

    Ik heb ook Heleen haar boeken, en deze laatste zal ik ook zeker kopen! Ik ben ook heel blij met jouw recepten Heleen! Maar dat weet je wel. Ik kan toch al heel wat klanten helpen met hun gluten/tarwe intollerantie. Ik heb zelf gelukkig nergens (meer) last van, maar vind het niet verkeerd om ook eens gluten of anders- vrij te eten.
    Big hug voor Heleen,
    Groetjes
    Wilma

    Beantwoorden
  4. Lot zegt

    om

    Het is een heerlijk boek, dat won ik bij de give-away, heerlijke basisrecepten, het ligt nu even bij mijn dochter, volgende week krijg ik het gelukkig weer terug!

    Ik heb al een baileys recept, van een Atkins site maar dat is met zoetstof, ik ben dus heel benieuwd naar Helen”s recept.

    Beantwoorden
  5. Anonymous zegt

    om

    Ik heb laast ook 3 boeken van Heleen gekocht toen ik op deze site tegen kwam en haar recepten zag en dat er veel goeie recepten bij zaten dat was rede om de boeken te kopen als er veel lekkere recepten op de site staan dan sow die boeken ook wel goed wezen ik reageer niet veel op deze site maar toch kijk ik bijna elke dag of er goed recept bij staat of een goed artikel bij staat dat lees ik met veel plezier groetjes Roxanne

    Beantwoorden
  6. Anonymous zegt

    om

    Ik ben in het rijke bezit van 2 van Heleen haar boekjes en ben er nog elke dag blij mee. Ook haal ik veel recepten van het blog, maar wat ik vooral belangrijk vind met het aanschaffen van de boekjes is: Je steunt Heleen er mee (vooral als je ze rechtstreeks koopt). Het uitproberen van recepten kost niet alleen veel tijd, maar ook financieel zal het heus wel het nodige kosten. Niet alles lukt in 1x en de gebruikte ingredienten zijn best prijzig. De tijd en de teleurstelling van het mislukken wordt ons door haar bespaard. Dit wilde ik graag even kwijt 🙂 Groetjes, Adrielle

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      *huggg* xx

      Beantwoorden
  7. Anonymous zegt

    om

    Sluit me aan bij mijn voorganger….Ik vind het ook helemaal niet jammer!!
    Ga alsnog je boek(en) bestellen. Fijn om te hebben en je verdient alle lof en support.
    Groet Bella

    Beantwoorden
  8. Anonymous zegt

    om

    Het is helemaal niet jammer dat je veel recepten op je blog zet. Ik lees ze met veel plezier, print ze uit, probeer ze en koop later ook nog je boeken.
    Ga zo door.

    Mark

    Beantwoorden
  9. twistvrouwe zegt

    om

    Wat jammer dat je zoveel recepten uit je boek op je blog zet. Geeft me een beetje het idee dat ik je boek niet hoefde te kopen, gewoon een beetje geduld en dan staat het vanzelf gratis op internet…

    Beantwoorden
    • Heleen Quantrill zegt

      om

      Drie eenvoudige recepten ter promotie vind ik zeker niet ‘alles weggeven’. Want wees gerust, dat ben ik zeker niet van plan! 😉

      Beantwoorden

Trackbacks

  1. 25 Smaakmakers zonder Pakjes of Zakjes - Eet Goed Voel je Goed schreef:
    om

    […] jus. Is niet moeilijk. Klik hier voor het recept. Tip: maak een grotere hoeveelheid en vries […]

    Beantwoorden

Laat een reactie achter Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hier vind je me ook…

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Welkom!

Hallo! Ik ben Heleen, het meesterbrein achter Eet Goed, Voel je Goed.

Als je op zoek bent naar een meer ontspannen en gezondere versie van jou, dan zit je hier goed! Mijn missie is om je te laten zien dat je gezond en lekker kunt eten zonder al te veel moeite en poespas. Eten is niet alleen voeding, maar ook samenzijn, genieten en ontdekken.

Dus pak gauw een kop thee of koffie en schuif aan, dan kletsen we nog lekker even verder.
Lees meer…

Copyright © 2023 · Eet Goed, Voel je Goed · All Rights Reserved · Privacy Policy

· Log in