Lijnzaadcrackers zonder Ei of Voedseldroger
 
voorbereiden
kooktijd
totale tijd
 
Supergezonde lijnzaadcrackers! Graanvrij, vegan en heel simpel te maken in de oven. Varieer met je favoriete smaakmakers om de allerlekkerste crackers eenvoudigweg zelf te maken.
auteur:
porties: 24
Ingrediƫnten
  • 60 gram gemalen lijnzaad (zie tips hieronder)
  • 60 gram hele lijnzaad
  • 60 gram zonnebloempitten
  • 60 gram hennepzaad
  • 1 el chiazaad
  • ¼ tl zeezout (ik gebruik Herbamare van Dr. Vogel)
  • 300 ml water
  • Optioneel: ¼ tl knoflookpoeder, cayennepeper, zwarte peper of kerrie
Werkwijze
  1. Doe alle ingrediƫnten in een kom en roer even door.
  2. Laat een krap uurtje staan zodat het verslijmd.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  4. Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op.
  5. Stort het 'deeg' hier op uit en rol uit met een natte, liefst glazen of siliconen, deegroller of fles.
  6. Rol het zo dun mogelijk uit, minder dan 3 mm als het kan. Gebruik eventueel een pannenlikker of natte handen om het nog verder uit te smeren.
  7. Snij met een mes of de zijkant van de pannenlikker inkepingen in het deeg om aan te geven waar de breeklijnen komen. Dit is het moment waarop je dus kunt bepalen hoeveel en hoe groot je de crackers wilt maken.
  8. Zet in de oven en bak 25 minuten.
  9. Draai het geheel voorzichtig om en bak nog 15 minuten aan de andere kant.
  10. Laat helemaal afkoelen buiten de oven en breek in stukken.
  11. Bewaar in de koelkast in een luchtdichte doos.
Notities
Maal lijnzaad fijn in een koffiemolen.
Liever met de voedseldroger? Volg het recept tot het punt waarop het in de oven gaat. Gebruik dan de voedseldroger en droog de crackers in 4 uur.
Kan je oven wel heel laag? Zet hem dan op 90 graden en droog de crackers in 3 uur.
Recipe by Eet Goed Voel je Goed at https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/lijnzaadcrackers-zonder-ei-of-voedseldroger/