De vele mogelijkheden van Baking Soda of Bicarbonaat

Baking Soda of Natrium Bicarbonaat is een zoutverbinding dat al eeuwen gebruikt wordt. Het is een wit poeder, smaakt zoutig en is licht alkalisch. Verwar het niet met bakpoeder, dat is iets anders! Sinds ik bicarbonaat heb ‘ontdekt’ ben ik er helemaal fan van. Het is belachelijk goedkoop en is haast overal op toe te passen. Kijk maar…

Bicarbonaat als verzorgingsproduct…

  • Poets je tanden met een beetje bicarbonaat in plaats van tandpasta. Geen fluoride, geen glycerine of andere onnodige producten. Wel heerlijk schone en gezonde tanden en tandvlees.
  • Strooi 200 gram in je badwater voor een heerlijk zachte huid.
  • Bovenstaande combi is ook erg plezierig bij een jeukende huid. Denk aan waterpokken bijvoorbeeld.
  • Wrijf een beetje bicarbonaat op een insectenbeet om de jeuk te verlichten.
  • Strooi twee eetlepels in het badwater van je baby om luieruitslag te verbeteren.
  • Spoel je mond met bicarbonaat en water voor een frisse adem…
  • …Of als je last hebt van aften.
  • Gebruik het als scrub voor je gezicht.
  • Dep een beetje onder je armen om zweetgeur te voorkomen of weg te nemen. Klik hier voor een deo recept. En hier als je liever juist geen baking soda wil gebruiken.
  • Los een halve theelepel bicarbonaat op in een glaasje water. Drink dit op als je last hebt van maagzuur. Rennies geven teveel bijwerkingen, bicarbonaat niet. Is ook veilig tijdens zwangerschap!

… in huis…

  • Bloemen blijven langer mooi met een theelepel bicarbonaat in het water.
  • Zet een bakje met baking soda in de koelkast om nare luchtjes te absorberen.
  • Strooi wat in asbakken om de stank te verwijderen en smeulende delen uit te doen.
  • Strooi wat in schoenen, laarzen, sportschoenen en pantoffels om de stank te elimineren. Wel uitzuigen of leegschudden na een paar uur!
  • Wrijf het shirtje van je kleintje schoon met een nat doekje met wat bicarbonaat erop. Dit verwijdert de luchtjes van het gekliederde eten.
  • Zuig wat baking soda op in je stofzuiger om die typische stofzuigerlucht te neutraliseren.
  • Strooi wat in de kattenbak of hondenmand… je snapt onderhand wel waarom 😉
  • Gebruik het als schoonmaakmiddel voor zo’n beetje elke klus in huis. Het vervangt Cif en Frebreze in 1 beweging. Voeg azijn toe voor extra schoonmaakkracht!

… en in de keuken!

  • Vervang bakpoeder door een halve theelepel bicarbonaat en een eetlepel appelcider azijn of citroensap. Zeer goed resultaat!
  • Maak mooie luchtige omeletten door een halve theelepel per drie eieren toe te voegen.
  • Strooi een beetje over je tomaten zodat ze wat zoeter smaken.
  • Was je groenten en fruit erin om ze schoner te maken.

Het meest geweldige van bicarbonaat is dat het heel erg goedkoop is, vrij van schadelijke toevoegingen en je kan er bijna alles mee doen in en om het huis en jezelf.

Wat doen jullie allemaal met bicarbonaat? Laat het weten, want deze lijst is veel te kort 😉 

Inhoudsopgave

Nieuwste blogs

darmgezondheid
Gezondheid Algemeen

De rol van darmgezondheid in je energie en humeur

De laatste jaren hoor je steeds vaker dat onze darmen een veel grotere rol spelen in onze gezondheid dan we dachten. Niet alleen voor de spijsvertering, maar ook voor hoe energiek we ons voelen en zelfs hoe we ons mentaal voelen. Je darmen worden niet voor niets ook wel je

Lees verder »
carpaccio op een bord
Gezond eten

Is carpaccio gezond? Alles over deze populaire klassieker

Carpaccio is een van de meest geliefde voorgerechten in Nederland. Dun gesneden rundvlees, vaak geserveerd met Parmezaanse kaas, pijnboompitten, rucola en truffelmayonaise, het klinkt heerlijk, maar is het ook gezond? In dit uitgebreid artikel lees je alles over de voedingswaarde, gezondheidsvoordelen en aandachtspunten van carpaccio. Wat is carpaccio precies? Carpaccio

Lees verder »
Duurzaam en gezond koken
Gezond eten

Duurzaam en gezond koken met professionele horeca-apparatuur

Gezond eten begint bij de juiste ingrediënten, maar ook de manier waarop je kookt speelt een grote rol. Of je nu thuis graag experimenteert met nieuwe recepten of in een professionele keuken werkt: goede apparatuur maakt het verschil. Steeds meer mensen ontdekken dat koken met kwalitatieve horeca-apparatuur niet alleen sneller

Lees verder »