Dit recept voor gestoofde sukadelappen heb ik van mijn moeder gekregen en heeft voor mij dan ook een hoge nostalgische waarde. Zij maakte stoofvlees in de snelkookpan om zo tijd en gas te besparen. Met de huidige gasprijzen is dat helemaal geen gek idee. Daarom deel ik vandaag mijn – inmiddels iets aangepaste – recept voor gestoofde sukadelappen in de snelkookpan.
Maar eerst: waar haal je het beste rundvlees? Sukadelappen uit de supermarkt zijn in mijn ervaring erg moeilijk om zacht te krijgen en hebben dan weinig smaak meer. Ik haalde ze ook wel eens bij de slager, maar ook daar was de kwaliteit wisselend. Bijkomend nadeel vind ik dat er in beide gevallen vrij weinig bekend is over hoe de dieren geleefd hebben en hoe ze verzorgd zijn. Wij eten graag een stukje vlees, maar dan wel van de beste kwaliteit. Ik koop inmiddels bijna vier jaar goed rundvlees bij Beef&Steak. Grasgevoerde, Bommelse Blonde runderen zijn mijn stevige favoriet. Goede kwaliteit, heerlijke smaak en de sukadelappen zijn in no time gaar en boterzacht.
Sukadelappen in de Snelkookpan
De volgende stap is dus een snelkookpan. Ik gebruik deze pan voor alles wat normaliter langzaam moet garen zoals stoofpeertjes, bouillon en een hele kip. De slowcooker kan in al deze gevallen ook gebruikt worden, maar dan moet je er op tijd bij zijn en hem ’s ochtends aan zetten. De snelkookpan vind ik ideaal als je om vier uur erachter komt dat je het vlees nog moet doen 🙂 Wederom: ik spreek uit ervaring! En in het geval van de sukadelappen, ik braad ze in de pan aan en voeg dan de uien en het water toe. Wanneer ik ze in de slowcooker bereid, moet ik ze ook aanbraden maar dan maak ik evengoed een andere pan vies. In dit geval blijft het bij de ene snelkookpan beperkt.
Basisrecept voor Stoofvlees
Er zijn heel veel recepten voor stoofvlees te vinden, maar mijn basisrecept is vrij basic. Dit vind ik prettig omdat het vlees dan voor heel veel verschillende gerechten gebruikt kan worden en bij veel verschillende groenten goed smaakt. Onmisbaar zijn de uien, lekker wat knoflook en Grootmoe’s Stoof kruiden van het Blauwe Huis. Serveer de sukadelappen met winterse groenten als wortel, pastinaak en aardappels. Maar het is ook ouderwets lekker met stoofpeertjes en spruiten!
Sukadelappen uit de Snelkookpan
Equipment
- 1 Snelkookpan
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 400 gram sukadelappen in blokjes
- 2 uien grof gesneden
- 4 tenen knoflook grof gesneden
- 1 el stoofkruiden
- zout en peper naar smaak
- kokend water
Instructies
- Zet de snelkookpan op het vuur en verhit de olijfolie er in.
- Braad de stukjes sukadelappen totdat ze mooi bruin zijn.
- Voeg de ui en knoflook toe en roer alles even om.
- Strooi de kruiden en eventueel zout en peper er overheen en roer nog even om.
- Schenk kokend water op het vlees tot het voor de helft in het water staat.
- Doe de deksel op de snelkookpan en sluit hem af. Draai het ventiel naar '2' en wacht tot er druk op de pan staat. Het rode palletje moet dan omhoog wippen.
- Draai het vuur laag en laat het vlees zo 50 minuten sudderen.
- Haal de druk van de pan en check of het vlees zacht genoeg is. Zo niet, dan herhaal je stap 6 en 7 en check je 10 minuten later nog een keer.
- Kook ondertussen de aardappels en groenten en serveer samen.
corvandongen zegt
goeie genade 50 minuten sudderen in de snelkookpan??/ik vind het wel erg lang hoor…..! wat moet ik aan houden om een stuk vlees van 500 gr gaar te laten worden??????? in dit geval spreek ik over runder braadlap