Gepofte Speculaas Appels en Speculaas Appelmoes

Laatst heb ik weer bij Pit&Pit inkopen gedaan. Mijn kastjes begonnen aardig leeg te raken en veel kruiden moesten weer ingekocht worden. Ook meteen een pot verse koekkruiden gekocht. Heerlijke combi vind ik die. Ik heb ook wel eens de speculaaskruiden van hun gekocht, maar die vond ik te scherp. Misschien iets te veel kaneel? Hoe dan ook, de koekkruiden zijn heerlijk! En er mee bakken is al een feestje op zich. Het hele huis ruikt verrukkelijk.

Appels, zakken vol

En toen kreeg ik ook nog een flinke zak appels. Nou, wel twee om eerlijk te zijn. Maar er zaten aardig wat appels tussen die niet meer lekker waren. Al met al een flinke zak appels. Ik schat bijna tien kilo. Heerlijk! Dus naast het vele pepernoten bakken en surprises maken en huis alvast versieren, ook nog een grote pan appelmoes maken. Met… koekkruiden!

  1. Schil zoveel appels als je wilt. Als je biologische appels hebt, kun je de schil rustig laten zitten. Haal wel het klokhuis er uit.
  2. Snijd de appels grof in stukken en doe doe in een ruime pan met een heel klein beetje water.
  3. Breng aan de kook en draai het vuur direct laag.
  4. Voeg een lekkere eetlepel koekkruiden toe en roer even door.
  5. Laat zachtjes koken tot de appels helemaal zacht zijn.
  6. Pureer met de staafmixer of in een blender en verdeel over brandschone potten.
  7. Zet de potten op de kop zodat het lucht er uit kan ontsnappen.
  8. Bewaar de potten op een koele plek en maak de appelmoes deze winter op.

Gepofte Speculaas Appels

En toen had ik nog steeds appels over. Een gepofte speculaas appels is erg makkelijk om te maken en gaat er altijd wel in. En door de toevoeging van de koekkruiden heb je een heerlijk Sinterklaas toetje. Helemaal feestelijk en winters! Tip: Gebruik zoete appels. Door het poffen worden die nog zoeter en zo elimineer je de noodzaak voor extra toegevoegde zoet.

Gepofte Speculaas Appel

Gepofte Speculaas Appels en Appelmoes met Speculaas

Gepofte Speculaas Appels zijn een heerlijk toetje voor deze tijd van het jaar. Kies zoete appels en een goeie kwaliteit speculaaskruiden voor het beste resultaat.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 appels
  • 100 gram walnoten gehakt
  • 50 gram gedroogde cranberries of rozijnen
  • 2 tl koekkruiden of speculaaskruiden
  • 4 tl boter

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Zet een kleine ovenschaal per appel klaar met een klein laagje water.
  • Hol de appels uit met een appelboor. Tip: Snijd de bovenkan er eerst af om een mooi dakje van te maken. Zet de appels in de ovenschaaltjes.
  • Meng de walnoten, cranberries en koekkruiden met elkaar en verdeel dit mengsel over de vier appels.
  • Leg op elke appel een klontje boter en dek af met het dekseltje.
  • Bak de appels in 1 uur gaar en zacht.

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

mensen die proosten met alchoholvrije champagne
Drankjes

Wat is nou echt lekkere alcoholvrije champagne?

Een fles bubbels opentrekken is inmiddels de meest normale zaak van de wereld als er iets te vieren valt. Van de geboorte van een kind tot het behalen van een diploma, het tekenen van een nieuw contract, het kopen van een woning. Jij weet het: na het zetten van die

Lees verder »
darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »