Tweede ochtend van het nieuwe jaar, vroeg wakker en koud. De schoonouders waren er nog en de kinderen zouden elk moment wakker worden, gillend van de honger en voedsel-eisend (is dat een woord?). Veel monden te vullen dus! En ik wilde iedereen vullen met iets dat voedzaam, makkelijk en verwarmend was. En terwijl Echtgenoot in gevecht lag met de houtkachel besloot ik de oven in te zetten om de keuken te verwarmen. Ik had er op gerekend om havermoutpap op de tafel te zetten voor iedereen, maar na een overdadig nieuwjaarsbuffet en iets te veel drank de avond ervoor, besloot ik dat ik er iets bijzonders van moest maken. Saaie pap zou dat niet redden! En zo kwam ik op havermout uit de oven.
Dit heb ik gebruikt:
- 6 kopjes havermout
- 2 kopjes warm water
- 8 grote eieren, losgeklopt
- 1/2 kopje agave
- 2 tl vanille extract
- 1 el kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl zeezout
- 1/2 kopje rozijnen
Allereerst: Excuus voor het gebruik van koppen. Ik heb er in de regel een hekel aan omdat ik het erg lui Amerikaans vind. Maar wanneer ik havermoutpap maak, gebruik ik koppen: 1 kop havermout op 2 koppen water. Op deze manier ging ik nu ook te werk, helaas geen gewicht, maar wel verhoudingen.
De avond ervoor had ik de havermout in het water te weken gezet. Hierdoor gaart het makkelijker. Op de ochtend zelf klopte ik de eieren los en voegde ik hier de agave, vanille, kaneel, bakpoeder en zeezout aan toe. Dit roerde ik door de havermout en schepte dit vervolgens in een ingevet bakblik. Vervolgens gingen hier de rozijnen doorheen. In de oven op 190 graden, ongeveer een half uur. Bij mij kwam het mes er toen schoon uit.
De keuken was heerlijk warm toen ik dit serveerde met appelstroop en veel boter. We aten als dikkerds! En er is genoeg over voor morgenochtend wanneer de kids weer naar school toe gaan! En ik denk dat ik vaker ‘ontbijt uit de oven’ ga maken!
© 2010-2012 Eet Goed, Voel je Goed. ALL RIGHTS RESERVED.
Omdat het best veel was heb ik het in porties ingevroren. Vanmorgen een ontdooide portie in plakken in de pan opgewarmd. Beetje jam en boter erbij, kopje thee en een mango. Wat was dat lekker zeg! Heb een foto maar die kan ik hier helaas niet plaatsen 🙂
Mijn zoon geniet volop van dit recept. Ik heb de helft gemaakt en voor een aantal dagen de porties in de vriezer gedaan. Ik zet het ’s avonds klaar voor mijn zoon met wat kokosmelk en chiazaad er nog bij. Hij vindt het verrukkelijk!
Volgens mij komt het niet zo nauw. Ik heb 3 cappuccino-koppen gebruikt en 3 eieren. Ongeveer een half recept, maar ik had niet genoeg eieren 🙂
En het was HEERLIJK!! Ik had geen trek meer tot ruim in de middag 🙂 De kinderen hebben het afgekeurd, maar wij zijn er blij mee. De avond van tevoren klaar gemaakt en ’s morgens even in de pan. Ideaal.
Hoe groot zijn jou koppen? 😉 Misschien een stomme vraag hoor, maar het scheelt misschien in verhouding met de eieren… Een senseo kop bijvoorbeeld? Of zo’n kopje wat je oma heeft zeg maar?
Ik heb het al meerdere malen gemaakt en het is heerlijk! Ik laat ondertussen het bakpoeder, de agave, de vanille, het zout en 2 eieren achterwege en voeg als extra wat gehakte dadels toe: heerlijk! Oh, en ik eet het zonder de boter en de appelstroop 😉
Mjammie!!! Vanavond gemaakt (ik weiger om om 5:30 op te staan om hem dan te maken voor manlief die moet gaan werken, lui hè?) en gelijk geproefd.. Heerlijk!! In plaats van een eetlepel kaneel heb ik er een eetlepel speculaaskruiden in gedaan, maar dat worden er minimaal 2 de volgende keer. Het hele huis ruikt heerlijk!! Dank je wel! 😉
Ook ik heb gesmuld van dit ontbijt. Hartelijk dank voor het delen Heleen. Ik ben fan van je blog.
🙂 Graag gedaan!
Zondagmorgen uitgeprobeerd, was heeeerlijk.
Ik maakte vroeger wel bread and butterpudding, maar dit is een heel wat gezondere
variatie en we vonden het allemaal lekker. Ik heb er nog banaan door gedaan en chiazaadjes.
Hoi Heleen,
Vanochtend voor vriendlief gebakken en hij als fijnproever zei dat het iets te eiig smaakte in t midden. De randjes waren lekker. 🙂 Zou jij kunnen bedenken waar dit aan kan liggen? Ik ben een beginnende bakker in eigen keuken en dit recept ziet er heerlijk uit dus wil ik het graag goed doen.
Ik had trouwens bicarbonaat gebruikt ipv bakpoeder, misschien heeft dat ook uitgemaakt in smaak…
Groetjes, Edith
Hallo Edith,
Er zitten flink wat eieren in dit recept. Wat je zou kunnen doen is de hoeveelheid eens halveren over de hele linie. Kijken hoe dat bevalt!
ik heb t nu al een paar keer gemaakt en inderdaad superlekker!
uit de oven met een klontje roomboter en wat stroop, mmmm,
wat ik laatst ook heb gedaan is een dikke eetlepel pindakaas erdoor doen,
maar dat komt omdat ik havermout met pindakaas en banaan ook zo lekker vind (en een stukje pure chocola, heerlijk!)
Wat uis de agave in de ingredienten lijst? siroop? is dit te vervangen met bijv. honing?
Ok, duidelijk! Dit wordt een blijvertje! Nooit geweten dat havermout zo lekker kon zijn 🙂
Bedankt voor je heerlijke recept.
Groetjes Ellen
hoi Heleen, kan deze havemoutcake ook met havervlokken gemaakt worden. daar heb ik namelijk nog heel veel van liggen en wil ik het liefs eerst opgebruiken?
groetjes Kim
Hij was echt HEERLIJK zonder te overdrijven…. ’s ochtends als start en nu laatste restjes als toetje. Super recept!
Dankjewel!
Klopte het dat het zacht blijft? Ik dacht namelijk dat het lekker knapperig zou worden maar het is zacht en eiig..
Groetjes Annemarie
Het wordt een soort stevige pudding. Knapperig wordt het zeker niet, daar is het inderdaad te nat voor. Het moet het koken van havermout op de vroege ochtend vervangen, vandaar.
Groetjes
Heleen
Toch jammer dat je zelf geen havermout eet. Juist omdat het veel vezels bevat zorgt het ervoor dat je bloedsuikers níet gaan schommelen. Vervolgens zorgt het voor een goede darmfunctie en verlaagd het cholesterol. Doordat we door het eten van havermout minder brood eten voelen wij ons ook veel fitter!
groet, Karin
Maak deze heerlijke havermout uit de oven al voor de derde keer. Ik eet het alleen dus ik doe het recept doormidden. Dan eet ik er nog 3 keer van!
Vandaag heb ik er koekkruiden door gedaan en nootjes. Dan wat appelstroop en ghee (zelfgemaakte geklaarde boter)erover. Heerlijk ik verheug me iedere keer weer op dit ontbijt en ik kan er echt de hele ochtend mee doen. Volgende keer doe ik er bananen en kokosrasp door!! Verheug me er nu al op.
Wat voor vanille extract gebruik jij en waar koop je het?
Ik lees dat je het uiteindelijk vaak met boter eet, waarom niet meteen wat boter, cocosolie toevoegen?
omdat t lekker is als de boter erbovenop smelt 😉
Ook ik heb er zes heerlijke cupcakes van gemaakt. Vanmorgen een twee op asl lekker warm ontbijtje en eentje mee naar het werk als tussendoortje en nog 3 over voor morgen. Bedankt voor het delen.
Groetjes,
Els
Dit is echt súper lekker!!
Heb het recept gedeel door 3 gedaan, omdat ik het alleen eet.
Heb het in cupcake vorm gegoten en heb er 6 heerlijke cakejes van!
Vandaag 3 op en heb dus nog over voor morgen!!
Bedankt voor het recept!
hoe deel je 8 eggs door 3?
gr Annelien
Hoi Heleen,
In je uitleg staat dat je de verhouding havermout – water 1:2 gebruikt. Maar in je ingredientenlijst staat er 6 koppen havermout en 2 koppen water dat is verhouding 1:3! Welke verhouding kan ik gebruiken? Alvast bedankt voor je reactie!
Groetjes Ilse
Hoi Ilse,
In de uitleg geef ik aan dat 1:2 echt pap maakt. Dit recept is meer een soort cake en is daarom steviger. Vandaar dat de verhouding voor havermout hoger ligt. Vandaar.
Groetjes
Heleen
Heerlijk !
This comment has been removed by the author.
Vanochtend heb ik wat meer tijd dan normaal en had zin in een ‘ander’ ontbijt. Dus ik keek even bij jouw recepten… De havermout staat nu in de oven! De laatste keer dat ik het at zat er suiker in, nu gezoet met agavesiroop en zelf nog wat kokosbloesemsuiker toegevoegd. Ik ben heel benieuwd!
Bedankt, Heleen! 🙂
O-ver/ven-heerlijk. En het is normaal dat de havermout na 3 kwartier in de oven nog ‘nat’ is, toch? Anders teveel water gegokt. Ik heb er twee bananen doorgeprakt en ook nog een flinke kluts rauwe cacao. Kokosrasp als topping. Enig probleem: ei-vervanger (no-egg), en geen opgeklopte eitjes. Het hele goedje rijst niet, geen centimeter. Iemand tips?
Hoi Cleo,
In principe wordt het een stevig soort cake, gemaakt van havermout. Dus hoewel iets vochtig wel smakelijk is, moet het niet slap blijven. En deze havermout cake rijst niet, dus maak je daar maar geen zorgen over 😉
Groeten
Heleen
Het heeft toch geen zin om rauwe cacao te gebruiken en het dan in de oven te doen…
Wat een heerlijk recept, mijn dagelijkse portie havermout is op deze manier wel weg te krijgen! Ik ga er eens mee variëren door er dadels en noten door te doen. Jammie!
Dank voor je reaktie,nu de gelegenheid maar pakken voor nog een vraag. Hoe denk je over boekweitmeel?groet Dirkje
Boekweitmeel is een heel goed product, gewoon gebruiken. Maar pas wel op, het heeft een aparte smaak en droogt vrij snel uit. Gebruik dus maar kleine hoeveelheden in bijvoorbeeld pannenkoekjes om dit te voorkomen.
hoi Heleen,
Hoe denk jij over havermout in het licht van geen granen eten? Is dit net zoiets als bij speltmeel, het wordt beter verdragen? Groet Dirkje
Het kan beter verdragen worden, inderdaad. Maar momenteel eet ik zelf helemaal geen granen, maar mijn kinderen wel. Zij lijken er goed vol van te zitten en vinden het lekker.
Als je helemaal geen granen eet, eet je ook geen havermout of spelt. Dit zou een keuze kunnen zijn als je gewicht kwijt wil raken, darmklachten hebt, vermoeidheidsklachten of veel hoofdpijn hebt. Ook als je last hebt van bloedsuikerschommelingen, is het beter om granen een tijd te laten staan.
Groeten
Heleen
En Anne, hoe kwam het uit de oven?
Ik bedoel vriezer 😉
We hebben deze ‘ontbijtkoek’ vanmorgen gemaakt en gegeten. Heerlijk! Heb de hoeveelheden uit het recept genomen (had gisteravond laat geen zin meer om na te denken over hoeveel we nodig zouden hebben) en het was behoorlijk wat! We hebben niet eens een vierde opgekregen, haha! Heb de helft in de vriezer gedaan, ben benieuwd hoe dat er uit komt, maar zou moeten kunnen toch?
Heb er inderdaad ook een kopje kokosrasp aan toegevoegd en een flinke hand zonnebloempitjes.
Hoi Heleen,
Heb hem net uit de oven gehaald en hij is verrukkelijk. Ik heb er nog lijnzaad, ipv rozijnen: verse blauwe bessen, kokos en gojibessen ingedaan. superlekker, alleen nu lust ik dit natuurlijk alleen. Mijn vraag is eigenlijk: hoe bewaar ik het en hoe warm ik het weer op??
Gr Rita
Ik bewaar het in de koelkast. Ik snijd het alvast in stukjes en doe het in een plastic doos met deksel. Om op te warmen kun je het 10 minuten op 200 graden in de oven doen, maar wat ook erg lekker is, is zoetjes opbakken in een schone koekenpan met boter.
Koud is het ook erg lekker. Het is vrij stevig en ik geef het mee met de kids naar school.
Heleen
Ik hou ontzetten veel van havermout! Maar maakte het gewoon op klassieke wijzen. Deze recept lijkt mij uitstekend ga het morgen proberen! Bedankt Cosetta
Heerlijk! Net uitgeprobeerd en goedgekeurd door zowel manlief als kids! Dit recept nemen we op in onze gezins’ster’receptenmulto!
Ik had alleen niet genoeg haver(mout)vlokken en heb notenmuesli gebruikt van De Halm (een mix van haver-, gerst-,rogge- en tarwevlokken, noten en zaden). Ik had ook nog kokosrasp staan. Heb ik er ook aan toegevoegd! Zalig!
Groetjes! Carin