Oke, wauw. Deze grapefruit en kaneel vegan cheesecake is echt de moeite van het maken waard. Bij de Lidl zijn er op dit moment dadels in het assortiment. Niet die kleine dadels die op torren lijken, maar de grote medjoul dadels. Meteen een doos van meegenomen! En ik zag er ook grapefruits liggen. Heerlijk bitter! Wie is er nog meer zo gek op bitter? Van m’n schoonmoeder had ik een zooitje noten meegekregen omdat zij die toch niet op zouden eten. Waarom ze überhaupt die noten gekocht heeft als ze ze toch niet eet, geen idee, maar ik nam ze graag aan! Macadamias, pecannoten, walnoten en cashewnoten. Al met al drie zakken vol gemengde, rauwe noten.
Een flinke voorraad heerlijke ingrediënten voor niet al te veel geld. Helemaal blij! Maar thuis aangekomen wist ik niet goed wat ik er mee zou doen. Totdat ik me bedacht dat je van cashewnoten een heerlijke roomkaasachtige substantie kan maken wanneer je ze een nacht weekt in water. Dit vormt dan de perfecte basis voor een cheesecake! En deze ‘cheese’ kun je dan weer op smaak brengen met allerlei toevoegingen, zoals bijvoorbeeld grapefruit en kaneel!
Vegan Cheesecake op basis van Noten
Macadamias zijn erg lekker in een bodem voor zo’n cake. Ze zijn heerlijk romig van smaak en toch neutraal genoeg om bijna overal mee te combineren. In dit geval dus met pecannoten en kokoschips. De dadels geven de bodem de benodigde zoete smaak en kleef zodat het wel een samenhangend geheel is.
Deze cheesecake heeft enige voorbereiding nodig omdat je de cashewnoten moet weken, dus begin er vandaag mee en maak hem bijvoorbeeld morgenochtend af, zodat je voor morgenmiddag een lekkere cheesecake hebt om te serveren.
De vegan cheesecake laat je vervolgens in de vriezer opstijven. Na ongeveer vier uur is hij volledig bevroren. Als je hem wilt serveren, haal je hem ongeveer een half uur voor de tijd uit de vriezer. Zo is hij nog wel mooi stijf maar niet helemaal ijskoud bevroren. Tip: Haal de cake zo snel mogelijk uit de vorm en wacht daar niet mee totdat je hem wilt serveren. Dan trek je de zijkanten van de cashew-cheese namelijk kapot. Handiger is het om met een natte, warme doek de zijkanten van de springvorm te ontdooien en hem zo uit de vorm te halen.
Dit recept heb ik in cups uitgeschreven, omdat dit eenvoudiger is dan alles af te wegen. Er zijn best veel ingrediënten en door alles met cups te doen, ben je sneller klaar met afmeten. Cups kun je tegenwoordig bij Hema, Blokker en zelfs Action of Xenos krijgen.
Ben je op zoek naar goeie kwaliteit noten en zuidvruchten zonder onnodige toevoegingen? Check dan de webshop van Food is Good. Erg leuk assortiment, ook voor RVS lunchtrommels en flessen. Een bezoekje waard!
Grapefruit en Kaneel Vegan Cheesecake
Ingrediënten
Voor de bodem:
- 1,5 cup macadamia noten
- 3/4 cup pecannoten
- 3/4 cup kokoschips verdeeld
- 10 medjoul dadels ontpit
- 1/4 tl zeezout
Voor de vulling:
- 3,5 cups cashewnoten 12 - 24 uur geweekt
- 1,25 cup water
- 3/4 cup honing of ahorn als je echt vegan wilt
- 1/2 cup kokosolie gesmolten
- 1/2 cup kokoschips
- 1/2 cup grapefruitsap
- rasp van grapefruit
- 1 tl kaneelpoeder
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine, maar hou een 1/4 cup kokoschips achter.
- Pulseer tot je een kruimelige massa hebt die aaneen blijft wanneer je er in knijpt.
- Pak een springvorm met een doorsnee van 24 cm en verdeel op de bodem de achtergehouden kokoschips. Dit voorkomt dat de cheesecake blijft plakken.
- Druk nu het noot-dadel mengsel in de springvorm en verdeel met je hand om een egale bodem te maken.
- Zet de bodem in de koelkast voor later.
- Maak nu de vulling door alles in een stevige blender of krachtige keukenmachine te doen en het te malen tot je een mooi glad geheel hebt. Dit zal ongeveer 2 minuten duren.
- Schenk dit over de bodem in je springvorm en zet het geheel in de vriezer voor 4 uur.
- Haal de cheesecake 20 minuten voor serveren uit de vriezer en decoreer eventueel met wat schijfjes grapefruit of een dun laagje kaneelpoeder.
Laat een reactie achter